ozempic afvallen
Saved Read later
Deel dit bericht

Afvallen met een prikje? Zo effectief is de Ozempic dieetinjectie

Er is een nieuwe trend gaande op het gebied van afvallen: het diabetesmedicijn Ozempic. Mensen die te lui zijn om een rondje te joggen, schaffen dit medicijn aan om af te vallen. Het medicijn is de laatste maanden veel in het nieuws omdat celebrities het gebruiken om af te vallen, waarna deze methode een wereldwijde trend is geworden. Maar hoe effectief is dit middel eigenlijk? En is het gebruik gevaarlijk voor de gezondheid? Wij namen dit medicijn onder de loep.

Medicijn voor diabetes type 2

Er zijn talloze manieren om af te vallen, zoals een keto dieet. Er is echter een trend gaande die vooral voor patiënten met diabetes type 2 nare gevolgen heeft. Het medicijn voor deze ziekte, Ozempic, is razend populair onder internationale sterren. Ze gebruiken het middel om af te vallen. Deze sterren hebben veel invloed. Fans en volgers van deze sterren zijn net schapen, en volgen alles wat ze doen, in dit geval dus het gebruiken van dit diabetesmedicijn om gewicht te verliezen.

Ozempic wordt eenmaal per week met een pen geïnjecteerd in de maag of arm. Dit middel is ontwikkeld voor mensen met diabetes type 2. Door het middel wordt de bloedsuikerspiegel verlaagd en reguleert insuline, iets wat van levensbelang is voor patiënten met deze ziekte. Helaas is er op dit moment een tekort aan het middel, omdat het egoïstische schoonheidsideaal in Hollywood blijkbaar zwaarder telt. De fabrikant kan de grote vraag niet meer aan.

Het middel kan makkelijk door mensen met een goed gevulde knip worden gekocht. Je betaalt namelijk zo’n 250 dollar per maand voor dit medicijn, en dat wordt alleen verzekerd voor mensen met diabetes type 2. Het wordt alleen op doktersvoorschrift verkocht, maar het is algemeen bekend dat sterren en influencers met een omweg makkelijk aan dit soort producten kunnen komen. Maar val je er ook echt van af? Daar is onderzoek naar gedaan.

Bekijk ook:
Afvallen: dit zijn de drie populairste methodes

ozempic afvallen

Afvallen met Ozempic

Het feit dat dit middel zo populair is onder mensen die af willen vallen komt door een onderzoek dat enige tijd geleden is gedaan. Om na te gaan of je met dit middel af kunt vallen deed een groep mensen met overgewicht en obesitas mee aan een test dat een jaar duurde. De ene helft kreeg wekelijks een injectie met semaglutide, de werkzame stof in Ozempic. De andere helft kreeg een placebo. Ze moesten in dat jaar hetzelfde dieet volgen.

Na een jaar bleek de groep die de injectie met semaglutide kreeg, maar liefst 15 kilo te zijn afgevallen, de andere groep viel gemiddeld 2,6 kilo af. Het middel heeft dus daadwerkelijk effect op gewichtsverlies, waardoor het een populair afslankmiddel is geworden. Want waarom zou je jezelf dagelijks in de sportschool in het zweet werken als je ook een injectie kunt zetten? Zo is de gedachte onder gebruikers. Het feit dat echte patiënten moeilijker aan hun medicijn kunnen komen zal voor hen een worst wezen.

Wat zijn de bijwerkingen?

Gezonde mensen die Ozempic gebruiken kunnen last krijgen van verschillende bijwerkingen. Het blijft namelijk een medicijn dat niet voor niets op doktersvoorschrift is te krijgen. Het wordt sowieso afgeraden voor jongeren en zwangere vrouwen. Gebruikers kunnen last krijgen van buikpijn, diarree, huiduitslag, maag- en darmklachten, echte leverwaarden, hoofdpijn en galstenen. Maar ach, je moet er iets voor over hebben om te kunnen voldoen aan het hedendaagse schoonheidsideaal, toch?

Bij overmatig gebruik kunnen er chronische klachten ontstaan. Er is ook een reële kans op een verslaving, dat ondergewicht kan veroorzaken. Deskundigen waarschuwen dan ook dat het middel nog niet is getest op mensen die niet met overgewicht te kampen hebben. Als je een paar kilo kwijt wilt terwijl je geen overgewicht hebt, dan kunnen er nare gevolgen aan zitten. Dat advies is voor veel mensen aan dovemansoren gericht. Het uiterlijk komt op de eerste plaats, gezondheid is secundair. Maar zeg dat maar tegen al die diabetespatiënten die op dit moment in de apotheek met lege handen staan.

Bekijk ook:
De beste tips voor afvallen met een koolhydraatarm dieet

Conclusie: wel of niet gebruiken?

Het gebruik van Ozempic wordt door artsen en deskundigen afgeraden als er geen sprake is van een medische noodzaak. Er is nog onvoldoende getest op gezonde mensen. De Nederlandse geneesmiddelenwaakhond waarschuw voor het gebruik van Ozempic. Voorzitter Ton de Boer liet onlangs in een verklaring weten dat het zeer onverstandig is om het middel te gebruiken om zomaar af te vallen. Het is namelijk niet goedgekeurd voor dit doel.

Ondertussen verdient de farmaceutische industrie bakken met geld aan de productie van Ozempic. Het zal hen niets uitmaken voor welk doel dit middel wordt gebruikt, zolang ze het maar verkopen. Dan rijst de vraag: welke industrie heeft er alle belang bij om mensen ziek te houden? Maar dat is weer een ander verhaal. Als je het ons vraagt dan is een gezond dieet om af te vallen nog steeds het meest effectief, lees daarom ook onze tips over de oorzaken van overgewicht.

Deel dit bericht
Read later
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.