in

Meer dan de helft van alle 60-plussers doet vrijwilligerswerk

Ouderen blijven tot op hogere leeftijd vrijwilligerswerk doen

Meer dan de helft van alle 60-plussers doet vrijwilligerswerk. Het is onderzocht door het UMCG. Andere activiteiten, zoals het werken in loondienst, nemen af, maar vrijwilligerswerk blijft. Het zorgt ervoor dat ouderen blijven deelnemen aan de maatschappij en het draagt bij aan gezond oud worden.

Anderen helpen om jezelf minder eenzaam te voelen

De meeste vrijwilligers geven aan vrijwilligerswerk te doen vanuit altruïstische motieven. Oftewel ze vinden het belangrijk anderen te helpen en voelen zich verbonden met het doel of de groep voor wie ze vrijwilligerswerk doen. Andere belangrijke redenen voor hun inzet als vrijwilliger zijn persoonlijke ontwikkeling, zoals het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden en het versterken van het zelfvertrouwen. De 60-plussers die vrijwilligerswerk doen, geven minder vaak aan dat zij zich eenzaam voelen dan de groep die niet aan vrijwilligerswerk doet.

Oma leest voor, als ze tijd heeft

In totaal is 91 procent van de 60-plussers maatschappelijk actief. Dit kan zijn in bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, betaald werk, mantelzorg, het volgen van een opleiding of het oppassen op kleinkinderen. Wat opvalt, is dat het verrichten van vrijwilligerswerk tot op hoge leeftijd een belangrijke maatschappelijke activiteit blijft. De groep 70-plussers die vrijwilligerswerk doet, is zelfs groter dan de groep die deelneemt aan andere maatschappelijke activiteiten zoals oppassen op kleinkinderen of het verlenen van mantelzorg. Oma leest heus wel met plezier voor aan haar kleinkinderen, maar dan vooral als ze klaar is met haar andere werk.

Bekijk ook:
Wat je moet weten over intelligentie: 10 leuke weetjes over je IQ

De cijfers rondom het vrijwilligerswerk op een rijtje

  • 75% van de 60-plussers heeft weleens vrijwilligerswerk gedaan
  • 55% van de 60-plussers is nog steeds actief in het vrijwilligerswerk
  • 5,5 uur per week wordt er gemiddeld aan vrijwilligerswerk besteed

Waar wordt het vrijwilligerswerk voor gedaan:

  • 30% voor een kerk of religieuze organisatie
  • 23% voor een sportvereniging
  • 21% binnen de gezondheidszorg

Geschreven door Bianca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

€30.000 boete voor te dikke mensen in Griekenland

Inspirerende tips voor je kerstboom