Dit zijn de nieuwste uitvaarttechnieken van de toekomst 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit zijn de nieuwste uitvaarttechnieken van de toekomst

De manier waarop we omgaan met de dood en het afscheid nemen van dierbaren heeft altijd een centrale rol gespeeld in alle culturen in de wereld. Tradities variëren sterk, maar meestal wordt er gekozen voor begraven en cremeren. De laatste jaren zijn er ook steeds meer andere uitvaarttechnieken die de nodige aandacht krijgen. Denk bijvoorbeeld aan resomeren en cryomeren. In dit artikel gaan we dieper in op de uitvaarttechnieken van de toekomst.

Meest gekozen uitvaarttechnieken

Een begrafenis, het regelen van een uitvaartverzekering of een crematie: Het zijn zaken waar niemand met plezier naar uit zal kijken. Toch is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor nieuwe uitvaarttechnieken. Desondanks wordt 40% van de mensen na hun overlijden nog altijd begraven; bij 60% wordt gekozen voor een crematie. Veel andere uitvaarttechnieken zijn in Nederland ook niet nog beschikbaar, al is het in de toekomst wellicht mogelijk te kiezen voor andere technieken. Twee hiervan zijn resomeren cryomeren:

Resomeren: Een watercrematie

Resomeren, ook bekend als watercrematie, is een relatief nieuwe techniek die aan populariteit wint in de uitvaartsector. Bij resomatie wordt het lichaam van de overledene ondergedompeld in een oplossing van water en kaliumhydroxide, wat resulteert in een proces van hydrolyse en alkalische hydrolyse van de lichaamsweefsels.

Simpel gezegd breekt dit proces organisch materiaal af, waardoor uiteindelijk alleen wit poeder van de botten overblijft. Dit poeder wordt vervolgens vermalen tot een fijne poederachtige substantie, vergelijkbaar met de as die overblijft na een traditionele crematie.

Een van de belangrijkste voordelen van resomeren is de milieuvriendelijkheid ervan in vergelijking met een traditionele crematie. Bij resomatie wordt geen verbranding gebruikt, wat resulteert in aanzienlijk lagere uitstoot van broeikasgassen en schadelijke stoffen.

De acceptatie van resomatie als een geldige uitvaartoptie is nog in ontwikkeling en verschilt per regio en cultuur. Er zijn ethische en religieuze overwegingen die moeten worden overwogen, maar veel voorstanders zien resomatie als een evolutionaire stap naar duurzamere uitvaartpraktijken.

Cryomeren

Een andere (wellicht toekomstige) uitvaarttechniek die de laatste tijd aandacht krijgt, is cryomeren, ook wel bekend als cryonisme of cryopreservatie. In plaats van het lichaam te begraven of te cremeren, wordt het lichaam ingevroren en vervolgens door trillingen afgebroken tot een organische substantie. Na dit proces blijft er een droog poeder over, vergelijkbaar met de as die overblijft na crematie.

Cryomatie, de techniek achter het bevriezen en verwerken van lichamen, vindt zijn oorsprong in het werk van de Zweedse biologe Susanne Wiigh-Mäsak. Hieronder volgt een samenvatting van het cryomatieproces in vijf stappen:

  • Koeling van het lichaam tot min 18 graden Celsius.
  • Bevriezing van het lichaam en onderdompeling in vloeibare stikstof (-196 graden Celsius).
  • Toepassing van kleine trillingen om het lichaam te desintegreren tot een organische substantie.
  • Verwijdering van eventuele lichaamsvreemde resten, zoals chirurgische metalen, uit het verkregen poeder.
  • Het eindresultaat is ongeveer 25 kilogram gedroogd poeder dat overblijft na het cryomatieproces.

Crymotatie is overigens nog niet toegestaan in Nederland. Ook wordt het nog nergens ter wereld toegepast. Ondanks een aantal duidelijke voordelen blijft het dus de vraag of deze uitvaarttechniek in de toekomst ooit wel uitgevoerd zal gaan worden.

De unieke toekomst van uitvaarttechnieken

De opkomst van resomeren en cryomeren symboliseert een bredere trend in de uitvaartsector, namelijk het vinden van alternatieven voor traditionele uitvaartpraktijken. Terwijl het grootste gedeelte van de mensen de voorkeur blijven geven aan traditionele begrafenissen of crematies, zoeken anderen naar alternatieven die milieuvriendelijker zijn of die hoop bieden op toekomstige hereniging of genezing.

De toekomst van uitvaarten zal waarschijnlijk een mix zijn van verschillende benaderingen, waarbij individuen en families keuzes hebben die aansluiten bij hun waarden, overtuigingen en technologische voorkeuren. Het is belangrijk dat deze ontwikkelingen gepaard gaan met respect voor culturele diversiteit, ethische overwegingen en milieubewuste praktijken.

Of het nu gaat om resomeren, cryomeren of andere innovaties die nog moeten komen, deze ontwikkelingen zullen ons blijven uitdagen om na te denken over hoe we omgaan met de dood en hoe we de nalatenschap van onze geliefden eren in een snel veranderende wereld.

165

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.