10 dingen die we van kinderen kunnen leren 12
Saved Read later
Deel dit bericht

10 dingen die we van kinderen kunnen leren

Wij volwassenen gaan er vanuit dat we dingen moeten leren aan (onze) kinderen. Maar draai het eens om en je zult zien dat we juist veel kunnen leren van het gedrag van kinderen.

Onlangs was ik aan het werk, en kwam er een jongetje van ongeveer 6 jaar oud naar me toe. Hij zei ‘mevrouw, ik heb thuis een hele mooie nieuwe racebaan!’. Ik had het jongetje nog nooit eerder gezien, maar we hebben een heel leuk gesprek gehad over de racebaan. Volgende week krijgt hij er nieuwe autootjes bij.

Het liet mij wel even denken, over hoe leuk kinderen eigenlijk zijn! Gewoon zo lekker puur en oprecht, en zo weinig schaamte. Volgens de Franse filosoof Gilles Deleuze is het kinderspel een puurdere vorm van spel dan het spel van volwassenen. Kinderen zijn volop in ontwikkeling, en denken nog minder na over hoe ze zich ‘horen te gedragen’. Dit zorgt ervoor dat hun emoties puur zijn, en ze daarin veel minder geremd worden door factoren in de omgeving. Ik ga je hier een aantal voorbeelden van geven!

De waarheid zeggen

Kinderen draaien nergens omheen. Als ze iemand niet aardig vinden zeggen ze dat, en vinden ze iemand leuk dan laten ze dat ook weten. Zo weet iedereen waar hij aan toe is! Het kan daarentegen ook lastig zijn voor een moeder, als je kindje in de supermarkt roept ‘wat een rare neus heeft die man!’, maar dat terzijde.

Nieuwsgierigheid

Als je klein bent, is alles nieuw. Je hebt vast wel eens een kindje mega aandachtig zien staren naar vogels, of een uur lang speelgoed zien bestuderen. Kinderen zijn nieuwsgierig, en leren veel door aandacht te nemen voor kleine dingen. Iets waar wij als volwassenen in onze gehaaste drukke levens een voorbeeld aan kunnen nemen!

Bekijk ook:
Schermtijd verminderen? Dit doe je met deze drie praktische tips!

10 dingen die we van kinderen kunnen leren 13

Praten met vreemden

Kinderen stappen gewoon op elkaar af in de speeltuin, op de camping, of in mijn voorbeeld dus naar een mevrouw in de sportschool. Met gemak hebben ze een leuke middag samen of een nieuw vriendje erbij waar ze meteen hele verhalen aan vertellen. Zelf zouden we ook eens wat minder moeten nadenken en net zo onbevangen een gesprekje aanknopen als kinderen.

Verbeelding gebruiken

Niemand heeft meer fantasie dan een kind! Hebben ze een superheldenfilm gezien? Dan ben je dat zelf ook. Gewoon een cape om, en hup naar buiten! Of een sprookjesboek gelezen? Dan is er slechts een mooie prinsessenjurk nodig om ook een prinses te zijn. Kinderen kijken naar de wereld alsof het compleet maakbaar is. Als volwassene moeten we dit ook blijven doen! Misschien een beetje vreemd om met een prinsessenjurk naar je werk te gaan, maar door te blijven dromen doe je nieuwe ideeën op en blijf je out-of-the-box denken.

Doe wat je leuk vindt

Kinderen doen simpelweg wat ze leuk vinden en waar ze blij van worden. Als ze iets niet leuk vinden, dan gaan ze daar volop tegen in. Ook niet altijd leuk voor een ouder, maar het is wel eerlijk. Ze luisteren naar zichzelf en hun geluk. Volwassenen laten vaker over zichzelf heenlopen, ondernemen activiteiten uit sociale verplichtingen en proberen te voldoen aan de verwachtingen van anderen.

Leven in het nu

Ooit een kindje horen zeggen: ‘Over 5 jaar wil ik dit of dat bereikt hebben.’ Nee. Kinderen leven gewoon in het moment, die zijn niet bezig met de toekomst. Natuurlijk kun je dat als je volwassen bent niet vermijden, maar we mogen echt wel wat meer genieten en leven in het moment. Lekker bezig zijn met het hier en nu!

Bekijk ook:
Hoe bescherm ik mijn belangen bij ontslag tijdens ziekte?

Kind op strand

Enthousiasme

Je kunt een kind héél snel enthousiast krijgen! Hier is geen grote vakantie voor nodig. Ze zijn blij met de kleinste verrassingen of ideeën. Even een middagje knutselen? Het geluk kan niet meer op. En als het dan wel om een vakantie zou gaan, dan staan ze meteen te springen en te stuiteren. Kinderen zitten bomvol positieve energie als het om uitstapjes of activiteiten gaat, een eigenschap die we allemaal zouden moeten hebben.

Het stellen van vragen

Waarom is het gras groen? Waarom kunnen dieren niet praten? Waarom heeft opa grijs haar? Kinderen zitten vól vragen. Dit komt ook weer terug op die nieuwsgierigheid, ze willen precies weten hoe alles zit. Ze schamen zich niet voor domme vragen en houden zich ook niet in. Gewoon vragen is de snelste manier om ergens achter te komen toch?

Het uiten van gevoelens

Heel hard huilen of krijsen valt hier inderdaad ook onder, en soms denk je misschien kan het minder, of nu even niet. Maar eerlijk is eerlijk, ze laten gewoon zien wat ze voelen. Zijn ze verdrietig, dan laten ze hun tranen stromen, en zijn ze blij, dan huppelen ze vrolijk door de kamer. Iets wat wij onszelf aanleren als volwassenen is om emoties te verbergen, een showtje opzetten terwijl je helemaal niet vrolijk bent. Of juist je verdriet wegstoppen. Waarom eigenlijk?

Spelen

Kinderen zijn altijd aan het spelen, elke dag! Maakt niet uit waar, of hoe, ze hebben gewoon plezier met wat er te vinden valt. En hoe vaak spelen wij eigenlijk nog? Natuurlijk logisch dat je niet met je collega’s een poppenhuis gaat bouwen of de barbies op het kantoor legt, maar maak wat meer lol met elkaar! Haal eens een flauwe grap uit, of laat iemand schrikken. Het leven is al zo serieus!

Bekijk ook:

Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.