Bouwen met hout: een trend of een oplossing voor de toekomst? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Bouwen met hout: een trend of een oplossing voor de toekomst?

In Scandanavië is hout al eeuwenlang een favoriet bouwmateriaal, maar ook buiten het hoge noorden duikt bouwen met hout steeds meer op. Het is een trend die sterk in opkomst is en waarschijnlijk in de toekomst steeds gebruikelijker wordt. In dit artikel leggen we uit waarom bouwen met hout een uitstekende oplossing  kan zijn.

Volgens prof.dr.ir. Jan Willem van de Kuilen, hoogleraar houtbouw aan de TU München, heeft Nederland het potentieel van houtbouw lang onderschat. Buiten ons land heeft het allang een vlucht genomen, hier komt het nu gestaag op gang.

Bouwen met hout heeft meerdere voordelen voor het milieu

Een van de voornaamste redenen waarom houtbouw meer is dan een trend is omdat het meerdere voordelen voor het milieu heeft. Om te beginnen kan bouwen met hout ervoor zorgen dat de CO2-uitstoot wordt verlaagd. Dit komt omdat hout juíst een positief effectief heeft op de CO2-uitstoot. Hout kan CO2 namelijk vasthouden. Dit geldt niet voor traditionele bouwmaterialen, denk aan staal en beton.

Een ander milieuvoordeel van hout is dat het hernieuwbaar is, oftewel: het kan teruggroeien. Natuurlijk moeten er wel even veel worden weggehaald als dat er terug kan groeien. Ook is hout heel geschikt om opnieuw te gebruiken. De kwaliteit blijft beter behouden dan bij andere materialen, zoals beton.

Bekijk ook:
Creatieve ideeën voor wandbekleding die je woning transformeren

Je kunt met hout meerdere kanten mee op

Over smaak valt niet te twisten, maar het grote voordeel van bouwen met hout is dat je er veel kanten mee op kunt. Of je nu van modern en strak houdt of juist van landelijk, met hout heb je de mogelijkheid om een huis te bouwen in een stijl die jij mooi vindt. Heb jij binnen al een houten interieur, dan val je helemaal met je neus in de boter. Ook cool: elk stukje hout is uniek. Op www.pineca.nl kun je een idee krijgen van wat er allemaal mogelijk is als je gaat bouwen met hout.

Hout heeft een redelijk korte bouwtijd

Er is, naast de voordelen voor het milieu, nog een reden dat er naar andere bouwmaterialen wordt gekeken: het woningtekort. Huizen van hout hebben een korte bouwtijd, waardoor er in een hoger tempo iets aan dit probleem worden gedaan. De korte bouwtijd komt omdat hout makkelijker vooraf op maat te maken is en bovendien eenvoudiger aan te passen is.

Bekijk ook:
Nederlandse huishoudens kiezen vaker voor een groene tuin

Wat is de prijs van houtbouw?

Het is lastig om een eenduidig antwoord te geven op de kostvraag van houtbouw, omdat dit van heel veel verschillende factoren afhankelijk is. Houtbouw is dan ook niet per se goedkoop of duur – hier heb je zelf veel invloed op. Allereerst speelt de omvang van het project een cruciale rol. Ook welk welk hout wordt gebruikt, wat de kwaliteit daarvan is en de arbeidskosten zijn zaken die meespelen. Hout is materiaal an sich wel duurder dan veel andere materialen, maar heeft anderzijds ook weer het voordeel van een korte bouwtijd, wat voordelig is voor de prijs. Omdat er zoveel bij het kostenplaatje komt kijken, is het belangrijk om je goed te laten informeren en bij verschillende aanbieders aan te kloppen.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.