De koudste dag in Nederland
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit was de koudste dag in Nederland

Ben jij een zomermens? Of gaat je hart pas écht sneller kloppen bij de koudste dag? Voor temperaturen vergelijkbaar met de Noordpool zit je in Nederland niet op de juiste plek. Want hoewel de temperaturen regelmatig onder het vriespunt duiken, hebben we hier voor de rest niets te klagen wat de winter betreft.

Als je het nieuws in de gaten hebt bijgehouden, dan zijn de bizarre temperaturen in Amerika je vast niet ontgaan. In verschillende delen van de Verenigde Staten zijn de koudste dagen sinds 40 jaar aangebroken en zijn en staat de gevoelstemperatuur op maar liefst min 45 graden. Spijtig genoeg heeft dit verschillende Amerikanen het leven gekost. In Nederland zijn deze temperaturen niet aan de orde, maar we hebben zonder twijfel de koudste dag gekend. 

De koudste dag in Nederland

Dacht je dat de Nederlandse winters van tegenwoordig koud zijn? Dan ga je van deze feiten spontaan klappertanden. In januari 1942 werd de toon voor de koudste dag in Nederland gezet. 80 jaar geleden werd in Winterswijk namelijk een record van min 27,4 graden neergezet. Zelfs in de jaren 50 en 60 is het niet meer zo koud geweest als op die dag.

Bekijk ook:
Nederlandse tradities en gewoontes die de rest van de wereld niet begrijpt

Te warm voor een Elfstedentocht

Iedere Nederlander associeert de kou met een nieuwe Elfstedentocht. In 1997 vond de laatste Elfstedentocht plaats en vanaf die tijd is het niet meer koud genoeg geweest voor een nieuwe tocht. Het ijs rondom de 11 Friese steden moet minimaal 25 centimeter zijn om veilig op te kunnen schaatsen, en dat is tot nog toe niet gelukt.

Weerman Piet Paulusma stond onder andere bekend om zijn hoopvolle voorspellingen en zelfs op zijn sterfbed voorspelde hij een volgende Elfstedentocht. Volgens hem is het ijs over 4 jaar dik genoeg voor de ‘tocht der tochten’. Piet overleed begin 2022.

Hoe houd ik mezelf warm op een koude dag?

Er zijn nog steeds veel mensen die kou verkiezen boven een hittegolf. Tegen de kou kun je je immers beter kleden. Ben jij niet of nauwelijks opgewassen tegen de koude dagen? Misschien houden deze tips je warm:

  • Draag op een koude dag een sjaal en bedek je hals. Je luchtwegen zijn onwijs gevoelig als het gaat om kou. Op deze manier houd je vervelende klachten buiten de deur
  • Draag meerdere kledingstukken over elkaar heen. Deze lagen voorkomen dat koude wind je lichaam afkoelt
  • Wist je dat voedsel zorgt voor energie? Eet daarom regelmatig een tussendoortje en sla geen maaltijden over. Als je lichaam onvoldoende energie heeft, dan heeft het meer moeite om zichzelf warm te houden en dat kun je op een koude dag niet gebruiken

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.