Peiling: Regeringspartijen VVD, D66 en CDA verliezen veel kiezers 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Peiling: Regeringspartijen VVD, D66 en CDA verliezen veel kiezers

We hebben eindelijk een nieuw kabinet, maar daar lijken veel kiezers nog niet echt blij mee te zijn. Uit de laatste peiling van Maurice de Hond blijkt namelijk dat zowel de VVD, D66 als het CDA flink wat kiezers zien verdwijnen. Dat is dus niet bepaald een lekker begin!

De eerste peiling van De Hond na het aantreden van het nieuwe kabinet ziet er niet bepaald rooskleurig uit voor de regeringspartijen. Samen zouden de partijen nu maar liefst 21 zetels verliezen. De VVD staat op -9 zetels in de peiling, D66 noteert -5 zetels en het CDA doet het ook slecht met een -8 zetels. De ChristenUnie wordt wel beloond voor deelname aan de nieuwe regering, en noteert een +1 zetel resultaat.

VVD'ers ontevreden

Veel VVD kiezers zijn duidelijk niet tevreden over het nieuwe kabinet, want veel van hen zeggen nu op een andere partij te stemmen. Waar de partij van Mark Rutte tijdens de Tweede Kamerverkiezingen nog 34 zetels won, zijn er daar nu nog maar 25 virtuele zetels van over. Een flink verlies voor de VVD en daarmee is de liberale partij momenteel de grootste politieke verliezer van dit moment. Het is tevens de laagste score van de VVD sinds maart 2020.

Bekijk ook:
Quiz: Wat weet je van het nieuwe kabinet Rutte IV?

D66 stemmers keren terug

D66 was vorig jaar nog een van de grote winnaars van de verkiezingen, maar ondertussen moet ook de partij van Sigrid Kaag erkennen dat ze wat kiezers zijn kwijt geraakt. Volgens de laatste peiling staat D66 nu op 19 zetels, en dat zijn er toch 5 minder dan dat de partij nu in de Kamer heeft.

Toch is het niet alleen maar slecht nieuws voor D66, want de partij lijkt wel weer de stijgende lijn te hebben ingezet. Een paar maanden terug stond de partij van Kaag namelijk nog op 17 zetels. D66 stemmers lijken dus tevreden te zijn over de nieuwe regeringsplannen en daarmee terug te keren bij de partij.

Bekijk ook:
Politieke dilemma's: wat beslis jij?

CDA nog steeds in de problemen

Voor het CDA blijven de problemen groot. De partij van Wopke Hoekstra zou namelijk nu nog maar op 7 zetels kunnen rekenen. Dat zijn er 8 minder dan dat de partij nu heeft en dat zou echt een dramatisch resultaat zijn voor de voormalige machtspartij. Deelname aan het nieuwe kabinet heeft tot een iets kleiner verlies gezorgd, want eerder peilde de partij nog rond de 5 zetels totaal.

Het CDA zal ongetwijfeld ook nog vrezen voor Pieter Omtzigt. Als het voormalig lid namelijk besluit om een eigen partij te beginnen, dan zou het resultaat voor het CDA misschien nog wel slechter kunnen uitvallen.

Bekijk ook:
Poll: Moet Pieter Omtzigt een eigen politieke partij beginnen?

Peiling Tweede Kamer 16-01-2022

In de peiling van Maurice de Hond is de VVD – ondanks het flinke verlies – nog steeds de grootste partij van Nederland. De partij van Mark Rutte zou nu slechts 25 zetels (-9 verlies) halen in de Tweede Kamer bij nieuwe verkiezingen. Is dit het einde van de enorme populariteit van de VVD, of blijkt het straks maar een tijdig dipje te zijn geweest?

D66 is op dit moment weer de tweede partij van ons land, met 19 zetels (-5 verlies) volgens de laatste peiling. D66 blijft de PVV daarmee nipt voor. De partij van Geert Wilders staat nu namelijk op 18 zetels (+1 winst). Opvallend genoeg kan de PVV niet profiteren van het verlies van de coalitiepartijen. D66 en PVV moeten dus onderling uitmaken wie de tweede partij van Nederland is. Al is de VVD nu binnen handsbereik. Kan een van deze partijen de VVD straks inhalen?

Alle andere partijen in de Tweede Kamer zouden nu minder dan tien zetels halen. De PvdA staat nu op 9 zetels (geen verschil), GroenLinks staat ook op 9 zetels (+1 winst), net zoals de PdvD (+3 winst).

Winst voor de nieuwe partijen

JA21 is een van de grote winnaars van dit moment. De partij van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga staat nu ook op 9 zetels (+6 winst) in de laatste peiling van De Hond. De SP doet het minder en peilt nu op 8 zetels (-1 verlies).

Nieuwe partij Volt is een andere winnaar met 8 zetels (+5 winst) in de peiling. BBB van Caroline van der Plas staat nu op 7 zetels (+6 winst). Volt en BBB zijn daarmee met JA21 de grote winnaars van dit moment en lijken dus het meeste te profiteren van het verlies van de coalitiepartijen.

Het CDA zou volgens de laatste peiling 7 zetels (-8 verlies) halen. Forum voor Democratie krijgt nu 7 zetels (-1 verlies). De ChristenUnie staat nu op 6 zetels (+1 winst) en blijft daarmee erg stabiel.

De SGP en DENK staan allebei op 3 zetels in de peiling. De partijen zouden daarmee hun resultaat uit 2021 evenaren.

BIJ1 staat nog steeds op 1 zetel. BVNL zou nu in de Tweede Kamer komen met 1 zetel. En ook 50Plus mag weer hopen, wat de seniorenpartij peilt nu ook op één zetel.

Deel dit bericht
Read later
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.