Hoe werkt recyclen? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe werkt recyclen?

Bosbranden, hittegolven, overstromingen. Het is dagelijkse kost geworden als je het nieuws bijhoudt. Ontkennen dat het klimaat aan het veranderen is heeft geen zin meer. We voelen ons vaak machteloos tegen deze veranderingen. We willen ons wel inzetten voor een beter milieu, maar we hebben de tijd en de middelen gewoon niet om onze manier van leven drastisch om te gooien.

Goed nieuws! Eigenlijk is het ontzettend simpel om zelf je steentje bij te dragen bij het tegengaan van klimaatverandering. Recyclen is dé oplossing voor veel van de problemen van het milieu. Hier leggen we je precies uit hoe het werkt!

Waarom is recyclen goed voor het milieu?

Het grote probleem van afvalverwerking is dat we het bijna nooit te zien krijgen. Ons vuilnis wordt voor ons opgehaald en meegenomen. Uit het oog uit het hart, toch? Helaas niet. Het kost ontzettend veel energie en brandstoffen om al ons afval te verwerken. Dit zorgt dat er afvalstoffen in de lucht en in het water terechtkomen.

Een groot deel van de vuilnis dat bij de afvalverwerking terecht komt, had veel beter gerecycled kunnen worden. Dit zorgt namelijk voor een enorme afname aan uitstoot die nodig is om het te vernietigen.

Daarnaast kost het ook ontzettend veel natuurlijke grondstoffen om opnieuw de recyclebare producten te produceren. Glas en aluminium hebben bijvoorbeeld veel schaarse natuurlijke materialen nodig om gemaakt te kunnen worden. Waarom het milieu belasten als we het gewoon opnieuw kunnen gebruiken?

Bekijk ook:
De betekenis van dromen: wat betekent jouw droom?

Hoe kun je recyclen?

Het klinkt als veel gedoe, maar het hoeft écht niet moeilijk te zijn om te recyclen. Zie het als een manier om je huishouden in orde te houden. Glas, papier, plastic en metalen zijn bijvoorbeeld al een goede eerste stap. Etensresten blijven apart bewaard, zodat er maar één vuilnisbak is die vieze luchtjes produceert.

Vervolgens breng je het vuilnis naar de juiste afvalbak. Een kind kan de was doen! Gelukkig zijn er steeds meer recyclecontainers te vinden op straat, waardoor je niet ver hoeft om te lopen om je vuilnis weg te brengen.

Hoe zit het met recyclen van andere dingen?

Als je gaat verhuizen of gaat verbouwen zal er ontzettend veel afval ontstaan. Dit maakt het een stuk lastiger om alles keurig te scheiden. Er is bovendien een grote kans dat het niet eens in je prullenbak past.

Wist je dat je afvalcontainers kunt huren? Door zelf aan te geven wat voor afval je kwijt wilt (bijvoorbeeld bouwafval bij een verbouwing of groenafval na het werken in de tuin) kun je ervoor zorgen dat alles keurig en op een groene manier wordt verwerkt. Zo creëer je door je activiteiten geen overbodige vervuiling! Je kunt bovendien zelf bepalen hoe groot de container moet zijn, en wanneer deze opgehaald moet worden.

Bekijk ook:
De 10 beste tips tegen hooikoorts

Wil je meer weten over het huren van een containerbak? In veel plekken in Nederland is dit mogelijk. Kijk bijvoorbeeld eens naar de mogelijkheden van een container huren in Amersfoort. Ook een container huren in Almere, Amsterdam of Utrecht is zo gedaan.

Waar draag je aan bij door te recyclen?

Bij het recyclen van je afval draag je persoonlijk bij aan een schonere lucht en een betere bevolkingsgezondheid. Dit alleen al is een belangrijke motivatie voor veel mensen om hun afval te scheiden.

Het gaat echter verder dan dat. Veel plastic afval komt in de oceanen terecht als er niet gerecycled wordt. Wist je dat dit elk jaar de dood van een miljoen zeedieren tot gevolg heeft? Dat hoef jij niet meer op je geweten te hebben!

Vervolgens is recyclen ook nog eens een grote arbeidssector. Hoe meer mensen recyclen, hoe meer banen er gemaakt worden om Nederland schoon te houden. Het helpt de natuur en de economie!

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.