Zo maak je een huis veilig voor ouderen 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Zo maak je een huis veilig voor ouderen

Veel Nederlandse ouderen willen het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dat hoeft in veel gevallen geen probleem te zijn, mits er een paar aanpassingen in huis worden gedaan. Zelfstandig thuis wonen moet immers wel veilig en prettig zijn. Lees snel verder als je wilt weten hoe je dit voor elkaar kan krijgen, want in dit artikel delen we tips over hoe je een huis veilig voor ouderen kan maken!

Tip 1: Traplift

Voor ouderen die in een huis wonen met meerdere verdiepingen is een traplift op een gegeven moment onmisbaar. Een traplift kopen zorgt ervoor dat men veilig naar boven en beneden kan gaan, en zo blijft het hele huis goed begaanbaar. De traplift kosten zijn zeker niet klein te noemen, maar je kan hier bijvoorbeeld al geld besparen als je kiest voor een tweedehands traplift.

Tip 2: Maak de badkamer veilig

Bij het veilig maken van een huis voor ouderen moet je zeker de badkamer niet overslaan. Dit is namelijk een ruimte waar veel gevaar kan schuilen als deze niet goed is aangepast. De badkamer kan je onder meer veiliger maken met de volgende aanpassingen:

  • Verhoogde toiletpot; een verhoogde pot is veiliger voor mensen die slechter ter been zijn. Het is namelijk makkelijker om hier op te gaan zitten, en tevens is het ook weer eenvoudiger om op te staan. Daarnaast is het handig om een beugel naast de pot te plaatsen, zodat er ook nog een houvast is.
  • Douche; in bad gaan kan heel lekker zijn, maar echt praktisch is het niet. Zeker als je wat minder mobiel bent, is het in en uit bad stappen een behoorlijke opgave. Het is daarom handig als de badkamer is uitgerust met een douche. In de douche kan je weer een krukje zetten, zodat je tijdens het douchen veilig kan zitten.
  • Anti-slipmat; een mat die niet kan verschuiven is ook wel een goed idee, want zo is de kans op een val ook weer een stuk kleiner.
Bekijk ook:
Ontdek de veelzijdigheid van stalen plantenbakken

Tip 3: Goede verlichting

Goede verlichting in huis is ook niet overbodig. Dit kan een val ook weer voorkomen, omdat je zo ten minste alles goed kan zien. Zeker voor een huis van ouderen is dit geen slecht idee, want ouderen hebben doorgaans slechtere ogen dan jongere mensen.

Tip 4: Drempels

Een huis voor drempels loopt ook niet bepaald makkelijk, zeker niet als de inwoners al op leeftijd zijn. Drempels kun je makkelijk missen, dus door deze te slopen maak je het huis ook weer een stukje veiliger.

Tip 5: Weg met kleedjes en snoeren

Drempels zijn niet de enige struikelobjecten in huis, want ook kleedjes en snoeren – en andere spullen – kunnen een val veroorzaken. Kleedjes zien er misschien leuk uit, maar echt veilig is het niet. Tijd om deze dus weg te doen. De snoeren kan je meestal niet wegdoen, maar je kan ze wel beter wegwerken zodat je er niet meer over kan struikelen. En daarnaast is het goed om de rest van het loopoppervlak kritisch te bekijken, en om vervolgens de mogelijke struikelobjecten weg te halen.

Bekijk ook:
Ontdek de Top Speeltoestellen en Huisjes voor Ultiem Buitenspeelplezier

Tip 6: Maak de slaapkamer veilig

Een slaapkamer kan je ook eenvoudig veiliger maken voor ouderen. Zo kan je bijvoorbeeld een verhoogd bed nemen. Het opstaan en in bed stappen gaat wat makkelijker als het bed wat hoger staat. Daarnaast kan je een beugel of steun naast het bed plaatsen, zodat het opstaan nog eenvoudiger wordt.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.