Ook Sinterklaas is de zwarte Piet 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Ook Sinterklaas is de zwarte Piet

Het kon niet langer uitblijven. Ook Sinterklaas wordt nu onder vuur genomen. Tot nu toe was het alleen zwarte Piet die de pisang was, nu zou ook de reputatie van onze Goedheiligman schadelijk zijn kinderen. De lieverd met baard en mijter wordt nu vooral gezien als mythe. 

Deze sage zou volgens filosoof Maarten Boudry ernstig afbreuk doen aan het vertrouwen van kind naar ouder. Als dat al zo zou zijn, moeten we ons dan ook zorgen gaan maken om sprookjesfiguren zoals Sneeuwwitje? Een dame die samenleeft met 7 mannen en met dieren praat, draagt nou ook niet echt bij aan de geloofwaardigheid.

Sinterklaas een georganiseerde misdaad

Ja, je leest het goed inderdaad. Volgens deze Vlaamse filosoof dragen we als ouders bij aan het bewust voorliegen van onze kinderen. En dat mag gezien worden als “georganiseerd liegen” ofwel, georganiseerde misdaad. Want uiteindelijk is liegen niet netjes. Volgens Boudry gaat de schade die Sinterklaas toebrengt nog een stapje verder. Kinderen worden namelijk systematisch voorgelogen door de mensen in hun vertrouwde omgeving. Papa, mama, opa en oma. Ook televisieland doet hier vrolijk aan mee.

Kinderen verliezen het vertrouwen in hun ouders

Als ze er dan later achter komen dat de goedgeefse man op zijn paard “O zo snel” (vroeger ook wel bekend als Amerigo) niet bestaat, dan is de teleurstelling groot. Een zeer bittere pil zelfs volgens de Belg. Temeer omdat kinderen op deze manier het vertrouwen in hun ouders verliezen. Een goede reden om later te ontsporen of ongewenst gedrag te gaan vertonen. Bullshit volgens ons. Oké, de pil is bitter als je oudere broer je vertelt dat hij niet bestaat. We spreken allemaal uit ervaring. Maar heeft dat dan te maken met de teleurstelling in je ouders, of het feit dat je jaarlijks een extra zak cadeautjes misloopt?

Bekijk ook:
Zo haal je met gemak 10.000 stappen per dag, ook met een kantoorbaan

De kerstman hangt de onschuld uit

De Vlaming stelt ook dat wij als ouders de mythe gezellig in leven houden. Ondertussen klagen we wel over de dure decembermaand, maar we zouden het heerlijke avondje voor geen goud willen missen. Dan maar een leugentje om bestwil voor zolang het kan. Die appel of wortel gaat de volgende dag door het avondeten, en de tekening gaat bij het oud papier. Zo doen we dat hier in Nederland. En vinden we dat gerechtvaardigd? Ja absoluut! We hebben als volwassen mensen nou eenmaal een “pact” gesloten met de mythe rondom Sinterklaas.

Een rendier met led-verlichting in zijn neus

De Kerstman wordt aan een veel minder strak regime onderworpen. Het verhaal van de rendier koetsier wordt vooral gezien als “onschuldig”. Hoe dan? Omdat zijn volledige staf uit elfjes bestaat of omdat zijn slee wordt voortgetrokken door rendieren waarvan er ook nog één is voorzien van led-verlichting in zijn neus? Als we het dan over geloofwaardigheid hebben kunnen we nog wel even doorgaan.

Bekijk ook:
Schermtijd verminderen? Dit doe je met deze drie praktische tips!

Heerlijk avondje is gekomen

Voor wat betreft de Vlaamse filosoof: het is altijd goed om eerst kritisch naar jezelf te kijken voordat je met het vingertje naar een ander wijst. Want als we het dan toch over schadelijke mythes van onze buurlanden gaan hebben, dan kunnen we ook nog wel een blik opentrekken. Wat dacht je van Kludde? De demoon die in holle bomen leeft en kinderen de stuipen op het lijf jaagt. En de reus van de Steenpoort? Precies. Heerlijk avondje is gekomen.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.