De Amish, wat voor mensen zijn dat en hoe leven ze
Saved Read later
Deel dit bericht

De Amish, wat voor mensen zijn dat en hoe leven ze?

Waarschijnlijk heb je ze wel eens in een film, serie of documentaire gezien: de Amish. Het beeld blijft dan meestal beperkt tot mensen die op het platteland leven, geen moderne techniek gebruiken en gekleed gaan alsof het nog steeds de 18e eeuw is. Maar wat beweegt hen om voor een dergelijk leven te kiezen, doen ze aan polygamie, kan je zelf Amish worden en klopt dat beeld dat we voorgeschoteld krijgen op de tv eigenlijk wel?

Jacob Amman, de radicale bisschop

Eind 17e eeuw was er verdeeldheid onder de doopsgezinde protestanten in Zwitserland. De doopsgezinde bisschop Jacob Amman had andere denkbeelden over het geloof dan zijn mede-bischoppen. De doopsgezinde protestanten onderscheidden zich al van de andere protestanten door de keuze van de volwassen-doop en het afwijzen van het dopen van kinderen.

Pas op de leeftijd van onderscheid (nog steeds rond de 20) kan een mensen bewust kiezen voor het geloof was de algemene mening in doopsgezinde kringen. Jacob Amman ging nog verder. Hij stelde dat alleen mensen die de Heer meer liefhadden dan deze wereld een plaats in de hemel zouden kunnen verdienen.

Hij had daarbij ook zeer specifieke opvattingen over het uiterlijk en de wijze van leven. Iedereen diende eenvoudige kleding te dragen zodat er geen onderscheid was te zien, mannen moesten baarden dragen, zoals men in de tijd van de Bijbel deed en de landbouw was de wijze waarop in het onderhoud moest worden voorzien. Niet alle dominees volgden Amman in zijn leer, van de 69 kozen 27 ervoor om zijn wijze van interpretatie te accepteren.

Emigratie naar de VS

Net als andere kleine geloofsgroepen werden de latere Amish in Europa onderdrukt en soms vervolgd. In de 18e eeuw waagde de eerste groep de overtocht en vestigde zich in Pennsylvania. Toen de onderdrukking in diverse landen toenam emigreerden steeds meer Amish naar de Verenigde Staten. Ook vandaag de dag woont het merendeel van de circa 300.000 Amish in de staat Pennsylvania.

De Amish, wat voor mensen zijn dat en hoe leven ze? 14

Midden 19e eeuw ontstonden er spanningen in de Amish gemeenschap. Meer progressieve leden eisten deelname aan de moderne samenleving. Ongeveer 2/3 van de leden van de gemeenschap splitsten zich af en verenigden zich later met de doopsgezinde kerk. Deze groep staat bekend als de mennonieten. De traditioneel ingestelde leden worden aangeduid met de naam ‘Old Order Amish’. In Europa zijn er geen Amish genootschappen meer.

Bekijk ook:
Dit is de reden waarom jij er bij de zelfscankassa altijd wordt uitgepikt

De Amish staan voor een eenvoudig leven

De Amish hebben zich bewust buiten de moderne samenleving geplaatst. Ze wensen eenvoudig te leven, eigenlijk zoals ook op het platteland gebeurde in de eerste helft van de 19e eeuw. Er wordt geen gebruik gemaakt van moderne voorzieningen en de landbouwwerktuigen en ander gereedschap zijn niet anders dan bijna 200 jaar geleden. De agrarische gemeenschappen zijn over het algemeen praktisch zelfvoorzienend.

Een hecht gezinsleven en loyaliteit naar de gemeenschap toe is de basis van de samenleving in de dorpen. Daarbij is er uitsluitend sprake van monogame huwelijken en zijn de gemeenschappen radicaal pacifistisch. Toen in 2006 een verwarde man 5 leden in een Amish dorp doodde en zichzelf daarna van het leven beroofde, waren de familieleden van de neergeschoten dorpelingen op de begrafenis van de schutter aanwezig om voor hem te bidden.

Het onderwijs bij de Amish

De Amish geloven dat wereldse kennis op het niveau van middelbaar en hoger niveau een teken van ijdelheid is en wijzen dit af. Kinderen gaan in de eigen gemeenschap naar school tot hun 14e jaar. Dat gebeurt vaak in een enkel klaslokaal. Daar leren ze lezen, schrijven, rekenen en bijbelkennis.

