Is duurzaam wonen ook duur wonen? 12
elenabsl© / 123rf.com
Saved Read later
Deel dit bericht

Is duurzaam wonen ook duur wonen?

Wanneer iemand geld wilt besparen doen zij dit vaak in de vorm van bezuinigen, maar wist je dat geld investeren meer op kan leveren dan bezuinigingen? Natuurlijk hebben we het dan niet over dat leuke jurkje kopen of lekker uit eten gaan. Investeren in energiezuinige, duurzame innovaties kan over een langere tijd meer opleveren dan je erin gestoken hebt.

Elektrisch rijden

Denk bijvoorbeeld maar eens aan een elektrische auto. Wanneer jouw auto op benzine rijdt ben je al gauw rond de 1,80 per liter kwijt als je bij een pompstation aan de snelweg tankt. Voor een dieselauto ben je al gauw 1,40 kwijt per liter. Een zuinige benzineauto komt daarmee op ongeveer €0,10 per kilometer, en een diesel op ongeveer €0,07 per kilometer.

Wanneer jij thuis jouw elektrische auto gaat opladen, ben je veel goedkoper uit. Je betaalt dan namelijk de prijs die jouw energieleverancier op dat moment aanhoudt per kWh. Dat zit vaak rond de €0,23 per kWh. Als je dit omrekent naar de kilometerprijs dan kom je op €0,035 per kilometer. Dat is gewoon de helft goedkoper dan een dieselauto! Je moet dus eerst wat investeren, maar daarna ben je toch wel een langere tijd geld aan het besparen.

Bekijk ook:
Tijd voor een nieuwe vloer? De meest gekozen opties en trends

Duurzaam wonen

De elektrische auto is niet de enige manier waarop je kan bezuinigen na een investering. Heb je wel eens de opties bekeken voor zonnepanelen op jouw dak? Met gemiddeld 10 zonnepanelen kun je al gauw een kleine €500 per jaar besparen. Met de zon die we de afgelopen tijd hebben gehad zal dit bedrag vanzelfsprekend nog meer zijn. Een investering voor zonnepanelen kun je binnen 5 jaar al terugverdiend hebben. Je hebt er verder trouwens ook geen omkijken naar. Het plaatsen en de onderhoud ervan wordt gedaan door een extern bedrijf. Jij hoeft alleen maar je ding te doen en genieten van het zonnetje.

Duurzaam investeren

Natuurlijk snappen wij ook wel dat je niet zomaar wat geld achter de hand hebt om deze investeringen te maken. Toch is het slim om het zo vroeg mogelijk te doen. Alles wordt elk jaar een stukje duurder door de inflatie, en dus ook de prijzen van duurzame investeringen. Bij de meeste banken betaal je een rente van meer dan 4% wat al snel in de kosten kan lopen over de jaren. De Nederlandse Krediet Maatschappij is hierom een goedkoper alternatief, daar sluit je namelijk al een persoonlijke lening af vanaf 3,6%. Het klinkt als een klein verschil, maar wanneer je een grote investering doet kan dit ook een grote besparing opleveren.

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.