Waarom verschilt Gebarentaal overal? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Waarom verschilt Gebarentaal overal?

In de hele wereld zijn er zeker 140 Gebarentalen. Deze talen zijn allemaal apart. Niet echt ideaal toch? Zo wordt in Nederland de Nederlandse Gebarentaal (NGT) gebruikt. Onze zuiderburen, de Vlamingen, hebben de Vlaamse Gebarentaal. Maar waarom is er niet een internationale Gebarentaal? Dan zouden doven toch veel beter met elkaar kunnen communiceren?

Het ontstaan van een taal

Om antwoord te kunnen geven op deze vraag is het belangrijk om eerst te kijken hoe een taal ontstaat. Wanneer mensen met elkaar willen communiceren, maar geen gemeenschappelijke taal beheersen, gaan ze op zoek naar een manier om toch met elkaar te praten. Een nieuwe taal is dan vaak al geboren. En zo groeien talen steeds verder uit en vertakken de verschillende talen. Naar verwachting is er sprake van één oertaal, waar vervolgens weer honderden eigen talen zijn verder gegroeid. Dit is natuurlijk een proces van honderden eeuwen.

Nicaraguaanse Gebarentaal

De jongste gebarentaal is, naar verwachting, de Nicaraguaanse Gebarentaal. Deze Gebarentaal is ontstaan in de jaren tachtig van de vorige eeuw. In het land werd namelijk een dovenschool opgericht. Maar het is wel belangrijk dat iedereen elkaar begrijpt. De kinderen konden al snel onderling overleggen en communiceren. Zowel in de klas als daarbuiten. Daarnaast ontwikkelden de leerlingen en leerkrachten van de school een grammatica. En die grammatica leeft nog steeds voort.

Bekijk ook:
Hoe bescherm ik mijn belangen bij ontslag tijdens ziekte?

Binnen een tijdsbestek van een paar jaar is er dus een compleet nieuwe Gebarentaal geboren. En dat is waarschijnlijk precies dezelfde manier als hoe het vroeger gegaan is. Zet een groep mensen die doof of slechthorend is bij elkaar en je hebt binnen een paar jaar een compleet nieuwe Gebarentaal. Puur om met elkaar te kunnen communiceren.

De Nederlandse Gebarentaal

De NGT is, zeer waarschijnlijk, ergens in de negentiende eeuw ontstaan. En eigenlijk is het voorbeeld van Nicaragua ook precies wat er in Nederland gebeurde. De NGT is namelijk ontstaan op een instituut voor doven in de stad Groningen. Natuurlijk verschillen de talen enorm van elkaar, net zoals de gesproken talen. Maar er zijn meer verschillen tussen de NGT en de Nederlandse Taal. De NGT heeft namelijk compleet andere grammaticaregels dan het Nederlands. Zo komen werkwoorden in de Nederlandse Gebarentaal helemaal achteraan in de zin te staan. In de Nederlandse Taal komen de werkwoorden juist veel eerder in de zin.

Bekijk ook:
Creatieve ideeën voor wandbekleding die je woning transformeren

Elkaar begrijpen

Het is echter niet zo dat doven uit verschillende landen elkaar niet kunnen begrijpen. Het is zelfs zo dat doven juist meer begrijpen van elkaar als iemand in een andere Gebarentaal communiceert. Veel doven hebben namelijk van jongs af aan al moeten communiceren met anderen die het gewoon simpelweg niet begrijpen. Hierdoor kunnen ze zich gemakkelijker inleven en begrijpen ze anderen ook veel beter. Daarnaast zijn er ook internationale bijeenkomsten voor doven en slechthorenden. En daar lijkt een soort mengelmoes van verschillende Gebarentalen te ontstaan. Een soort internationale Gebarentaal. Zelfs al kunnen ze elkaar enigszins begrijpen. Met de komst van een internationale Gebarentaal zullen ze elkaar alleen maar beter begrijpen.

Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.