Vergelijk de beste energie aanbiedingen van 2024 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Vergelijk de beste energie aanbiedingen van 2024

Door de energiecrisis hadden vorig jaar veel consumenten te maken met een hoge energierekening. Terwijl de prijzen door het dak gingen, liep voor een groot aantal Nederlanders het energiecontract af. Zij konden geen nieuw contract meer afsluiten en werden geconfronteerd met hoge variabele kosten. Daardoor liep de energierekening zo op, dat het kabinet zich genoodzaakt zag om bij te springen en een energieplafond in te voeren. In 2024 is het energieplafond weer afgelopen, want er zijn meer aanbieders die weer vaste contracten aanbieden. De energiecrisis heeft wel een nieuwe soort energiecontract opgeleverd: het dynamische energiecontract.

Energie aanbiedingen vergelijken van groot belang

Het vergelijken van energie aanbiedingen is van groot belang. De energieprijzen zijn eindelijk weer aan het dalen en dat leidt ertoe dat weer meer aanbieders het aandurven om een vast energiecontract aan te bieden. Daarnaast is er ook weer meer concurrentie onderling, waardoor aanbieders stunten met lagere tarieven of aantrekkelijke kortingen. Daarom is het als consument mogelijk om te profiteren van een welkomstkorting, cashbackactie of vaste lage tarieven.

Bij het uitzoeken van je energie aanbieding kun je bovendien kiezen uit verschillende soorten contracten: contracten met een vast levertarief, variabele contracten of het dynamisch contract.

Energieaanbiedingen met welkomstkorting

De meeste energieaanbieders willen graag nieuwe klanten aantrekken door een interessante welkomstkorting te bieden. Die korting is er niet voor vaste klanten, maar alleen voor klanten die voor het eerst een contract afsluiten. De welkomstkorting wordt meestal verrekend in het te betalen voorschotbedrag. Om te voorkomen dat consumenten hun contract eerder opzeggen, zijn er ook aanbieders die de welkomstkorting pas aan het einde van de looptijd vrijgeven. Het is wel mogelijk om na afloop van het contract over te stappen naar een andere energieleverancier en zo ieder jaar van leverancier te wisselen. Zo kun je steeds opnieuw profiteren van de welkomstkorting.

Energie aanbieding via cashbackactie

Voor de energiecrisis kwamen energieaanbieders vaak met cashbackacties. Door een contract af te sluiten, kreeg je op je voorschotbedrag geld terug. Of na het uitdienen van het contract kreeg je als consument bedragen van 100 tot 300 euro teruggestort op je bankrekening. Momenteel zijn er maar weinig aanbieders die nog cashbackacties houden en daarmee zijn deze acties een zeldzaamheid geworden.

Energieaanbieding met cadeau

Wat nog wel voorkomt, is dat de energieaanbieder een cadeau weggeeft bij het afsluiten van een energiecontract. Tot een paar jaar geleden waren er heel wat aanbieders die wel een leuk cadeau weggaven. Denk bijvoorbeeld aan een tablet, een spelcomputer of een cadeaukaart. Maar momenteel durven nog niet alle aanbieders het aan om weer contracten aan te gaan bieden. Er zijn mondjesmaat aanbieders die het weer aandurven en daarom is de concurrentiestrijd nog niet in alle hevigheid losgebarsten. Om deze reden zijn er momenteel amper nog van deze cadeautjes te vinden. Vattenfall gaf vorig jaar een Nintendo Switch weg bij het afsluiten van een jaarcontract. Of de actie dit jaar terugkomt, is nog maar de vraag.

Bovendien kun je je als consument afvragen wat je aan zulke cadeaus hebt. Vaak belanden de apparaten uiteindelijk toch weer in de kast. Zaken zoals een spelcomputer hebben bovendien een hoog energieverbruik, wat niet in de groene gedachte van de energieaanbieder past. Daarom kun je beter kiezen voor een welkomstkorting. Kijk dus goed naar de waarde van het cadeau. Als deze lager is dan de welkomstkorting, kun je gemakkelijker een afweging maken.

Vaste lage tarieven

Niet alle energieaanbieders geloven in allerlei kortingen en cadeautjes om consumenten over de streep te trekken. Hun idee is dat consumenten ‘gewoon’ goedkopere prijzen willen zien voor stroom en gas. Om deze reden zijn er een aantal aanbieders die structureel lagere prijzen hanteren. Daardoor ben je onder de streep goedkoper uit dan als je een welkomstkorting of andere cadeau had gekregen. Dit is vooral het geval bij dynamische contracten.

Vast, variabel of dynamisch?

Bij het afsluiten van een energiecontract kun je bovendien kiezen voor een nieuw soort contract: het dynamische contract. Bij een dynamisch energiecontract betaal je de actuele dagprijs voor gas en de actuele uurprijs voor elektriciteit. Er zijn verschillende aanbieders die dit contract aanbieden. In 2022 waren er volgens de VvDE ongeveer 200.000 huishoudens met zo’n contract. Dit soort contract is vooral lucratief voor consumenten die zuinig zijn met energie en er actief mee bezig willen gaan. Voor mensen die meer duidelijkheid willen en willen weten waar ze aan toe zijn, is het contract met vaste tarieven een oplossing. Er is dan wel een kans dat je langere tijd te veel betaalt. Bij een variabel contract worden de prijzen twee keer per jaar vastgesteld. Dat kan soms voordelig uitpakken, maar bij grote gebeurtenissen in de wereld kunnen de tarieven ook behoorlijk stijgen. Het ligt dus aan je wensen met welk energiecontract je het beste uit bent.

221

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.