Nieuwe bloedtest kan 50 soorten kanker opsporen 13
Nieuwe bloedtest kan 50 soorten kanker opsporen
Saved Read later
Deel dit bericht

Nieuwe bloedtest kan 50 soorten kanker opsporen

Er is een nieuwe bloedtest ontwikkeld door onderzoekers, wat het onderzoek naar kanker in een vroeg stadium zeer goed kan helpen op te sporen. De bloedtest zou meer dan vijftig soorten kanker weten te traceren. Het mooie nieuws eraan is, dat deze test al vóór iemand symptomen krijgt kan ontdekken waar zich kankercellen bevinden in het lichaam. De onderzoekers zeggen dat de test binnenkort al op grote schaal getest kan worden omdat het accuraat genoeg zou zijn. 

Verschillende testen niet langer nodig in kankeronderzoek

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten kanker die op verschillende manieren onderzocht en ontdekt worden. Met deze test zijn die verschillende testen niet meer nodig. Deze test kan namelijk meer dan vijftig soorten kanker diagnosticeren en uitsluiten. Tumoren verliezen stukjes DNA. Die stukjes komen in de bloedbaan. Met de nieuwe bloedtest kan men die stukjes traceren. Het gevonden DNA kan vergeleken worden met de bekende gen-patronen van verschillende kankersoorten. Zo weet men gelijk met welke vorm van kanker men te maken heeft.

Bekijk ook:
Hoop, lef en trots: Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

Eerste onderzoeken zeer positief

De eerste onderzoeken zijn zeer positief. De meest dodelijke vormen van kanker konden snel ontdekt worden met deze nieuwe bloedtest, ook in een zeer vroeg stadium. Dit is erg belangrijk voor de behandeling bij kanker. Bij het vroeg ingrijpen heeft de patiënt veel meer kans op genezing. Ook vond men met deze bloedtest kankersoorten die moeilijk te diagnosticeren zijn en vaak over het hoofd gezien worden. Met deze bloedtest is men er veel eerder bij.

Nauwkeuriger dan eerdere testen

De test kan in bijna alle gevallen nauwkeurig zeggen waar de tumoren zich in het lichaam bevinden. Ook als de tumoren nog heel pril zijn. In meer dan 93% van de 1200 onderzoeken was dit het geval. De vals-positieve uitslagen zijn bijna te verwaarlozen, die liggen rond de 0,7 procent. Dat is een heel stuk lager dan bij testen die nu gebruikt worden.

Pilot-test in Engeland

In het najaar start een pilot-test op zeer grote schaal. In Engeland zal met de test onder 140.000 Britten uitvoeren. Het onderzoek is gericht op mensen die een verhoogd risico hebben op de ziekte, inclusief de 50-plussers. De eerste resultaten worden in 2023 verwacht. Wanneer de resultaten inderdaad doen wat de onderzoekers beloven zal de bloedtest ook in Nederland worden geïntroduceerd.

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.