Nederland in top 3 meeste kanker EU

Nederland in top 3 meeste kankergevallen EU

0 Shares

Nederland staat in de top 3 van meeste kankergevallen in de Europese Unie. Alleen Ierland en Denemarken hebben relatief gezien meer ziektegevallen volgens het Integraal Kankercentrum Nederland. Dit baseren zij op cijfers die de Europese Commissie heeft verzameld.

Kankergevallen Nederland

In Nederland is er vooral sprake van relatief veel longkanker. Volgens het IKNL komt dat door het grote aantal vrouwelijke rokers vergeleken met andere landen. Dit zou dan weer het gevolg zijn van de vroege emancipatiegolf in de jaren 70. Andere landen waar de emancipatiegolf al vroeg was, zoals Denemarken, staan ook hoog in de lijst.

Soorten kanker

Behalve longkanker zien we ook veel darmkanker, borstkanker en melanomen in Nederland vergeleken met andere EU landen.  Het is onduidelijk waarom het aantal darm- en borstkanker zo hoog is. Over melanomen weten we meer. Daar speelt het een rol dat Nederlanders een vrij lichte huid hebben waardoor we snel verbranden in de zon. Een van de risicofactoren voor darmkanker is overgewicht. Een goede preventie hiervan zou dus al een hoop kunnen schelen.

Bekijk ook:
Wat is social mindfulness en hoe sociaal zijn Nederlanders?

Goede zorg

We hebben in Nederland relatief veel mensen die sterven aan kanker, maar toch zijn de overlevingskansen in Nederland beter dan het gemiddelde in de Europese Unie. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat wij betere zorg hebben voor kankerpatiënten. Diagnoses worden steeds vroeger gesteld en behandelingen worden steeds effectiever. De meest voorkomende vormen van kanker in Nederland zijn huid-, borst- en longkanker.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

blank Trending
blank Opinie
blank Quizzen
blank Toplijstjes

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.