Champions League
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Het vernieuwde toernooi dat de Champions League nóg groter moet maken

Het Europese voetbal is wellicht het mooiste voetbal ter wereld, ondanks dat al veel gevestigde namen een zeer lucratief contract hebben getekend in Saoedi-Arabië of in de Verenigde Staten. Absolute hoogtepunten vinden plaats in de Europese toernooien, met als hoogtepunt de wedstrijden in de Champions League. Ondanks de memorabele wedstrijden, gaat de opzet van de Europese competities veranderen. Hieronder leg ik alles uit dat er staat te veranderen in jouw favoriete Europese toernooien!

Mooie herinneringen voor Nederland

De loting voor de komende editie is nog maar net verricht, of de blik gaat al op de volgende edities van de Europese toernooien. Heel voetbalminnend Nederland kijkt met extra aandacht naar de veranderingen en alle ontwikkelingen in de toernooien, en volgen trouw de verrichtingen van de Nederlandse ploeg in Europa. De bovengemiddelde aandacht van de Nederlandse kijker heeft twee redenen, waarbij de ranglijst waarop de coëfficiënten per land worden bijgehouden het meest belangrijk is.

Daarnaast is Nederland, na het succes van Feyenoord in de UEFA cup van 2002, lange tijd vrij kansloos geweest in de wedstrijden die er werden afgewerkt in de internationale toernooien. Er waren echter ook uitzonderingen, waar menig voetbalfan nog graag aan terugdenkt.

Zo reikte AZ Alkmaar in het seizoen 2013/2014 heel knap tot de kwartfinales van de Europa League, het toernooi onder het belangrijkste toernooi de Champions League. De ploeg van toenmalig trainer Dick Advocaat schakelde onder andere het rijke FC Anzji uit, juist de ploeg waar AZ het jaar daarvoor nog uitgeschakeld werd. Het ging echter mis voor de club uit Alkmaar; in de kwartfinale bleek Portugese topclub Benfica een paar maatjes te groot.

Bekijk ook:
De laatste, meest opvallende trends op het gebied van wakeboarden en (kite)surfen

Toch kwamen de hoogtepunten van de Nederlandse ploegen van andere deelnemers. Zo overtuigde PSV in de achtste finales tegen oud-finalist Atletico Madrid in het seizoen 2015/2016, maar vonden de Eindhovenaren toch hun Waterloo tegen de ploeg uit Madrid. Één seizoen later leek het een rampjaar te worden voor Nederlands recordkampioen Ajax, na een grote nederlaag in de voorrondes van de Champions League tegen FK Rostov. Echter creëerde toenmalig trainer Peter Bosz een geoliede machine, en wist Ajax zelfs een Europese finale te bereiken. In de Europa League finale van 2016/2017 ging het echter mis tegen het Manchester United van de bekende trainer José Mourinho.

Dit is het vernieuwde toernooi dat het Europese voetbal nóg groter moet maken

Betere prestaties in de Champions League?

Ajax kende een seizoen later een zeer teleurstellende Europese campagne, waarbij het de voorrondes niet eens overleefde. Het seizoen later werden er echter grote namen aangetrokken die de ploeg uit Amsterdam versterkten, met spelers als Dusan Tadic en kind van de club Daley Blind. De Amsterdammers begonnen al vroeg in de zomer in de voorrondes, die zonder ze zonder kleerscheuren doorkwamen.

De Nederlandse recordkampioen kwam ook de groepsfase door, waarin het overtuigde tegen de Duitse topclub Bayern München. Daarna verpletterde Ajax de recordhouder van de eindzeges in de Champions League Real Madrid, met een 1-4 zege in Madrid. Daarna schakelde ze ook nog één van de topfavorieten uit, Juventus. Het ging mis in de laatste seconden van de halve finales, waarin Tottenham Hotspurs nog een finaleplaats wist te claimen. Toch blijft dit een zeer imponerende Europese campagne van een Nederlandse club.

Bekijk ook:
Haal alles uit je training: de top 5 sporthorloges van nu

Met Feyenoord en PSV heeft Nederland komend seizoen eindelijk weer twee vertegenwoordigers in de Champions League, terwijl Ajax in de Europa League uit zal komen en AZ voor historische prestaties in de Conference League gaat. Dit zal echter het laatste seizoen zijn voordat er vele veranderingen worden doorgevoerd in de Europese competities. Voornamelijk in de Champions League gaat er een hoop veranderen. 

Gewogen loting

Allereerst gaat de groepsfase worden ingeruild voor één grote poule. Alle teams zitten dus in dezelfde groep, al spelen ze niet allemaal tegen elkaar. Elk team gaat in de nieuwe groepsfase minimaal 8 wedstrijden gaan spelen, en dit zal tegen 8 verschillende tegenstanders zijn. De tweeluiken van de huidige opzet zal dus na dit seizoen geschiedenis zijn, en de nieuwe ‘groepsfase’ zal in 10 weken worden afgewerkt. 

Ondanks dat alle teams in één ‘groep’ zitten, zullen ze echter niet tegen alle teams spelen. Er blijft sprake van een ‘gewogen loting’, waarbij sterkere teams tegen zwakkere teams zullen spelen. Dit betekent dat ook sterkere teams toch tegen elkaar zullen spelen, zonder de nu bestaande potindelingen. De nummers 1 tot en met 8 van de groepsfase na de 10 wedstrijden, plaatsen zich direct voor de knock-outfase.

De nummer 9 tot en met 24 spelen een tussenronde, om zich nog bij de 8 anderen te plaatsen. De winnaars van de tussenronde zullen het opnemen tegen de teams die zich al direct hadden geplaatst. Na deze fase blijft de Champions League echter zoals de voetbalfans zoals het was. De Champions League zal dus niet meer hetzelfde zijn na deze editie.

Poll Maakt de nieuwe opzet de Champions League leuker?⚽

Ja 53.3%
Nee46.7%
📊 Bekijk resultaten
1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.