Waarom een massage je gezondheid kan verbeteren 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Waarom een massage je gezondheid kan verbeteren

Wist jij dat massage gezond was? Naast dat het stress verminderd, zorgt het ook voor een hogere weerstand en verbetert het slapen. Verschillende onderzoeken tonen aan dat een massage positieve gezondheidseffecten heeft en je immuunsysteem verbetert.

Stimulans van het geluksgevoel

Een (goede) massage stimuleert ook het geluksgevoel, door aanraking wordt er oxytocine en serotonine aangemaakt, oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd en serotonine is de tegenhanger van het stresshormoon cortisol. Door massage komen deze stoffen vrij waardoor je je ontspannen en tevreden voelt. Tijdens een massage wordt de stofwisseling verbeterd, de afvoer van afvalstoffen wordt geprikkeld. Het is na een massage dan ook erg belangrijk om veel water te drinken om de afvalstoffen uit te scheiden.

Stress kan zorgen voor gespannen spieren, hierdoor kunnen schouder- nek en/of rugspieren verkrampen. Dit kan weer het gevolg hebben tot hoofdpijn. Door de betere doorbloeding die je krijgt van een massage vermindert spierverkramping, dit verbetert je energie en flexibiliteit. Eventuele knopen in je lichaam worden verzacht of soms zelfs helemaal weggemasseerd. Soms doet een massage daarom een beetje pijn, het mag nooit zoveel pijn doen dat je ligt te verkrampen op de massagetafel.

Bekijk ook:
Creatieve ideeën voor wandbekleding die je woning transformeren

Waarom een massage je gezondheid kan verbeteren 16

Massage helpt bloeddruk verlagen

Geef je therapeut aan wat je prettig vindt, het is echter normaal dat je een massage voelt. Aaien zal minder gezondheidseffecten hebben dan een stevige massage.Tijdens een massage daalt je hartslag omdat je even geen inspanningen hoeft te verrichten, wat weer helpt om je bloeddruk te verlagen. Een massage kan dus uitkomst bieden bij een hoge bloeddruk.

Immuunsysteem verbetert

Heb je last van een hoge of lage bloeddruk raadpleeg dan eerst je arts of therapeut of het veilig is om een massage te nemen, in sommige gevallen kan een massage namelijk bepaalde symptomen verergeren. Ook bij zwangerschap wordt aangeraden om eerst advies in te winnen over het ontvangen van een massage. Massage verbetert daarnaast de concentratie, studies hebben bewezen dat een simpele stoelmassage er voor kan zorgen dat je alerter wordt. Dr. Mark Rapaport heeft onderzoek gedaan naar de effecten van Zweedse massages. Dit onderzoek concludeerde dat er tijdens de Zweedse massages een stijging van het aantal lymfocyten zichtbaar was onder de mensen. Dit type bloedcellen pakt schadelijke invloeden van buitenaf aan en zorgt er voor dat je minder snel ziek bent. Door regelmatig een massage te nemen verklein je dus de kans op ziek zijn!

Bekijk ook:
Schermtijd verminderen? Dit doe je met deze drie praktische tips!

Waarom een massage je gezondheid kan verbeteren 17

Verschillende vormen van massage 

Cosmetische massage: massage met als doel het lichaam mooier te maken. Vaak gericht op huidverbetering en versteviging. Soms heeft het ook een afslankdoel.

Ontspanningsmassage: basis massage die zich richt op het ontspannen van lichaam en geest, wordt in de meeste salons gegeven. Goede massage om eens mee te beginnen, hij is vaak rustig en geef je een relaxed gevoel.

Reflexologiemassage die zich richt op reflexpunten in het lichaam.

Shiatsu: Japanse massagetechniek waarbij het lichaamsgewicht van de masseur wordt gebruikt om druk uit te oefenen. Vaak in combinatie met bepaalde drukpunten in het lichaam die zorgen voor positieve gezondheidseffecten.

Sportmassage: massage die gericht is om sportprestaties te verbeteren. Wordt vaak door fysiotherapeuten gegeven.

Waarom een massage je gezondheid kan verbeteren 18

Neem je wel eens een massage? Wat is jou favoriet? Heb je aanbevelingen van goede massagesalons of therapeuten? Plaats ze hieronder!

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.