Met deze aanpassingen in je woning kun je gerust ouder worden in je eigen huis 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Met deze aanpassingen in je woning kun je gerust ouder worden in je eigen huis

Ouder worden neemt een hoop veranderingen met zich mee. Zowel qua woonwensen, als qua vrije tijd en vitaliteit. Toch hoeft dit niet per se te betekenen dat je ook gelijk moet verhuizen. Wellicht woon je zelfs zo fijn in je huidige huis, dat je hier zo lang mogelijk wil blijven wonen. In dat geval is het prettig en verstandig om nu alvast aanpassingen aan je huis te doen, of er in ieder geval alvast over na te denken.

Waarom nu al?

Of je nu wil of niet, het valt bijna niet te ontkennen dat je met de leeftijd ook minder mobiel wordt. Gelukkig zijn daar vrij gemakkelijk aanpassingen voor te realiseren. Maar waarom zou je daar nu al over nadenken als je nu nog fit bent? Omdat je niet kunt voorspellen wanneer het wel nodig zal zijn. Het grootste gedeelte van de ouderen die hun huis aanpassen doen dit zelfs als het eigenlijk al te laat is, zo blijkt uit onderzoek van I&O Research. Wanneer je pas aanpassingen uitvoert op het moment dat je fysiek al achteruitgaat heb je kans dat het haastklussen worden, wat niet altijd even goede invloed heeft op de kwaliteit. Juist daarom is het verstandig om hier al op tijd rekening mee te houden.

Bekijk ook:
Creëer je eigen wellnesspa thuis met deze top gadgets

Met deze aanpassingen in je woning kun je gerust ouder worden in je eigen huis 15

Slaapkamer op de begane grond

Of je nu op dit moment nog prima kunt traplopen of niet, een slaapkamer met aangrenzende badkamer op de begane grond is op den duur erg prettig. Met deze aanpassing ligt de focus vooral op de benedenverdieping wat met name prettig is op het moment dat je minder mobiel bent. Je kunt een bestaande kamer beneden verbouwen tot slaapkamer, maar je kunt er ook voor kiezen om de garage te verbouwen of een aanbouw te plaatsen.

Met deze aanpassingen in je woning kun je gerust ouder worden in je eigen huis 16  SHOP SLO® – Unsplash

Traplift

Behoud je de slaapkamer toch liever op de bovenverdieping, of heb je simpelweg geen ruimte om de slaapkamer naar beneden te verplaatsen? Dan is een traplift een hele fijne uitkomst. Wanneer je een trap hebt met meerdere bochten, houd er dan rekening mee dat de prijs hiervan aardig kan oplopen (tot zo’n €10.000). In dat geval loont het om voor een tweedehands traplift te kiezen. Deze zijn namelijk nog in perfecte staat, maar een stuk goedkoper dan de nieuwe exemplaren.

Bekijk ook:
Ontdek de top behangtrends van 2024 voor een stijlvol interieur

Gelijkvloerse inloopdouche

In de badkamer is het op je oude dag wel zo fijn om gemakkelijk in de douche te kunnen stappen en uitglijgevaar te voorkomen. In dit geval is het het prettigst om te kiezen voor een inloopdouche en/of een gelijkvloerse douche. Daarbij kun je ook nog kiezen voor steunbeugels en inklapbare douchezitjes, maar deze zijn later ook nog gemakkelijk te plaatsen wanneer dit nodig blijkt te zijn.

Verhoogd toilet

Net als dat traplopen op den duur moeizamer gaat, wordt ook zitten en opstaan lastiger. Een verhoogd toilet maakt dit een stuk makkelijker. Mocht je een verbouwing aan het toilet of in de badkamer overwegen, houd hier dan nu al rekening mee, zodat je er later profijt van hebt. Ook hier helpt een steunbeugel bij het zitten, opstaan en het bewaren van je evenwicht. Maar ook hier geldt dat deze ook later nog gemakkelijk te plaatsen zijn.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.