e-nose
Saved Read later
Deel dit bericht

Revolutionaire ‘E-nose’ kan longkanker ruiken

De innovativiteit in de medische wereld kent gene grenzen. Wetenschappers en medici zijn continue bezig om nieuwe technieken te ontwikkelen, of bestaande technieken te verfijnen. Een Nederlandse longarts in opleiding heeft onderzoek gedaan naar de E-nose, een elektronische neus die longkankert op kan sporen. Wij hebben het persbericht onder ogen gehad, en de inhoud delen we in dit artikel.

Universiteit van Twente

Een onderzoeker van de Universiteit van Twente heeft een revolutionait apparaatje heeft ontwikkeld, een elektronische neus dat met 98 procent zekerheid kan ruiken of een persoon longkanker heeft of niet. In het persbericht van de Universiteit staat te lezen dat het om een Nederlandse uitvinding gaat. De wereldwijde medische wereld is lyrisch over de E-nose. De uitvinding zou veel mensen met kanker kunnen helpen.

Sharina Kort, een longarts in opleiding in het Medisch Spectrum Twente, onderzoekt de E-nose sinds 2015. Het is mogelijk om via ademanalyses vast te stellen of iemand longkanker heeft. In het onderzoek is een elektronische neus getraind op mensen met en zonder longkanker te herkennen en van elkaar te onderscheiden. De onderzoeker stelt nu vast dat de E-nose met 98 procent zekerheid vast kan stellen of iemand longkanker heeft, een baanbrekende ontwikkeling.

E-nose herkent longkanker

Longkanker wordt over het algemeen pas in een laat stadium ontdekt, waardoor veel mensen overlijden. Als de ziekte bij een patiënt wordt vastgesteld zijn er vaak al uitzaaiingen, waardoor de overlevingskans van de betreffende persoon een stuk kleiner wordt. De huidige onderzoeken om vast te kunnen stellen of iemand longkanker heeft is ook geen pretje.

Bekijk ook:
Natuurlijke kracht: pak je vitamine D uit zonlicht dit voorjaar

Er worden namelijk hapjes uit de longen genomen, een behandeling die door veel patiënten als zeer onprettig wordt ervaren. Een onderzoek met de E-nose zou een goedkopere, prettige, en snellere manier zijn om longkanker in een vroeg stadium vast te kunnen stellen. De E-nose is in vier verschillende ziekenhuizen getest, en daarna nog eens bij 199 mensen uit een losse groep. In alle gevallen waren de resultaten hetzelfde. Dit maakt de E-nose uiterst betrouwbaar, dus het zal niet lang duren voordat het apparaat wereldwijd in gebruik wordt genomen. Lees het persbericht door op deze link te klikken.longkanker

Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.