Gevaren van het gebruik van voedingssupplementen 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Gevaren van het gebruik van voedingssupplementen

Het gebruik van voedingssupplementen is de laatste jaren alsmaar populairder geworden. Veel mensen slikken dag in dag uit zelfs allerlei verschillende supplementen. Mogelijk overweeg je ook wel om voedingssupplementen te kopen. Voordat je hiermee begint, wil je vast eerst weten of hier risico’s aan zitten. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten vertellen we je namelijk wat de gevaren van het gebruik van voedingssupplementen zijn.

Mensen vertrouwen er volledig op

Een eerste gevaar van voedingssupplementen is dat veel mensen er volledig op vertrouwen. Het gevolg hiervan is dat supplementen steeds vaker gebruikt worden als vervanger van de dagelijkse voeding. Eet je vaak ongezond, maar neem je wel iedere dag één of meerdere supplementen in? Dan denk je misschien dat je toch gezond leeft. Helaas is dit een misvatting. Voedingssupplementen zijn namelijk geen vervanging van dagelijkse voeding. Vertrouw er daarom nooit volledig op, maar gebruik ze alleen als aanvulling.

Bekijk ook:
De betekenis van dromen: wat betekent jouw droom?

Hoge dosis kan schadelijk zijn

Voedingssupplementen kunnen jouw gezondheid positief beïnvloeden. Het is alleen wel van belang dat jij je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid houdt. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar er zijn genoeg mensen die (veel) meer innemen dan verantwoord. Wie denkt dat hij hier nog gezonder door wordt, heeft het mis. Je kunt er zelfs behoorlijk wat nadelen van ondervinden. Zo kan een (te) hoge dosis zelfs schadelijk zijn voor jouw lichaam. Er is vastgesteld dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor jouw gezondheid.

Sommige mensen denken dat hun gezondheid geen gevaar loopt als ze bijvoorbeeld maar één tablet per dag slikken. Toch kan ook dit al schade veroorzaken. Hoe dit komt? Doordat er supplementen op de markt zijn die een hogere dosering bevatten dan de maximaal aanvaardbare bovengrens. Neem je voor langere tijd iedere dag minimaal één zo’n tablet in? Dan ondervind je hier na enige tijd mogelijk de nadelige gevolgen van. Neem daarom nooit meer dan 100 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van een mineraal of vitamine in.

Bekijk ook:
Groene thee: 5 goede redenen om er je dag mee te beginnen

Kijk altijd naar het etiket of lees de productomschrijving

Koop je jouw voedingssupplementen in Nederland? Dan denk je misschien niet dat ze een hogere dosering bevatten dan de maximaal aanvaardbare bovengrens. Toch worden er in ons land genoeg supplementen verkocht die over deze grens gaan. Daarom raden wij je nooit aan om over één nacht ijs te gaan bij voedingssupplementen kopen. Neem de tijd om een supplement te vinden. Om te voorkomen dat je een verkeerd voedingssupplement koopt, kun jij je het beste tot het etiket of de productomschrijving richten. Op het etiket of in de omschrijving staat namelijk precies waaruit een voedingssupplement is opgebouwd. Hierdoor weet je snel genoeg of de dosering onder de bovengrens blijft.

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.