kankergen
Saved Read later
Deel dit bericht

Check of kankergen in de familie zit kan nu online worden gedaan

In sommige families komen borst-, eierstokken- en prostaatkanker vaker voor dan bij anderen. Het gebeurt regelmatig dat een kanker te laat wordt ontdekt en er al uitzaaiingen zijn. Dit valt te voorkomen. Daarom is Borstkankervereniging Nederland begonnen met een campagne. Zodat deze vormen van kanker eerder opgespoord kunnen worden. Met een simpele vragenlijst weet je of het kankergen in jouw familie voorkomt.

Kankergen in familie

Deborah Ligtenberg is de projectleider van de campagne en vertelde tijdens een interview aan het NOS radio 1 journaal dat een mens door een foutje in een erfelijk gen vatbaarder kan zijn voor deze vormen van kanker. “Een foutje in BRCA1 of BRCA2 gen kan betekenen dat je minder goed beschermd bent tegen deze vormen van kanker” aldus Ligtenberg. Omdat er geen registratie is valt niet te zeggen hoeveel mensen dit gemuteerde gen bij zich dragen.

Wel stelt ze dat het kankergen in de familie kan zitten, en dus erfelijk is. Ze vermoedt, aan de hand van diagnoses, dat 1 op de 300 mensen deze afwijking in het gen hebben. Dat is erg veel, daarom is besloten om een campagne te starten, zodat kanker in een vroeg stadium kan worden opgespoord en er sneller stappen ondernomen kunnen worden. Er is onlangs een website gelanceerd waarop je dit zelf kunt checken.

Bekijk ook:
7 opmerkelijke verschillen tussen ochtend- en avondmensen

Vragenlijst voor het checken van kankergen in de familie

Volgens de Borstkankervereniging moeten mensen zich bewust zijn van de gevaren. Daarom is er vandaag een campagne van start gegaan waarmee de organisatie mensen wilt motiveren om te checken of er een verhoogde kans op kanker in de familie zit. Ligtenberg zegt in het interview; “We willen niet onnodig bang maken, maar het kan juist heel veel leed besparen. Er zijn constateringen van borstkanker geweest waarbij later bleek dat het in de familie zat”.

Een aantal bekende Nederlanders hebben hun naam aan deze campagne verbonden, waaronder Fabienne de Vries, Olcay Gulsen, Marlien van Wensen en Channa Koerten vertellen over hun persoonlijke ervaringen op Instagram. Op de website hetzitindefamilie.nl kun je de check doen. Je vult een vragenlijst in. Aan de hand van de uitkomst weet je of er een verhoogde kans op kanker in de familie zit.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.