Wat zijn de gevolgen van een goede of slechte ventilatie op onze gezondheid? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat zijn de gevolgen van een goede of slechte ventilatie op onze gezondheid?

Een goed ventilatiesysteem heeft niet alleen een positieve werking op het klimaat binnenshuis, maar ook op onze gezondheid. Want als de ventilatie niet optimaal is in huis, dan heeft dit negatieve gevolgen op onze gezondheid. Een goed ventilatiesysteem daarentegen heeft weer voordelen. Hoe zit dit precies? In dit artikel gaan we daar uitgebreid naar kijken.

Wat verstaan we onder ventilatie?

Laten we beginnen bij het begin. Want voordat we bespreken wat een goede of slechte ventilatie is, is het eerst handig om wat basisinformatie door te spreken. Onder ventilatie verstaan we de lucht doorstroom in een woning of een ander pand.

Ventileren betekent dat de vervuilde lucht, bijvoorbeeld stofdeeltjes, dampen van schoonmaakmiddelen of vieze geuren, wordt vervangen door frisse en schone lucht van buiten. Dit zorgt er onder meer voor dat het frisser ruikt in huis. Maar dit heeft ook effect op je gezondheid en daar gaan we het later over hebben.

Wat zijn de gevolgen van een slechte ventilatie?

In huis kan het ventilatiesysteem niet optimaal werken. Bij een geïsoleerde woning is het bijvoorbeeld een stuk moeilijker om voldoende frisse lucht door te laten. Als er geen goede ventilatie is in huis, dan kan dat de volgende gevolgen hebben:

  • Hoofdpijn
  • Concentratieproblemen
  • Hoesten
  • Moeite met ademen (benauwdheid)
  • Aanhoudende vermoeidheid
Bekijk ook:
Zonnepanelen kopen? Lees alles over het rendement & kosten

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat de kans op astma kan toenemen. En laten we ook niet vergeten wat voor gevolgen het heeft voor de algehele conditie van je woning. Zo kunnen er bijvoorbeeld schimmels ontstaan, omdat leeftocht geen weg naar buiten kan vinden.

Wat zijn de voordelen van een goede ventilatie

Als je ervoor zorgt dat je woning op de juiste manier is geventileerd, bijvoorbeeld door middel van mechanische ventilatie, heeft dit veel voordelen voor zowel de algehele gezondheid, als voor de woning zelf:

  • Men voorkomt schimmels
  • De kans op allergieën wordt kleiner
  • Verminderd vermoeidheid en hoofdpijn
  • Men kan zich beter concentreren
  • De kans dat bacteriën en virussen zich verspreiden wordt kleiner

Dankzij een goede ventilatie voel je je dus een stuk beter en je kunt gezondheidsrisico’s in ieder geval beperken.

Hoe kan ik mijn woning ventileren?

Nu we hebben vastgesteld waarom ventileren zo belangrijk is, is het verstandig om hier voldoende aandacht aan te besteden – vooral als je de eerder genoemde symptomen herkent. Op welke manieren kun je ventileren?

Bekijk ook:
Geef je tuin een frisse start: Ontdek de gemakken en voordelen van graszoden

Ventileren kan echter op verschillende manieren. De makkelijkste en meest voor de hand liggende, is door de ramen of ventilatieroosters in huis open te zetten. Overdag, maar ook ’s nachts. Op deze manier vindt de vervuilde lucht zich een weg naar buiten, waardoor de huidige lucht in huis ververst. Wanneer je bijvoorbeeld kookt of rookt, is dit extra belangrijk.

Maar een goed ventilatiesysteem kan ook een hoop goed doen. Hier is mechanische ventilatie een goed voorbeeld van. Deze systemen voeren de vervuilde lucht automatisch af en vervangen deze door frisse lucht. Maar omdat mechanische ventilatiesystemen vaak niet genoeg zijn, kun je dit aanvullen met bijvoorbeeld zelfwerkende ventilatieroosters.

Wat zijn de gevolgen van een goede of slechte ventilatie op onze gezondheid? 15

Conclusie

Vaak wordt de ventilatie in huis onderschat. Maar frisse lucht is belangrijker voor de mens dan we denken. Het voorkomt lichamelijke klachten en op de lange termijn allergieën of ernstige luchtwegproblemen.

Daarom is het verstandig om voldoende rekening te houden hiermee. In de eerste plaats door de ramen en ventilatieroosters regelmatig open te zetten, maar ook door voor een goed ventilatiesysteem te kiezen.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

875

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.