Stress bij kinderen
Saved Read later
Deel dit bericht

Spanning bij kinderen, zo neem je het weg

Voor ouders is het een vreemde en ongewone tijd waarin ze proberen om te gaan met de wijzigingen die bijvoorbeeld de coronacrisis met zich meebrengt. Voor kinderen van vrijwel elke leeftijd zijn de veranderingen misschien nog wel groter. Daarbij voelen ze ook uiteraard de spanningen bij hun ouders. Hoe kan je hier als ouder nu het beste mee omgaan? Hieronder volgen wat tips: van praten tot veranderingen in het interieur.

Uitleggen op een rustige manier

Het is ondoenlijk om grote wereldgebeurtenissen, zoals de coronacrisis, voor kinderen te verzwijgen. Ze merken sowieso dat er iets is veranderd. Als de ouders er niet over praten, dan zijn er wel andere bronnen van informatie. Ook dit gebeurt op iedere leeftijd, behalve bij de allerjongsten. Het is geen eenvoudig onderwerp, neem er derhalve de tijd voor en probeer een goede balans te vinden tussen de ernst en het vertrouwen in een goede afloop. Maak hen duidelijk waarom bepaalde maatregelen, zoals het handen wassen tijdens de coronacrisis, ook thuis zo belangrijk zijn en geef het goede voorbeeld. Praat er later nog eens over als er een directe aanleiding voor is.

Pak het interieur eens aan

Het is de tijd van het klussen en dat heeft ook voordelen. Iedereen wil zich thuis geborgen voelen, zeker in moeilijke tijden. Het is verstandig om kinderen (en ouders) een eigen plek te geven. Iedereen wil zich tenslotte af en toe even afzonderen. Voor kinderen tot een jaar of twaalf kan je de slaapkamer met weinig moeite ineens veranderen in een spannende ruimte waar ze graag aan het fantaseren slaan. De wanden hebben veel invloed op een ruimte. Alleen een ander behang kan al een wereld van verschil maken. Een dierenbehang is daarbij een mooie keuze, omdat ieder kind wel een favoriet heeft. Wat dacht je bijvoorbeeld van apen behang?

Bekijk ook:
De betekenis van dromen: wat betekent jouw droom?

Ook voor de ouders is het vaak niet moeilijk om wat extra sfeer te realiseren op momenten dat er rust is, omdat de kids op hun kamer zijn of slapen. Met een paar kaarsen verander je de hele sfeer in de huiskamer en kunnen ook de volwassenen weer fantaseren. Op Fotobehang.com vind je niet alleen allerlei soorten dierenbehang, maar ook behang in allerlei andere leuke thema’s, zoals bloemen en planten.

Dierenbehang

Let op gedragsveranderingen

Een kwestie als een pandemie kan bij kwetsbare kinderen tot extra angstgevoelens leiden. Als ze op een leeftijd komen dat ze ook de social media gebruiken, zullen ze in aanraking komen met complottheorieën en halve waarheden. Deze kunnen zeer bedreigend zijn als ze niet worden weersproken. Voor ouders zijn het drukke tijden, waarin een baan vaak moet worden gecombineerd met lesgeven. Het heeft echter ook voordelen, omdat je wel meer contact houdt met de kids. Als een kind problemen krijgt met slapen, niet meer naar buiten wil of ander afwijkend gedrag vertoont, probeer daar de reden dan van te ontdekken. Een vertrouwde omgeving is dan een mooie basis, maar zorg ook dat je er bent voor je kind. Kinderen willen graag gerustgesteld worden door hun ouders, omdat ze die uiteraard het meeste vertrouwen.

Bekijk ook:
Creëer je eigen thuisbioscoop: alles over de trendy cinewall met haard

Geef pubers de ruimte

De lastigste leeftijd bij kinderen is uiteraard de pubertijd. De jongeren willen zich losmaken van de ouders. De band die er op jongere leeftijd was, wordt steeds meer verbroken. Sommige pubers lijken er genoegen in te scheppen om alles juist tegengesteld te doen aan wat de ouders maar ook de overheid van ze verlangt. Als ouder ken jij je kind en weet je hoe tegendraads hij of zij kan reageren op zelfs de meest goedbedoelde raad of opmerking. Het heeft geen zin om pubers te dwingen te doen wat ze niet willen. Kies ervoor om hen de ruimte te geven, maar leg hen ook rustig uit dat je grenzen zal stellen die uitsluitend verband houden met de omstandigheden. Als het niet lukt om een en ander in goede banen te leiden, ga dan eens op zoek naar ouders die hetzelfde probleem hebben. Op internet is dat geen probleem, want er zijn er velen die momenteel hetzelfde ervaren.

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

897

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.