Praktische zaken die later in de agrarische gemeenschap nodig zijn worden zowel op school als thuis onderwezen. Geschiedenis, aardrijkskunde of andere wereldse zaken worden niet onderwezen en omdat er ook geen sprake is van kranten, televisie of andere moderne middelen van communicatie weten de leden weinig van hetgeen er buiten hun dorpen gebeurt.

De Amish naar de highschool

In de jaren 50 en 60 werd door de overheid op basis van de leerplichtwetten geëist dat ook Amish kinderen naar de verplichte highschool zouden worden gestuurd. Dit werd pertinent geweigerd en veel vaders werden gevangen gezet omdat ze hun kinderen niet naar school lieten gaan. In 1972 besliste uiteindelijk het Hoog Gerechtshof dat verplichte deelname aan hoger onderwijs in tegenspraak was met de vrijheid van godsdienst van de Amish.

Welke taal spreken de Amish?

Alle Amish spreken Engels en doen dat ook met niet-Amish. Binnen de eigen gemeenschap worden een aantal Duitse dialecten gebruikt, die ook wel Pennsylvania-Duits worden genoemd. In Amerika zegt men doorgaans ‘Penssylvania Dutch', maar dat slaat in dit geval dus op de Duitse taal en niet op de Nederlandse. Het dialect is vaak nog te herleiden naar de oorsprong van de Amish in Europa en wellicht zou je er dus ook het een en ander van verstaan.

Bekijk ook:
Zien: Dit is het mooiste vliegveld ter wereld

Eten

De Amish houden van eten en pakken daarmee ook graag uit. Vaak is er sprake van zelf verbouwde producten, maar de nadruk ligt niet zozeer op gezond. Er wordt hard gewerkt op het land en het eten is daarop afgestemd en is verzadigend en pittig gekruid. Een kleine handreiking aan de moderne tijd is dat een deel van het voedsel wordt gekocht in de supermarkt.

Amish op het veld

Rumspringa

Hoewel ze er niet bij willen horen, beseffen de Amish heel goed dat er ook een andere wereld is. Nadat ze 16 jaar zijn geworden mogen jonge Amish dan ook een paar maanden doorbrengen in die wereldse Amerikaanse samenleving, de zogenaamde rumspringa. Daarna moeten ze kiezen of ze terug willen naar de Amish gemeenschap of kiezen voor die andere optie. Wie terugkeert, wordt geacht dat te doen voor de rest van zijn of haar leven. De volwassendoop vindt ook altijd pas na de rumspringa plaats. Gemiddeld komt 85-90% terug naar de Amish gemeenschap. Jongeren die dat niet doen worden in het algemeen compleet verstoten door hun ouders en verdere familie.

Meidung

Wie de regels van de gemeenschap overtreedt, zal eerst meerdere malen door de leiding van de kerk worden gemaand om zich te beteren. Als dat niet gebeurt, zal er een Meidung worden uitgesproken. De overtreder moet dan voor een bepaalde periode genegeerd worden door iedereen in de gemeenschap. Een Meidung kan pas worden beëindigd na het belijden van de zonden voor de hele gemeenschap. Als de overtreding zeer ernstig is geweest, kan de de Meidung ook levenslang zijn. Dat betekent in feite een volledige verstoting door de gemeente en een verplicht vertrek.

Kan je Amish worden?

De Amish evangeliseren niet en werven ook geen leden voor hun gemeenschap. Als je wilt toetreden (dat gebeurt nauwelijks), dan moet je onder hen gaan leven en laten zien dat jij je levensstijl aanpast en oprecht gelooft in hun beginselen. Je zal ook het Duitse dialect wat er wordt gesproken onder de knie moeten krijgen.

De Amish, wat voor mensen zijn dat en hoe leven ze? 15

De Amish bezoeken

De Amish kan je in een aantal dorpen bezoeken, zoals Gordon, Smoketown en New Holland. Fotograferen, staren of wijzen wordt niet gewaardeerd. Je kunt bijvoorbeeld een buggy tour maken, in een traditioneel rijtuig van de Amish. Het is mogelijk om een Amish farm te bezoeken, maar dit wordt veelal onder begeleiding gedaan. De Amish zijn zeer gesteld op hun privacy en dit is eigenlijk de enige wijze waarop je in contact kunt komen met de groep.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.