Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

Ben je op zoek naar verduurzamingsopties voor je woning? Dan kijk je mogelijk direct naar zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp. Bij al deze mogelijkheden is het zaak om goed naar de kosten, het rendement én de terugverdientijd te kijken.

Doordat er nogal veel ontwikkelingen gaande zijn, is het lastig om één vaste terugverdientijd aan te duiden. Zo gaat vanaf 1 januari 2023 het prijsplafond in, waardoor elk huishouden met andere energie- en gaskosten te maken gaat krijgen.

Is dit prijsplafond van invloed op de terugverdientijd van een warmtepomp? Ja, dat is het geval. Kan een warmtepomp qua investering dan alsnog uit bij het prijsplafond? Ja, ook dat is het geval.

Terugverdientijd bij een warmtepomp berekenen

De werking van een warmtepomp klinkt simpel: de pomp haalt energie uit de buitenlucht en brengt deze de woning binnen doordat hiermee het water voor de verwarming wordt opgewarmd. Op deze manier kun je het huis verwarmen zonder dat je gas verbruikt. Dit is duurzaam en positief voor de portemonnee. Een warmtepomp is een grote uitgave en daarom is het goed om te kijken naar de tijd waarin je die uitgave kan terugverdienen.

Om de terugverdientijd van een warmtepomp te berekenen, zou je eerst het gasverbruik om moeten rekenen naar stroomverbruik. Bij deze berekening speelt ook de COP – coëfficiënt of performance – een belangrijke rol. Hoe hoger de COP is, hoe efficiënter het apparaat en des te korter de terugverdientijd is. De COP is een variabele dat aangeeft hoeveel Watt warmte er wordt gegenereerd op basis van een Watt aan input. 

Uiteraard moet je ook nog naar de aanschafprijs van de warmtepomp kijken. Richt je hierbij niet alleen op de aanschafprijs, maar ook op subsidies. Door de juiste subsidies aan te vragen, laat je je investering een stuk lager uitvallen. En daarmee valt de terugverdientijd ook een stuk korter uit. Tot slot spelen ook de huidige gas- en energieprijzen een belangrijke rol. Daarvoor kun je de tarieven aanhouden die bij het prijsplafond vastgesteld zijn.

Voorbeelden van de terugverdientijd van een warmtepomp

Voor deze voorbeelden hebben we gekeken naar 4 apparaten, aangeboden door CVTotaal, ter verduurzaming van je huis. Het gaat hierbij om apparaten van Atlantic, Daikin, LG en Panasonic, als investering hebben we de aanschafprijs verrekend met de subsidie:

  • Atlantic warmtepomp: investering van 1649 euro en een besparing van 403 euro per jaar = terugverdientijd van 4 jaar.
  • Daikin warmtepomp: investering van 1445 euro en een besparing van 350 euro per jaar = terugverdientijd van 4 jaar.
  • LG Airco: investering van 1649 euro en een besparing van 262 euro per jaar = terugverdientijd van 6 jaar.
  • Panasonic warmtepompboiler: investering van 774 euro en een besparing van 35 euro per jaar = terugverdientijd van 22 jaar.
Zoals uit dit lijstje blijkt, is de terugverdientijd per warmtepomp ten opzichte van een airco of warmtepompboiler erg gunstig. Je moet daarom heel goed kijken naar de investering die de warmtepomp per jaar oplevert wanneer je je huis verduurzaamd. Dat getal is eigenlijk belangrijker dan de initiële investering. Een warmtepomp kan je een besparing van honderden euro’s per jaar opleveren en zichzelf binnen een paar jaar terugverdienen, daarna zijn deze honderden euro’s pure winst. 

Wat is naast een warmtepomp belangrijk?

Essentieel voor een zo laag mogelijke energierekening is een goede, efficiënte cv-ketel. Bij het uitkiezen van de beste cv-ketel moet je op tal van facetten letten. Denk hierbij aan de capaciteit van de, aan de afmetingen en aan de initiële investering. 

De Consumentenbond heeft recent een onderzoek naar de beste warmtepompen uitgevoerd. Uit deze test is gebleken dat de Intergas Xtreme 30 met afstand de beste cv-ketel is. Deze cv-ketel is in meerdere varianten te verkrijgen, is betrouwbaar gebleken en scoort ook goed op het gebied van de levensduur.

Betekent dit dat dit ook voor jou de beste cv-ketel is? Daar komt het eigenlijk wel op neer. Deze ketel is namelijk in meerdere varianten te krijgen, waaronder de CW-4, CW5- en CW3 variant. Ongeacht welke wensen je aan je nieuwe cv-ketel stelt, kun je kiezen voor deze cv-ketel.

Wil je deze cv-ketel of een warmtepomp? Doe dit dan bij voorkeur bij CVTotaal. Deze firma is in staat om de warmtepomp en/of cv-ketel goedkoper dan alle andere aanbieders aan te bieden. Daarmee pakt de terugverdientijd nog korter uit! Ook biedt CVTotaal de service de cv-ketel/warmtepomp voor je te installeren zodat alles vanaf de koop tot en met de installatie voor je geregeld wordt.

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.