Hoe kan ik mijn huis verduurzamen? 8
elenabsl© / 123rf.com
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe kan ik mijn huis verduurzamen?

Het verduurzamen van je huis is een waardevolle stap richting een milieuvriendelijkere en energie-efficiënte levensstijl. Hoewel sommige duurzame verbeteringen wellicht meer tijd en investering vergen, zijn er ook snelle en effectieve manieren om je huis duurzamer te maken. Welke stappen kun je ondernemen? 

Tocht voorkomen: isoleren

Eerst is het belangrijk om de isolatie in je huis te checken. Begin met het aanpakken van de isolatie en afdichting van je huis. Dit draagt bij aan een betere energie-efficiëntie en comfort. Inspecteer ramen, deuren en muren op kieren en openingen en gebruik strips die je kunt lassen om eventuele openingen te dichten. Geen lasapparatuur in huis? Wellicht is een lasapparaat kopen of huren een slimme zet, bekijk bijvoorbeeld dit Kemppi lasapparaat. Gebruik de lasapparatuur bijvoorbeeld om metalen strips langs deur- en raamkozijnen te bevestigen om tocht te verminderen.

Samenwerken met het weer 

Gebruik de weersomstandigheden in jouw voordeel: overweeg het installeren van zonnepanelen op het dak van je huis. Zonne-energie is een snelgroeiende en hernieuwbare bron van energie die je huis kan voorzien van groene stroom. Ook regenachtige dagen helpen in de verduurzaming van je huis. Het gebruik van regenwater voor tuinirrigatie en het doorspoelen van toiletten vermindert de vraag naar drinkwater en verlaagt je waterrekening. Met behulp van lasapparatuur kunnen regenwatertanks stevig worden gelast om lekken te voorkomen.

Bekijk ook:
Zo hard zijn de prijzen van koopwoningen gestegen in de afgelopen 20 jaar

Binnen aan de slag

Naast veranderingen buitenshuis kun je ook je huis verduurzamen van binnen uit. Je woning duurzaam maken begint met het vervangen van oude, energieverslindende apparaten door energiezuinige modellen. Als je een handige doe-het-zelver bent, kun je zelfs kleine reparaties aan elektronische apparaten uitvoeren met behulp van lasapparatuur om hun levensduur te verlengen. Een ander voorbeeld is automatische lichtschakelaars toevoegen, zodat het licht in de garage of de badkamer nooit onnodig aan blijft staan. Deze kleine aanpassingen zijn kleine stapjes in de richting van de verduurzaming van je huis. 

Afval verminderen en 

Duurzame oplossingen in huis hoeven niet gericht te zijn op het vervangen van apparaten en het verbouwen aan je huis. Je kunt ook beginnen met het verminderen van je afval en consumptie. Maak zelf een Recycling Station bijvoorbeeld: bouw bijvoorbeeld een metalen frame om recyclebakken op een georganiseerde manier te stapelen. Dit moedigt recycling aan en helpt bij het verminderen van afval. Denk je dat je meubels rijp zijn voor de sloop? Kijk een nog een keer! Je kunt je oude meubels een tweede leven geven. Geef oude meubels een nieuw leven door naden opnieuw te lassen en te herstellen, waardoor je materiaal veel langer meegaat. Of gebruik de materialen om nieuwe decoraties te maken. 

Bekijk ook:
Dekbed voor de zomer en winter: slaapt dat wel lekker?

Er zijn genoeg manieren om te beginnen met het verduurzamen van je huis. Kleine of grote projecten, binnen- of buitenshuis: er is altijd iets wat je kunt doen. 

680

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.