Zonnepanelen kopen? Lees alles over het rendement & kosten 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Zonnepanelen kopen? Lees alles over het rendement & kosten

Vanaf 2050 kunnen huishoudens niet meer stoken of koken op (aard)gas. Daarom is het belangrijk om nu al in duurzame energie te investeren. Wek je eigen energie met zonnepanelen op. Over de kosten, het rendement, terugleververgoeding en de nieuwste ontwikkelingen: deze gids helpt je bij het maken van de juiste keuze.

De voordelen van zonnepanelen

In het jaar 1888 werd de eerste zonnecel gebouwd. Tegenwoordig wekken huishoudens enorm veel energie middels zonnepanelen op. Zonnepanelen hebben veel voordelen:

  • Milieuvriendelijke energie
  • Het terugleveren van energie
  • Kostenefficiënt
  • Hogere waarde van de koopwoning
  • Minder afhankelijk van energieleveranciers

Rendement zonnepanelen: zelf berekenen

Zonnepanelen kopen vraagt om een investering. Gelukkig is deze investering meer dan de moeite waard. Het rendement op een zonnepaneleninvestering ligt vele malen hoger dan een spaarrekening. Daar waar je bij een spaarrekening tussen 0,50% en 2% ontvangt, bedraagt het financiële rendement op zonnepanelen 6% tot 8%.

Hoe meer de zonnepanelen opleveren, hoe hoger het financieel gewin. Hierbij is het ook belangrijk om naar het rendement van de zonnepanelen zelf te kijken.

Hoeveel vermogen zonnepanelen opwekken, is afhankelijk van de oppervlakte en het piekvermogen. Een zonnepaneel met een hoog rendement bereikt met minder oppervlakte een hoger piekvermogen. Deze zonnepanelen zijn vooral interessant wanneer je beperkte ruimte op het dak beschikbaar hebt.

Het rendement van zonnepanelen berekenen doe je als volgt:

  • Bekijk het piekvermogen (Wp) van het paneel
  • Achterhaal het oppervlak van elk afzonderlijk paneel
  • Gebruik de volgende som om het rendement te berekenen:

Wp / (oppervlak x 1000) = percentage rendement

De terugverdientijd

In plaats van naar het financiële rendement kijken veel mensen naar de terugverdientijd. Hoe lang duurt het voordat je investering zich volledig heeft terugverdiend, en je zonnepanelen alleen nog maar geld opleveren? Met de salderingsregeling bedraagt dit ongeveer 5 jaar. Omdat een installatie ongeveer 25 jaar lang meegaat, geniet je nog 20 jaar lang van gratis zonnestroom.

Zonder saldering liefde terugverdientijd op 7 tot 8,5 jaar. Dit betekent dat je minimaal 16,5 jaar lang nog van gratis stroom profiteert.

Het aantal zonnepanelen bepalen

Een zonnepaneelinstallatie met een hoog rendement is vooral geschikt voor kleine daken. Heb je veel dankruimte beschikbaar, dan kom je ook met een grotere installatie goed uit.

Kijk naar je jaarlijks stroomverbruik en deel dit door het piekvermogen (Wp) van één paneel. Je weet nu hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Meestal hebben zonnepanelen een oppervlakte van 2 m². Kijk of het benodigd aantal zonnepanelen op je dak past, of dat je voor een installatie met een hoger rendement moet kiezen.

Kosten: de zonnepanelen, omvormer, bekabeling en installatie

Vraag je een offerte aan, dan ontvang je altijd een totaalprijs. Dit betreft de zonnepanelen met omvormer en bekabeling, inclusief installatie en btw. Een set zonnepanelen (10 stuks) op je dak laten plaatsen kost tussen de € 5000 en € 7000. 12 zonnepanelen inclusief montage kost tussen de € 8000 en € 9000.

Verbruik je veel stroom en heb je meer zonnepanelen nodig? 30 zonnepanelen inclusief montage kost tussen de € 10.000 en € 15.000.

Subsidies op duurzame energie

De overheid heeft de aanschaf van zonnepanelen jarenlang gestimuleerd. Dit gebeurt met behulp van de salderingsregeling. Dit houdt in dat je teruggeleverde energie één op één tegen je verbruik weg kunt strepen. Vanaf 2025 wordt deze regeling langzaam afgebouwd. Uiteindelijk zal hij helemaal verdwijnen.

Uiteraard ontvang je voor teruggeleverde energie een terugleververgoeding. Deze vergoeding is altijd lager dan wanneer je stroom van je energieleverancier afneemt. Daarom is het goed om slim met de opgewekte energie om te gaan, en zoveel mogelijk zelf te verbruiken.

Voorheen was er een aantrekkelijke subsidieregeling voor consumenten. Ook die is verdwenen. Er bestaan geen landelijke subsidies voor zonnepanelen meer. Wel zijn er gemeentes die hun inwoners toch met een (kleine) subsidie tegemoet komen.

Ondanks het verdwijnen van de salderingsregeling en subsidies, blijven zonnepanelen een goede investering. Het financiële rendement is veel aantrekkelijker dan een spaarrekening. Bovendien is zelf energie opwekken beter voor het milieu.

Een zonnepanelen financiering

Wil je zonnepanelen kopen maar heb je hier geen geld voor? Is er geen eigen spaargeld, dan is een zonnepanelen financiering een goede keuze. Dit noem je ook wel een groene lening. Veel gemeentes verstrekken dit soort leningen voor de aanschaf van zonnepaneelinstallaties. Maar het is ook mogelijk om ergens anders een groene lening af te sluiten. Bijvoorbeeld rechtstreeks bij de zonnepaneelleverancier, of via een geldverstrekker.

Kijk altijd goed naar de rente die je over de lening betaalt. Leenrente zorgt dat de terugverdientijd langer wordt. Toch ben je op de eindstreep altijd voordeliger uit.

De levertijd

In de periode 2022-2023 was er een run op zonnepanelen. Hierdoor liepen de levertijden flink op. Dankzij slimme inkoop en het bijschakelen met betrekking tot installateurs, is de levertijd flink verkort.

Afhankelijk van de aanbieder, duurt het tussen de 6 en 12 weken voordat de zonnepanelen, na akkoord offerte, op je dak liggen. Plan de installatie het liefst vóór de zomermaanden in, dan profiteer je aankomende zomer nog van een flinke opbrengst.

356

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.