pannekoekenplant verzorging
Saved Read later
Deel dit bericht

Verzorging van een pannenkoekenplant: Tips en tricks

Heb jij een of meerdere pannenkoekenplanten in huis? De Pilea was een veel geziene gast tussen de jaren 70 en 80. Vandaag de dag is de plant populairder dan ooit en niet meer aan te slepen. De verzorging van een pannenkoekenplant zorgt doorgaans voor veel vraagtekens.

Misschien heb je geen groene vingers. Of heb je doorgaans niet veel ervaring met plantverzorging. Om ervoor te zorgen dat je lang kunt genieten van je pannenkoekenplant, is het niet onverstandig om je te verdiepen in de verzorging. Je bent aan het juist adres. In dit artikel delen we tips voor de verzorging van een pannenkoekenplant. Wedden dat je straks wél groene vingers hebt?

Is een pannenkoekenplant verzorgen moeilijk?

Ben je geen deskundige op het gebied van planten? En zoek je een plant waar je nauwelijks omkijken naar hebt? Dan is de pannenkoekenplant op je lijf geschreven. De verzorging hiervan is een piece of cake.

De populariteit om de plant stamt nog uit de 20e eeuw en ook vandaag de dag zijn de planten helemaal hot. Hoewel de plant van origine Pilea Peperomioides heet, wordt het in de volksmond pannenkoekenplant genoemd.

De plant heeft namelijk ronde en platte bladeren van zichzelf die – blijkbaar – doen denken aan pannenkoeken. Meer Hollands kan het niet, toch?

De populariteit van de Pilea is niet alleen te danken aan haar bijzondere uiterlijk. Vooral de laagdrempelige verzorging is voor vele een aanzienlijk groot pluspunt. Wil je weten hoe je je pannenkoekenplant verzorgt? Lees verder voor de beste tips.

Tip 1: Plaats van bestemming

Allereerst is de plek van belang. Veel mensen onderschatten dat namelijk. Je ziet vaak dat planten op een plek worden gezet, waar nauwelijks tot geen licht is. Als je je pannenkoekenplant op de juiste manier wil verzorgen, dan zorg je ervoor dat het plantje voldoende licht krijgt.

Bekijk ook:
Creëer je eigen wellnesspa thuis met deze top gadgets

Licht is de energiebron van planten en daar halen ze voor een groot deel hun voeding en zuurstof uit. Zonder gaan ze eerder dood of verkleuren de bladeren. Je weet zelf het beste wat het lichtste plekje in huis is.

Let op: Houd je pannenkoekenplantje goed in de gaten. Bij téveel zonlicht gaan de bladeren verbranden of drogen ze uit. Komen de temperaturen boven de 25 tot 30 graden uit? Geef de plant tijdelijk een andere plek in huis.

Tip 2: Frequentie van water

Ben je altijd bang geweest dat je plantje het niet overleefd? En ben je daarom altijd gul geweest met water geven? Dat is goed bedoeld, maar daar doe je je plantje geen plezier mee. Hij verdrinkt.

Voor de verzorging van je pannenkoekenplant, is de frequentie van water geven belangrijk. Misschien vind je het lastig om te bepalen hoeveel water een plantje precies nodig heeft. Geluk bij een ongeluk: een pannenkoekenplant is al gauw tevreden.

Eenmaal per week is namelijk al meer dan voldoende. Als dat geen simpele verzorging is, weten wij het ook niet meer.

Extra tip: Kies voor een vast moment in de week, waarop je de plant water geeft. Zo maak je er routine van. Vergeet je het toch? Schrijf het – zo nodig – in je agenda of plak ergens een briefje op. Je bent absoluut niet de eerste die dat doet.

Tip 3: Juiste pot

Een plant blijft zich ontwikkelen en is volop in de groei. Zo ook pannenkoekenplantjes. Wat betreft het verzorgen van je pannenkoekenplant, is de pot die er omheen zit óók van belang.

Bekijk ook:
Hoe je energiestromen in je huishouden optimaliseert en meer uit je zonnepanelen haalt

Een plant kan pas groeien, als de wortels genoeg ruimte krijgen. Is de pot te klein? Dan komen de wortels in het gedrang en dat komt de gezondheid van de plant niet ten goede. Als de pot te klein is voor je pannenkoekenplant, dan merk je het volgende:

  • De pot scheurt door de druk van de wortels;
  • De wortels groeien tot over de rand;
  • De plant valt gemakkelijk om;
  • De conditie van de bladeren gaat achteruit;

Extra tip: Zorg ervoor, dat je verschillende maten potten in huis hebt. Zo kan je je pannenkoekenplantje snel verpotten – mocht dat nodig zijn. Wil je de prijs laaghouden? Neem eens een kijkje bij de kringloop. Voor een klein prijsje is er altijd iets moois te vinden.

Tip 4: Blaadjes verwijderen

Aan de slag met een (snoei)schaar? Deze mag je in de kast laten. Een pannenkoekenplant heeft dat soort onderhoud niet nodig. Wel mag je de verkleurde bladeren eruit halen – deze zitten negen van de tien keer al los.

Worden pannenkoekenplantjes snel ziek?

Over het algemeen is dat moeilijk te zeggen. Ziekten zijn bij pannenkoekenplantjes nog niet gesignaleerd en de kans is dan ook vrij klein, dat je plantje daaraan doodgaat. De meest voorkomende redenen waarom een plant het niet overleefd, dat zijn de volgende:

  • De plant droogt uit door te weinig water;
  • De plant verdrinkt door te veel water;
  • De pot is te klein, waardoor de wortels geen ruimte krijgen;
  • De plant staat in het felle zonlicht;
  • De plant staat op een donkere plek, zonder zonlicht;

Als je de verzorging van je pannenkoekenplant serieus neemt en de bovenstaande tips opvolgt, dan kun je hier nog lang van genieten!

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.