belastingen veranderingen
Foto: Wikipedia
Saved Read later
Deel dit bericht

Deze belastingen en heffingen zijn voor ondernemers veranderd in het eerste kwartaal van 2024

Het kabinet neemt verschillende maatregelen in het belastingplan voor 2024. Ook voor ondernemers gaan er zaken omtrent belastingen en heffingen veranderen. Naast veranderingen omtrent inkomstenbelasting, zijn er ook andere belastingzaken die op de schop gaan. We zetten alle doorgevoerde veranderingen van het eerste kwartaal op een rij.

Veranderingen omtrent de inkomstenbelasting

Ondernemers gaan meer belasting betalen. Alle bedragen in de inkomstenbelasting worden volgend jaar met 9,49 % geïndexeerd, voorheen was dit 9,9 %. Daarnaast neemt het tarief in de 1e belastingschijf met 0,03 procentpunt toe, dit houdt in dat ondernemers maximaal 20 euro meer belasting gaan betalen. De zelfstandigenaftrek gaat omlaag, van 5.030 euro naar 3.750 euro. Er worden verder nog andere veranderingen doorgevoerd:

 • Voor mensen die werken stijgt de arbeidskorting met 115 euro. Werkenden met een salaris tot 40.000 euro per jaar houden meer over.
 • Dit jaar wordt het bedrag waarop de tweede belastingschijf begint minder geïndexeerd. Dit wordt 3,41% in plaats van 9,49%. Dit betekent dat mensen met een hoog inkomen er minder op vooruit gaan.

belastingen voor ondernemers

Verandering belastingen eerste kwartaal voor ondernemers

We zijn er nog niet. De overheid heeft flink lopen sleutelen aan de belastingen en heffingen voor ondernemers. In het eerste kwartaal van 2024 worden er op dit gebied maar liefst 12 veranderingen doorgevoerd, die vrijwel allemaal nadelig zijn voor hardwerkende zelfstandigen. (Don’t shoot the messenger). Het zal vast belangrijk voor de koopkracht zijn.

Voor een volledig overzicht van alle doorgevoerde en geplande wetswijzigingen in 2024 kun je terecht op de website van de Rijksoverheid. Voor nu zetten we de bovengenoemde 12 wijzigingen voor ondernemers op een rijtje.

 • Je hoeft als werkgever geen loonheffing meer in te houden als je de kosten van een OV-kaart van een werknemer vergoedt,
 • Voor ondernemers die inkomstenbelasting betalen stijgt het tarief in box 3 van 32% naar 36% Het heffingsvrije vermogen blijft vooralsnog gelijk.
 • Voor ondernemers die inkomstenbelasting betalen is de betalingskorting voor de voorlopige aanslag inkomstenbelasting (ib) afgeschaft.
 • Er is meer ruimte voor herinvesteringsreserve (HIR). Als je door een maatregel van de overheid gedeeltelijk moet stoppen met je bedrijf, dan kun je HIR gebruiken om te investeren.
 • Heb je een bedrijf in Caribisch Nederland? Dan moet je er rekening mee houden dat het belastingstelsel daar in de komende jaren meer gaat lijken op het stelsel zoals we dat in Nederland kennen.
 • Zoals we eerder in dit artikel al beschreven, gaat de zelfstandigenaftrek omlaag naar 3.750 euro.
 • Er komt een nieuwe bronbelasting voor dividendstromen dat naar belastingparadijzen gaat. Het gaat in deze vorm om landen die een winstbelastingtarief van 9% of minder hanteren.
 • De onbelaste reiskostenvergoeding gaat omhoog van 0,21 eurocent naar 0,23 eurocent per kilometer. Werkgevers mogen de reiskosten van werknemers belastingvrij vergoeden.
 • De MKB-winstvrijstelling voor kleine en middelgrote ondernemingen gaat omlaag. Ondernemers die inkomstenbelasting betalen moeten helaas meer gaan betalen over hun gemaakte winsten.
 • Als je een bedrijf hebt dat professionele hulp aan burgers of bedrijven geeft (mbt bezwaar over besluiten rondom WOZ of de bpm), dan gaat de proceskostenvergoeding direct naar de bezwaarmaker ipv de hulpverlener.
 • Er komen twee tarieven voor box 2 inkomstenbelasting. Dit geldt voor partners in een vennootschap of een grootaandeelhouder die meer dan 5% van de aandelen bezit. Lees er hier meer over.kortom: er gaat belastingtechnisch veel veranderen voor zelfstandig ondernemers. Dit past in het belastingplan dat vorig jaar tijdens Prinsjesdag is gepresenteerd. Als er nieuwe ontwikkelingen in het tweede kwartaal van 2024 zijn, dan besteden we hier uiteraard aandacht aan. Belastingen: leuker kunnen ze het niet maken, maar wel makkelijker?
Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

247

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.