Hoe kies je nieuwe dakpannen voor op je woning of schuur uit? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe kies je nieuwe dakpannen voor op je woning of schuur uit?

Ben je niet meer tevreden met het huidige dak van je woning of schuur? Zijn bijvoorbeeld meerdere dakpannen door de jaren heen gesneuveld? Of ben je met het soort dak op je woning/schuur niet meer tevreden? In dergelijke gevallen zou je naar een nieuwe dakbedekking op zoek moeten gaan. Daarbij is de kans groot dat je al snel bij dakpannen uitkomt.

Dakpannen zijn eigenlijk altijd een veilige keuze. De dakpannen doen hun werk prima, hebben een lange levensduur en zien er ook nog fraai uit. Bijkomend voordeel én nadeel is dat je uit heel veel dakpannen kunt kiezen. Voordeel hiervan is dat je voldoende keuze hebt, maar nadeel is dat je last van keuzestress kunt krijgen. Met onderstaande tips voorkom je de keuzestress.

Tip 1: kijk goed naar de afmetingen van de dakpannen

Dakpannen worden tegenwoordig in veel soorten en maten aangeboden. Je hebt de keuze uit meerdere vormen, maar ook uit meerdere afmetingen. Ga daarom voor jezelf goed na wat de beste afmetingen voor op het betreffende dak zijn.

Dit bepaal je onder meer door goed naar het dak zelf te kijken. Hoe groot is het dak precies? En welke afmetingen dakpannen sluiten goed aan op de afmetingen van het dak? Het is uiteraard wenselijk dat je zoveel mogelijk ‘hele’ dakpannen neer kunt laten leggen. Dit komt de uitstraling alleen maar ten goede.

Bekijk ook:
Maak kennis met aaltjes: de natuurlijke oplossing voor elk tuinprobleem

Tip 2: kijk goed naar de kleur van de dakpannen

Je zou ook goed naar de kleur van de dakpannen moeten kijken. De reden hiervoor is evident; de kleur is van grote invloed op de uitstraling van de dakpannen. En daarmee ook van grote invloed op de uitstraling van je woning.

Ten eerste zou je een keuze moeten maken tussen lichtere- en donkere kleuren. Nadat je dit hebt gedaan, kun je op zoek naar de gewenste kleur gaan. Is dit bijvoorbeeld bruin, grijs of een andere tint? Je hebt voldoende keuze!

Ten tweede zou je goed moeten kijken naar de rest van je woning. Zo kan het erg fraai zijn als de dakpannen en kozijn qua kleur op elkaar afgestemd worden.

Tip 3: kijk goed naar het materiaal van de dakpannen

Dakpannen worden tegenwoordig in meerdere materialen aangeboden. Zo kun je kiezen voor betonnen dakpannen, ook wel sneldakpannen genoemd. Deze dakpannen zijn betaalbaar, zijn bestand tegen alle weersinvloeden en zijn eenvoudig afgewerkt.

Bekijk ook:
Investeren in warmtepompen: kosten, voordelen en subsidies uitgelicht

Je kunt ook voor keramische dakpannen kiezen. De dakpannen hebben een authentieke en natuurlijke uitstraling, hebben een lange levensduur en zijn bijzonder kleurvast.

Dit zijn in de basis de twee materialen waar je een keuze tussen moet maken. Om tot de juiste keuze te komen, zou je goed naar de algehele prijs-kwaliteitsverhouding moeten kijken. Daarbij valt op dat de keramische varianten duurder zijn dan de betonnen varianten. Maar, de keramische varianten zijn over het algemeen wel fraaier én duurzamer.

Tip 4: kijk goed naar de afwerking

Ongeacht voor welke dakpannen je kiest, speelt ook de afwerking een belangrijke rol. De dakpannen moeten bijvoorbeeld netjes neergelegd worden en moeten bij voorkeur van een extra beschermingslaag voorzien worden.

Met dank aan deze extra beschermingslaag voorkom je dat mossen, algen en vuil zich makkelijk aan de dakpannen kan hechten. De dakpannen blijven dankzij zo’n coating dus langer mooi. En dit geldt daardoor ook indirect voor je gehele woning!

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.