Deze voedingstoffen geven een boost aan je weerstand  12
Saved Read later
Deel dit bericht

Deze voedingstoffen geven een boost aan je weerstand 

Goed voor je lichaam zorgen is belangrijk in deze tijd. Natuurlijk moet je altijd goed voor jezelf blijven zorgen, maar het kan je wel helpen om nu gezond en wel de straten te betreden. Naast dat je moet zorgen voor een goede slaap, is veel beweging en ontspanning ook belangrijk. Je kunt namelijk wel veel sporten, maar als je dan ondertussen alleen maar snoep en chocola eet dan bescherm je alsnog niet voldoende je lichaam. Wat kun je hier aan doen?

Weerstand zelf bepalen

Met je weerstand bedoelen we eigenlijk hoe bevattelijk je bent voor infecties en dus eigenlijk de functie van je afweersysteem. Dit systeem zou je moeten beschermen tegen allerlei virussen en bacteriën. Een aantal onderdelen van je afweer zijn witte bloedcellen, lymfeklieren en de milt. Je kunt niet bewijzen of je verslechtering van je weerstand zelf in de hand hebt, maar je kunt er wel alles aan doen om jezelf goed te laten voelen. Voorkom, zeker in de tijden, slaapgebrek stress en slechte voeding. Dit zijn grote pijlers met betrekking tot je weerstand.

Voedingstips

Om je weerstand goed te beschermen kun je allerlei producten tot je nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan

  • Vitaminen. We kunnen het niet vaak genoeg roepen, maar 250 gram groente en 2 porties fruit zijn van belang om je dagelijkse energiepijl in stand te houden. Eet bijvoorbeeld een groente omelet of verstop wat extra fruit in je yoghurt.
  • Vezels. Af en toe is een sneetje witbrood heerlijk, maar veel mensen raken ook verstopt van witte producten, omdat daar niet de juiste stoffen inzitten. Kies bijvoorbeeld voor volkorenbrood, maar ook pasta, couscous en zilvervliesrijst zijn goede opties
  • Drink voldoende!! Vocht is namelijk niet alleen belangrijk bij de opname van voedingstoffen in de darmen, maar ook voor het transport van voedingsmiddelen in je lichaam. Naast gewoon water kun je ook kiezen voor thee of koffie.
  • Noten. In noten zit namelijk het mineraal selenium verstopt. Dit is een antioxidant die je helpt om je immuunsysteem te versterken. Denk bijvoorbeeld aan amandelen, walnoten of vele andere noten die je in de schappen kunt vinden. Wel ingeroosterd en ongebrand natuurlijk (extra gezond!).
  • Eiwitten. Eiwitten heb je niet alleen nodig bij het sporten, maar ook voor het produceren van antilichamen en enzymen voor je immuunsysteem. Je kunt hier denken aan bonen, vis kip of ei.
Bekijk ook:
7 opmerkelijke verschillen tussen ochtend- en avondmensen

Deze voedingstoffen geven een boost aan je weerstand  14

Andere tips

Deze tips zijn al eens in het artikel voorbij gekomen, maar hieronder kun je een opsomming vinden wat je naast goede voeding nog meer kunt doen om je afweersysteem te beschermen.

  • Voldoende beweging. Nu we veel thuis zitten, kom je misschien minder aan beweging dan normaal gesproken. Loop een extra rondje in de pauze en zorg dat je ‘s avonds je dag er uit kunt lopen met heerlijke muziek of een podcast
  • Ventileren van je huis. Laat af en toe even heerlijk de wind zijn werk doen door alle ramen open te zetten, zo komt er (hopelijk) allemaal nieuwe schone lucht het huis binnen en kun je met een frisse start de dag beginnen
  • Slaap voldoende. Hoeveel slaap voldoende is, is per mens verschillend maar je kunt zelf wel een beetje inschatten hoeveel slaap je zelf nodig hebt om je fit en gezond te voelen. Hou jezelf hieraan!
  • Persoonlijke hygiëne. Het puntje hygiëne spreekt deze maanden misschien wel voor zich, maar probeer vooral nog steeds veel je handen te wassen. Deze zijn namelijk een grote bron van besmettingen en daarom goed om regelmatig te reinigen.
Bekijk ook:
10 leuke weetjes over ons brein

Bekijk ook:

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.