in

CoolCool LOLLOL NiceNice

Waarom tegen jezelf praten een goed idee is

Eigenlijk is in jezelf praten heel slim

Iedereen doet het weleens, meestal als je zeker bent dat er niemand in de buurt is. Tegen jezelf praten of mompelen als je bijvoorbeeld iets niet kan vinden of jezelf ergens boos over maakt.

Het is een mild taboe als je niet alleen bent omdat het dan maar vreemd wordt gevonden. Inmiddels is er wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en de uitkomsten zijn op zijn minst verrassend. Er zijn diverse goede redenen waarom ook jij met jezelf eens een paar goede gesprekken zou moeten voeren.

Goed voor je geheugen

Tijdens een groot onderzoek werden studenten in drie groepen verdeeld. De bedoeling was om zoveel mogelijk van een tekst te onthouden en te begrijpen. Alle studenten kregen evenveel tijd om de stof tot zich te nemen. Een derde moest de stof bestuderen door die te lezen.

Aan de tweede groep werd de tekst voorgelezen door een professional, die langzaam en duidelijk sprak. De laatste groep moest de tekst zelf hardop voorlezen. De studenten van de derde groep scoorden beduidend beter dan de beide andere groepen.

Bekijk ook:
10 weetjes over dieren die je zullen verbazen

Het zorgt ervoor dat je dingen sneller vindt

Misschien is het meest voorkomende moment waarop we tegen ons zelf praten als we iets kwijt zijn dat we snel nodig hebben. ‘Waar is toch mijn sleutel/bril/pen gebleven. Aandachtig zoeken helpt een stuk beter dan in jezelf mompelen, denk je nu uiteraard. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat je items sneller vindt als je het object uitspreekt. Studenten die een bepaalde boodschap in het rek van een supermarkt moesten zoeken en dat hardop noemden, vonden het aanmerkelijk veel sneller dan studenten die zwijgend moesten zoeken.

Het verhoogt je zelfvertrouwen

Als je van sport houdt, heb je het waarschijnlijk meerdere malen gezien. Topsporters die zichzelf voordat ze een grote prestatie moeten verrichten moed lijken in te spreken. En wie kent niet die beelden dat een topvoetballer of toptennisser tegen zichzelf praat als hij een prachtig (doel)punt heeft gescoord.

Inmiddels begrijp je het al wel: dit helpt wel degelijk. Tegen jezelf praten op zulke momenten verhoogt het zelfvertrouwen van de sporter en verbetert zijn prestaties. De test resultaten van de studenten toonden vaak grote verschillen.

Bekijk ook:
Quiz: Wat weet jij van de Oranjes?

Het kan impulsief gedrag verminderen

Ben jij zo iemand die zich voorneemt om niet de hele zak chips of het pak koekjes op te maken als je alleen bent. En is aan het eind van de avond dan toch gebeurd wat je niet wilde? Ook hier kan tegen jezelf praten helpen om dat impulsieve gedrag te beteugelen. Zeg regelmatig tegen jezelf dat je beslist niet aan je impulsieve gedrag zal toegeven. Ook hier bleek bij onderzoek dat de testpersonen die tegen zichzelf praatten, hun impulsiviteit beter in de hand konden houden.

Waarom heeft tegen jezelf praten zo’n grote invloed

Experts denken dat de achtergrond van deze opzienbarende positieve effecten van tegen jezelf praten alles te maken heeft met concentratie. Als mensen wakker zijn, doen de hersenen vele dingen tegelijk, vaak zonder dat iemand dat bewust merkt.

Als je hardop tegen jezelf praat, hebben de hersens meer capaciteit nodig om daar naar te luisteren. Tijdelijk worden andere processen afgesloten en worden jouw worden ook beter vastgelegd in je geheugen. Dat zorgt voor positieve resultaten op velerlei gebied.

Bekijk ook:
Hoe gelovig is Nederland?

Praat dus rustig wat meer tegen jezelf, je weet immers nu waarom.

Bekijk ook:

Geschreven door Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Help, mijn borsten staan online

Help, mijn borsten staan online – vanavond te zien op NPO 3

nieuwe donorwet

Nieuwe donorwet gaat in najaar pas praktisch gelden door coronacrisis