Meditatie blijft populair 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Meditatie blijft populair

Mediteren. In het Oosten doen mensen het al duizenden jaren. Ooit was het voor het Westen een zweverig fenomeen dat alleen Boeddhistische monniken deden in tempels. Veel mensen zagen er niet de meerwaarde of het nut van in. Dat veranderde rond de jaren 70. Toen ontstond er hernieuwde belangstelling voor geestverruiming.

Wat is de betekenis van meditatie?

Er zijn verschillende definities van meditatie. Het woord “meditaite” komt van het Latijnse woord “meditatio”, een afleiding van een ander Latijns woord, namelijk: “meditari”. Dat nadenken betekent. Er zijn verschillende filosofen die hun werk “meditatie” hebben genoemd. Het woord duid dus op contemplatie (dingen overdenken). Onder andere Descartes en Marcus Aurelius, schreven over hun eigen “meditaties”. In die context kunnen de titels van deze boeken geïnterpreteerd worden in de moderne spreektaal als: “De diep doordachte kijk van Marcus Aurelius op fundamentele vragen”. Tegenwoordig is mediteren in het westen heel normaal geworden, je kunt zelfs een mediteren cursus volgen”

Verschillende vormen van meditatie

Er zijn verschillende vormen van mediteren. Hieronder lees je welke en wat ze betekenen.

Bekijk ook:
Ben jij een pessimist of optimist?

Contemplatie

Deze vorm van mediteren komt veel voor in religie. Zoals Christenen hun schuld overdenken. Contemplatie komt ook dichtbij de originele betekenis van het woord uit het Latijn. Namelijk: “overdenken” of “iets diep doordenken”.

Transcendente meditatie

Deze vorm van mediteren is wat wij tegenwoordig meestal onder meditatie verstaan. Dit is de vorm waarin we naar binnen keren. Met en in onszelf zijn. Dat naar binnen keren overstijgt dan de meest geringe gedachteactiviteit. Tijdens dit soort meditatie wordt er en diepe ontspanning ondergaan. Transcendente meditatie is geïntroduceerd door Maharishi Mahesch Yogi.

Objectgerichte meditatie

Tijdens deze vorm van mediteren focus je je aandacht op één ding of onderwerp. Hiermee train je jezelf te focussen op één ding. Door deze oefening wordt je focus minder snel afgeleid door prikkels van buitenaf. Dit wordt ook wel het eenpuntig maken van de focus genoemd.

Vipassana -meditatie

Dit is het tegenovergestelde van objectgerichte meditatie. Bij deze vorm van mediteren gaat het erom dat je je zo goed mogelijk bewust wordt van elke verandering in je omgeving, maar ook de gewaarwording van de processen en veranderingen in jezelf worden meer belicht. Wanneer we tijdens het mediteren gedragspatronen in onszelf proberen te ontdekken of op zoek zijn naar oorzaak gevolg verbanden, noemen we dat Vipassana-meditatie.

Bekijk ook:
Dit zijn de 7 beste oefeningen om af te vallen

Meditatie en psychotherapie

Mediteren leek lang enkel weggelegd voor mensen die met spiritualiteit bezig waren. Het leek iets voor de paradijsvogels onder ons en werd een lange tijd en nu nog steeds wel een beetje, weggezet als zweverig. Toch is mediteren nooit meer weggegaan uit onze samenleving. Sterker nog, het is gegroeid en het lijkt erop dat het blijft!

Steeds vaker hoor je dat meditatie veel wordt toegepast door ondernemers en topsporters. Het maakt een onmisbaar deel uit van hun dagelijkse routine. Ook wordt meditatie vaker aangeraden door huisartsen, psychiaters en psychologen. Meestal als remedie tegen stress of bij burn-out symptomen. Dit laat zien dat mediteren steeds meer wordt gezien als bewezen effectieve manier om sommige gezondheidsklachten tegen te gaan. Meditatie blijft populair.

Mindfulness

In de psychotherapie wordt voornamelijk de term mindfulness gebruikt voor geestoefeningen. Vaak wordt dit aangeboden in een behandelpakket in combinatie met andere vormen van psychotherapie. De resultaten zijn zichtbaar aanwezig. Na het volgen van een 60 weken durende training, had 45% van de deelnemers aanzienlijk minder klachten van depressie dan de controle groep. Er komen steeds meer wetenschappelijke onderbouwingen voor de efficiëntie van meditatie.

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.