Zeven dingen die jij kunt doen om ons milieu te redden 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Zeven dingen die jij kunt doen om ons milieu te redden

Het milieu, het gaat ons allemaal aan. Iedereen weet dat het niet zo heel goed gaat met ons milieu, maar toch lijken we er niet zoveel aan te doen met z’n allen. En het is misschien een minder leuk idee, maar een beter milieu begint echt bij jezelf. Willen we nog genieten van ons leven op aarde? Willen we ervoor zorgen dat onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen ook nog kunnen genieten? Dan is het nu tijd om wat te gaan doen om het milieu te redden.

Laat de auto eens wat vaker staan

We zijn er heel goed in. De auto pakken. Wat we ook maar gaan doen, we gaan met de auto. Maar je kunt ook echt prima even op de fiets of lopend naar het winkelcentrum gaan. Hoevaak kom je terug met een volle auto als je wel de auto neemt? Daarnaast heeft Nederland een uitgebreid netwerk als het gaat om openbaar vervoer. Je kunt ook lekker de bus of trein pakken naar school, werk of een andere bezigheid.

Bekijk ook:
Autoloze zondag binnenkort realiteit?

Gebruik minder water

Misschien klinkt het wat gek, maar we gebruiken écht heel veel water in Nederland. En al het water dat we gebruiken is schoon drinkwater. Ga daarom je tanden poetsen terwijl je aan het douchen bent, je bespaart hiermee namelijk flink wat water en tijd. Daarnaast kun je ook prima plassen onder de douche. Het klinkt misschien wat vies, maar het valt allemaal best wel mee. Het loopt namelijk, net als al het douchewater, gewoon weg via het putje. Want voor een kleine doortrek gebruik je simpelweg gewoon 5 tot 10 liter water. En nu is water op zichzelf niet zo slecht voor het milieu. Ons water wordt gezuiverd, en dat kost heel veel energie. Dus al het water wat jij niet verbruikt hoeft niet meer gezuiverd te worden.

Bekijk ook:
Dit is hoeveel water we verbruiken

Vergeet het licht niet uit te doen

Eerlijk is eerlijk. Het is ons allemaal wel eens overkomen. Mij ook. Het aanlaten van de verlichting overdag. Controleer daarom altijd even of je het licht wel uitgedaan hebt. Het aanlaten van een lamp terwijl het gewoon licht buiten is en er voldoende licht in huis is, is vrij onnodig. Daarnaast is het goed om even na te denken over het soort lamp dat je gebruikt. Je kunt het beste overstappen op een spaar- of LED-lamp. Deze soorten lampen gebruiken namelijk veel minder stroom. Hierdoor bespaar je op langere termijn ook nog eens een paar lekkere euro’s.

Laat je telefoon niet aan de lader liggen

Je telefoon opladen wanneer je hem niet nodig hebt is natuurlijk het meest handige. Daarom leggen we ook massaal onze telefoon en andere elektronische apparaten ’s nachts aan de oplader. Je verspilt hiermee simpelweg energie doordat het elektrische apparaat op dat moment gewoon de stroom uit de muur gaat gebruiken in plaats van die van het apparaat zelf. Daarnaast loopt er altijd stroom door een adapter, ook als die niet aan het opladen is. Dus haal je stekker ook vooral uit het stopcontact wanneer je hem niet gebruikt.

Minder vlees eten

Het is natuurlijk hartstikke lekker om een stuk vlees te eten. Maar het hele productieproces zorgt nogal voor wat uitstoot. Door de broeikasgassen die vrijkomen door de productie van de dieren wordt de aarde opgewarmd. Daarnaast zijn er ook veel dieren die met antibiotica behandeld worden. Deze antibiotica zit in het vlees dat jij vervolgens weer op eet. Minder vlees eten is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid.

Bekijk ook:
Minder vlees eten: waarom je dat wel of niet moet doen

Scheidt je afval

Het scheiden van afval is iets wat steeds meer gemeenten in Nederland aan het doen zijn. Door het scheiden van je afval wordt het afval op de juiste manier verwerkt. Recyclebare dingen, waaronder papier en plastic, kunnen dan ook daadwerkelijk op de juiste manier worden gerecycled. Hierdoor worden schadelijke stoffen ook niet verbrandt, waardoor de lucht een stukje schoner is.

Ga voor vintage!

Het maken van kleding zorgt voor veel uitstoot op het gebied van CO2. Daarnaast heeft kleding vaak maar één leven. Veel mensen gooien hun kleding weg. Door tweedehands kleding te kopen via het internet of bij de kringloopwinkel, kun je kleding een soort van tweede leven geven. Natuurlijk hoef je niet perse je kleding tweedehands te kopen, maar je kunt wel je kleding weggeven of verkopen als je het niet meer gaat dragen. Zo draag je ook zeker bij aan een beter milieu.

Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.