Hoeveel mensen verhuizen per jaar in Nederland? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoeveel mensen verhuizen per jaar in Nederland?

De huizenprijzen in ons land zijn de laatste tijd hard gestegen, maar toch heeft dat weinig invloed op het aantal verhuizingen. Wil je weten hoeveel mensen er in het laatste jaar zijn verhuisd? Dan moet je snel verder lezen, want in dit artikel zetten we de laatste verhuistrends in Nederland voor je op een rij!

Hoeveel mensen zijn er in 2021 verhuisd?

In 2021 hebben meer dan één miljoen mensen een nieuwe woning betrokken. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er vorig jaar in totaal 1,80 miljoen mensen verhuisd. Het aantal verhuizingen is daarmee ongeveer gelijk gebleven aan de voorgaande jaren, want in 2020, 2019 en 2018 lag het aantal mensen dat verhuisde ook rond de 1,8 miljoen. In 2017 lag het aantal verhuizingen wat hoger. In dat jaar zijn meer dan 1,9 miljoen mensen verhuisd.

Verhuizen mensen naar dezelfde gemeente?

Bij een verhuizing komt heel wat kijken. Het is geen kwestie van slechts een verhuisdoos kopen, inpakken en gaan. Zo moet je allerlei administratie regelen, een verhuiswagen huren, hulpkrachten inschakelen, stevig verhuismateriaal klaarspelen en dan op de dag zelf ook alle spullen verplaatsen. Dat is dus een flinke klus en dan verwacht je misschien dat mensen ook ver verhuizen, maar dat is niet het geval.

Bekijk ook:
Dyson luchtreinigers; de drie beste modellen op een rijtje

In Nederland verhuist het merendeel van de mensen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek namelijk naar een andere woning binnen de gemeente waar ze al woonden. In 2021 verhuisde ongeveer 1 miljoen mensen naar een woning binnen dezelfde gemeente, waar ongeveer 800 duizend mensen naar een woning in een andere gemeente verhuisden. En die trend zie je in de jaren daarvoor ook. Mensen blijven dus graag in hun vertrouwde gemeente wonen.

Wanneer verhuizen mensen?

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is er geen sterk seizoenspatroon te zien in de verhuizingen in Nederland. Wel verhuist men iets vaker in de warme maanden, dan in de koudere maanden.

In 2021 was maart de populairste maand om te verhuizen. In totaal zijn er meer dan 172 duizend Nederlanders in deze maand verhuisd. Juni was in 2021 de minst populaire maand om te verhuizen.

Op welke leeftijd verhuizen mensen?

Mensen van alle leeftijden kunnen verhuizen, maar sommige leeftijdsgroepen verhuizen relatief veel vaker. De twintigers en dertigers verhuizen het meeste in Nederland. Dat is ook wel logisch, want deze mensen verhuizen omdat ze bijvoorbeeld gaan studeren, ergens anders gaan werken of gaan samenwonen, of omdat ze voor het eerst op zichzelf gaan wonen.

Bekijk ook:
Hoe je energiestromen in je huishouden optimaliseert en meer uit je zonnepanelen haalt

De oudere leeftijdsgroepen verhuizen ook vaker dan gemiddeld. Zij verhuizen dan vaak naar een kleinere woning, of naar een verzorgings- of verpleeghuis. Ook dat is vrij logisch, want mensen in deze leeftijdsgroep hebben vaak zorg en assistentie nodig om goed te kunnen blijven leven.

Hoe vaak verhuizen mensen in hun leven?

Veel mensen verhuizen meerdere keren in hun leven, maar hoe vaak verhuizen we nou precies? Dat verschilt natuurlijk per persoon, maar gemiddeld zou een Nederlander ongeveer 7 keer van huis veranderen. Nederlanders zouden daarmee ongeveer eens per decennium van huis veranderen.

Misschien vind je 7 keer in je leven verhuizen best veel, maar in Amerika kijken ze daar niet van op. De gemiddelde Amerikaan verhuist door het hele leven namelijk 12 keer. Dat is toch een aardig verschil, of niet?

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.