Ik ben ziek! Hoe maak ik de keuze voor de WGA-uitkering of de IVA-uitkering? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Ik ben ziek! Hoe maak ik de keuze voor de WGA-uitkering of de IVA-uitkering?

Joost had net te horen gekregen dat hij arbeidsongeschikt was verklaard door zijn langdurige gezondheidsproblemen. In Nederland betekent dat dat hij in aanmerking komt voor de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). Maar binnen de WIA zijn er twee belangrijke opties waaruit hij moet kiezen: de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) en de Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA).

Joost dacht aan de voordelen en nadelen van beide regelingen.

WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten)

De WGA bood hem de mogelijkheid om deels te blijven werken en tegelijkertijd een gedeeltelijke uitkering te ontvangen. Dat zou betekenen dat hij financieel flexibeler zou zijn en de kans op herstel werd gestimuleerd. Maar hij realiseerde zich ook dat het onzekerheid met zich meebracht over zijn toekomstige inkomsten en dat de regeling enigszins complex was.

Voordelen van de WGA-uitkering:

  1. Financiële ondersteuning bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid: De WGA biedt financiële steun aan mensen die nog deels kunnen werken. Dit kan helpen om de overgang naar gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid soepeler te maken.
  2. Stimuleert deelname aan het arbeidsproces: Doordat de WGA het mogelijk maakt om deels te werken, worden mensen aangemoedigd om actief deel te nemen aan het arbeidsproces, wat goed kan zijn voor hun gevoel van eigenwaarde en sociale betrokkenheid.
  3. Flexibiliteit in werkhervatting en uitkering: De WGA biedt een mate van flexibiliteit doordat het deeltijdwerk en deeltijduitkeringen mogelijk maakt. Dit kan handig zijn voor mensen die geleidelijk willen terugkeren naar de arbeidsmarkt.

Nadelen van de WGA-uitkering:

  1. Onzekerheid over toekomstige inkomsten: Een van de belangrijkste zorgen voor mensen die voor de WGA kiezen, is de onzekerheid over hun toekomstige inkomsten. De hoogte van de uitkering kan variëren op basis van arbeidsongeschiktheid, wat kan leiden tot financiële onzekerheid.
  2. Complexiteit van de regeling: De WGA-regeling kan complex zijn, met verschillende criteria en voorwaarden die moeten worden begrepen en gevolgd. Dit kan verwarrend zijn voor sommige mensen.
Bekijk ook:
Last van allergie? Verminder pollen en luchtverontreiniging in huis

IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten)

Aan de andere kant was er de IVA-uitkering, die een hogere uitkering bood, gelijk aan 75% van zijn laatstverdiende loon. Dat klonk als financiële zekerheid, vooral omdat hij als volledig arbeidsongeschikt was verklaard. Maar hij vroeg zich af of dit zijn motivatie om weer aan het werk te gaan zou verminderen en of de administratieve lasten bij aanvraag en beoordeling het waard waren. Hij vroeg zich af wat de voor en nadelen IVA-uitkering zijn:

Voordelen van de IVA-uitkering:

  1. Financiële zekerheid voor volledig arbeidsongeschikten: De IVA biedt financiële zekerheid voor mensen die als volledig arbeidsongeschikt zijn verklaard. Dit kan een geruststellende gedachte zijn in een moeilijke tijd.
  2. Hogere uitkering in vergelijking met de WGA: De IVA biedt doorgaans een hogere uitkering in vergelijking met de WGA, wat kan helpen om de financiële lasten van arbeidsongeschiktheid te verlichten.
  3. Minder druk om weer aan het werk te gaan: Omdat de IVA is bedoeld voor mensen die als volledig en duurzaam arbeidsongeschikt worden beschouwd, wordt er minder druk uitgeoefend om weer aan het werk te gaan. Dit kan nuttig zijn voor degenen die zich in een situatie bevinden waarin herstel niet realistisch lijkt.

Nadelen van de IVA-uitkering:

  1. Beperkte prikkel om te proberen weer aan het werk te Gaan: Een potentieel nadeel van de IVA is dat het mensen mogelijk ontmoedigt om te proberen weer aan het werk te gaan, omdat herstel niet actief wordt gestimuleerd zoals bij de WGA.
  2. Administratieve lasten: Het aanvragen en beoordelen van de IVA-uitkering kan administratief ingewikkeld en tijdrovend zijn, wat extra stress kan veroorzaken voor degenen die al te maken hebben met gezondheidsproblemen.
Bekijk ook:
Last van allergie? Verminder pollen en luchtverontreiniging in huis

Joost voelde de druk van zijn beslissing. Hij wist dat zijn gezondheid belangrijk was, maar hij wilde ook financiële stabiliteit voor zichzelf en zijn gezin. Voor- en nadelen van de IVA-uitkering dansten in zijn hoofd terwijl hij zijn keuze moest maken.

Net als Joost bevinden velen zich in een vergelijkbare situatie. De keuze tussen de WGA- en IVA-uitkering is een belangrijke beslissing die zowel financiële als persoonlijke overwegingen vereist. Uiteindelijk zal Joost zijn keuze moeten maken op basis van wat het beste bij zijn individuele omstandigheden past.

Het is een verhaal dat velen herkennen, want het gaat niet alleen over financiële zekerheid, maar ook over persoonlijke veerkracht en de wil om de juiste keuze te maken voor de toekomst. Joost wist dat hij deze beslissing zorgvuldig moest afwegen, want het zou zijn leven en dat van zijn dierbaren beïnvloeden.

Joost nam de tijd om te overwegen wat het beste voor hem was. Hij wist dat er geen one-size-fits-all antwoord was. Uiteindelijk koos hij voor de WGA-uitkering omdat hij de uitdaging wilde aangaan om deels aan het werk te blijven en zijn kansen op herstel te vergroten. Het was geen gemakkelijke beslissing, maar het voelde goed voor hem.

De keuze tussen de WGA- en IVA-uitkering is een persoonlijke en complexe beslissing die afhangt van verschillende factoren, waaronder gezondheid, financiën en persoonlijke doelen. Wat voor Joost de juiste keuze was, hoeft dat niet per se voor anderen te zijn. Het belangrijkste is om zorgvuldig te overwegen wat het beste past bij de individuele situatie en behoeften.

Bron: thuiswerkweb.nl

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.