Wanneer moet je een schuimblusser gebruiken en wat zijn de voordelen? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Wanneer moet je een schuimblusser gebruiken en wat zijn de voordelen?

Elk bedrijfspand moet aan bepaalde verplichtingen voldoen. Zo is het een vereiste dat er in elk bedrijfspand één of meerdere brandblussers te vinden zijn. Ook in een woning kan het erg handig (en veilig) zijn om een brandblusser op te hangen.

Door de jaren heen zijn meerdere soorten brandblussers op de markt gebracht. Eén van de soorten brandblussers waar tegenwoordig veel voor gekozen wordt, is een zogeheten schuimblusser.

Wat is een schuimblusser?

Een schuimblusser is een blusser die met zowel water als schuim gevuld is. Deze twee bestanddelen vullen elkaar aan en vormen tezamen een substantie met een verkoelende werking.

Wanneer is een schuimblusser geschikt om te gebruiken?

Kies je voor bijvoorbeeld een koolzuurblusser? Dan kun je alleen klasse ‘B’ – conform de NEN-EN2 klassen – blussen. Kies je echter voor een schuimblusser? Dan kun je zowel klasse A als klasse B blussen. Het gaat hierbij concreet om het volgende:

  • Klasse A: blussen van vaste stoffen. Hierbij kun je denken aan hout, papier, niet smeltende kunststoffen en textiel.
  • Klasse B: blussen van vloeistoffen. Hierbij kun je denken aan koolwaterstoffen, alcoholen, smeerolie, verf, lijm, oplosmiddelen en ketonen.
Bekijk ook:
De containerwoning het huis van de toekomst?

Met andere woorden: een schuimblusser kun je bij tal van branden gebruiken. Daarbij is het goed om te weten dat de schuim bij klasse A op een andere manier ‘te werk gaat’ dan bij klasse B.

De werking van een schuimblusser

Is papier of textiel in de brand gevlogen? Het schuim is blijft aan deze vloeistoffen plakken, waardoor de verbrandingsreactie weggenomen wordt.

Is bijvoorbeeld smeerolie of verf in de brand gevlogen? In dat geval blijft het schuim op deze vloeistoffen liggen; dit is volledig te danken aan het minieme gewicht van het schuim.

Wat zijn de voordelen van een schuimblusser?

Om meerdere redenen is het aan te raden om voor een schuimblusser te kiezen:

  • Veelzijdig in te zetten: zoals bovenstaande voorbeelden duidelijk laten zien, is de diversiteit van een schuimblusser een groot voordeel. Met een schuimblusser blus je zowel vaste stoffen als vloeistoffen.
  • Niet schadelijk voor het milieu: ook is het een belangrijk voordeel dat een schuimblusser niet schadelijk voor het milieu is. Het schuim komt op de vloeistof of vaste stof terecht, maar blijft vervolgens niet achter op straat of iets dergelijks.
  • Gemakkelijk op te ruimen: na het blussen van een brand(je) blijft er uiteraard altijd brandafval over. Het schuim spoel je in ieder geval makkelijk weg; je kunt dit schuim namelijk makkelijk wegspoelen met water.
  • Ook geschikt voor personen: dit voordeel klinkt wellicht een beetje vreemd, maar je kunt ook een persoon die in brand staat blussen met een schuimblusser. Deze situatie wil je uiteraard nooit meemaken, maar dit is absoluut een belangrijk voordeel.
  • Makkelijk te hanteren/gebruiken: een ander voordeel is dat je een schuimblusser makkelijk kunt hanteren c.q. kunt gebruiken. Doordat het schuim relatief licht is, is de schuimblusser in zijn totaliteit ook relatief licht. Dit maakt het gebruiken van deze schuimblusser des te makkelijker.
Bekijk ook:
Creatieve ideeën voor wandbekleding die je woning transformeren

Moet je bij een schuimblusser ook nog met nadelen rekening houden? Nou, mocht er sprake van een hevige brand zijn, is een schuimblusser mogelijk niet krachtig genoeg. Ook is het goed om te weten dat een schuimblusser niet geschikt is voor klassen C branden. Dit zijn zogeheten gasbranden; daar heb je een speciale poederblusser voor nodig.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.