salaris vermogen Sinterklaas
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit is het salaris en vermogen van Sinterklaas

Nu de zomer op zijn retour is, liggen er weer zakken met pepernoten in de supermarkt en dat kan maar één ding betekenen: Sinterklaas is weer in aantocht. Het duurt nog een paar maanden, maar de onsterfelijke goedheiligman is nu al bezig met het inpakken van de cadeautjes en het regelen van kogelvrije vesten voor de Pieten. Dat mag allemaal wat kosten, maar waar betaalt Sinterklaas dat allemaal van? Wij gingen even undercover in Spanje om te speuren naar zijn inkomsten.

Schimmige praktijken

Tijdens onze speurtocht kwamen we erachter dat Sinterklaas onder de schuilnaam Nicolaas genoot van het strand aan de Spaanse kust. Het mag duidelijk zijn dat hij er warmpjes bij zit. We konden geen hulpjes in zijn nabijheid bespeuren, behalve een schaars geklede dame die hem de ene na de andere mok met chocomel kwam brengen. Het is niet duidelijk geworden waar Sinterklaas zijn geld mee verdient. Zou de pakjesboot dan toch meer functies hebben dan alleen het vervoeren van speelgoed?

Als Sinterklaas in ons land is dan beweegt hij zich voornamelijk verkleed als heilige in het duister na zonsondergang. Dat doet hij op een paard. Hoe hij Amerigo, zijn beschimmelde knol, op het dak krijgt is niet bekend. We weten wel dat hij binnen een paar dagen miljoenen kinderen van cadeautjes voorziet. Veel ouders zijn hem daar ongetwijfeld dankbaar voor, maar waar betaalt hij dat allemaal van? We hebben de belastingdienst gevraagd om opheldering.

salaris vermogen sinterklaas

Het salaris en vermogen van Sinterklaas

Volgens de fiscus kunnen we alvast uitsluiten dat Sinterklaas geen salaris verdient. Hij is immers een vrijwilliger die vanuit de grond van zijn hart aan liefdadigheid doet. Er bestaan wel nep-Sinterklazen die een slaatje willen slaan uit zijn smetteloze reputatie. Deze oplichters vragen soms tot wel 50 euro per uur per bezoek en dan nemen ze ook nog geschminkte vrienden mee. Deze imitators zijn nergens in vaste dienst, want het is seizoenswerk. Soms duikt er eentje tijdens de zomer op tijdens een vrijgezellenfeest, maar dat was het dan wel.

En dan nu het vermogen van Sinterklaas. Volgens de belastingdienst maakt deze heilige vooral gebruik van financiën waarvan de herkomst onduidelijk is. Wij kunnen alleen een schatting van zijn vermogen maken door het aantal kinderen in ons land te tellen. Dat waren er in 2022 maar liefst 3,3 miljoen (van 0 tot 18 jaar). Als ze allemaal een cadeautje van gemiddeld 20 euro krijgen dan is Sinterklaas op jaarbasis zo’n 66 miljoen euro kwijt.

We hebben de kosten voor zijn uitbundige personeel en de diesel voor zijn boot niet meegerekend, maar met de huidige brandstofprijzen zal dat ook aardig in de inpakpapieren lopen. We kunnen dus vaststellen dat Sinterklaas zijn spaarpot jaarlijks flink weet te vullen. De herkomst is onduidelijk, maar dat zien we vaker bij geestelijken. Het Vaticaan is ook niet van hout gebouwd. Nu maar wachten tot er ook bij ons aan de deur wordt geklopt.

Deel dit bericht
Read later
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.