Saved Read later
Deel dit bericht

Eerste details van Dune tabletop RPG

Ontwikkelaar Modiphius haalt inspiratie van Frank Herbert's boeken! Frank Herbert's Dune krijgt een mega comeback met een nieuwe film, een serie, meerdere video games en nu ook een gigantische tabletop role-playing game project van Modiphius Entertainment. De Britse ontwikkelaar en uitgever doet het zeer goed met tabletop games. Denk hierbij aan:

 • Fallout: Wasteland Warfare
 • Star Trek Adventures
 • De nog uit te brengen pen-en-papier RPGs gebaseerd op Dishonored en Homeworld
 • Momenteel werken ze dus nu aan de Herbert estate en Legendarische film Dune: Adventures in the Imperium

Het spel

Het spel is gebaseerd op Modiphius' 2d20 systeem. Volgens info van Polygon zal het spelers vragen om zich bij een van de Huizen van de Landsraad te voegen. Bijvoorbeeld het Huis Atreides of Harkonnen. Wil de speler liever zijn eigen Huis starten dan kan dat ook in het Padishah Keizerrijk.

Hoewel de Byzantijnse politiek van de Huizen meer dan genoeg potentie heeft voor een avontuur zal het spel zich ook richten op verschillende agenten. Denk hierbij aan spionnen, huurlingen en zelfs criminelen welke allemaal de agenda dienen van jouw Huis.

De licentie overeenkomst was tot stand gekomen door Genuine Entertainment welke de licentie samen met Legendary and Gale Force Nine CEO John-Paul Brisigotti bewerkstelligd. GF9 heeft recent haar eigen Dune tabeltop game, een remake van de klassieke Frank Herbert's Dune uit 1979 uitgebracht. Modiphius' eigen lijn zal beginnen met uitrollen tijdens het feestseizoen 2021. Een beta test kit zal binnenkort verkrijgbaar zijn via de website van Modiphius.

Het boek en de film

Het originele boek kwam in 1965 uit en het verhaal gaat over een complex interstellair conflict wat zich centreert rond de planeer Arrakis, de enige bekende bron van Melange in het universum. Ook bekend onder de naam “Spice”, het mystieke en verslavende middel geeft mensen de mogelijkheid om tussen de sterren te reizen. In de jaren sinds de uitgave is Dune uitgegroeid tot een zeer gewaardeerde Science Fiction canon. Er was echter ook kritiek op het gebruik van Arabische thema's, kolonisatie en het onderdrukken van oorspronkelijke bevolkingsgroepen.

Bekijk ook:
Online een gokje wagen? Bij deze spellen maak je de meeste kans

Hoewel de voorgaande film adaptaties voornamelijk blanke acteurs in beeld bracht zal de nieuwe Legendary's een meer diverse cast hebben. De Frans-Canadese director Denis Villeneuve heeft een cast samengesteld met onder andere:

 • Timothée Chalamet
 • Oscar Isaac
 • Javier Bardem
 • Stellan Skarsgård
 • Zendaya
 • Jason Momoa
 • Josh Brolin
 • Dave Bautista
 • Rebecca Ferguson
 • en Charlotte Rampling

Modiphius heeft zelf ook een brede cast kijkend naar haar eigen talent. Een van de team leden is bijvoorbeeld schrijver Khaldoun Khelil een Arabisch-Amerikaanse van Palestijnse origine met een achtergrond uit de olie industrie, contraspionage en politieke consultatie. Momenteel werkt hij als energie en beveiliging geleerde en heeft hij ook geschreven voor: Vampire the Masquerade sinds 1999.

De nieuwe film krijgt momenteel een spin-off serie waarin vrouwen centraal staan. Khelil vertelde aan polygon in zijn interview dat hij opgroeide met de David Lynch versie van Dune (1984) en er erg van hield. Vanuit zijn liefde voor de David Lynch versie kwam hij uit bij de boeken en de diepere lore sprak hem erg aan. “In Dune neemt de Spice de plek in van de olie en Fremen laat de exploitatie zien van de bevolking welke op de bron van de Spice woont en welke te maken krijgt met kolonisatie. Hierin zie je trouwens ook dat de Huizen allen een vrij Europese naam dragen.”

Ook het feit dat Herbert erg bezorgt was om het milieu en de focus daarin vooral samenhangt met water en woestijn sprak hem erg aan. “Ik ben half Algerijns en bracht veel tijd door in de woestijn met mijn familie. Herbert was een geweldige schrijver en deze elementen speelden allemaal een belangrijke rol in Dune.

Een ander belangrijk lid van het schrijfteam is Chris Spivey. Een veteraan en Afrikaans-Amerikaans auteur. Hij is vooral bekend van Harlem Unbound wat zich richt op H.P. Lovecraft's Cthulhu mytos 1920 New York. Het pen-en-papier RPG spel kreeg een nominatie voor de Diana Jones Award in 2018 en nominaties voor meerdere ENnie Awards.

Bekijk ook:
Dit zijn de top games om naar uit te kijken in 2024

“Wat ik ook schrijf ik hoop altijd om iets te maken wat inclusief en toegankelijk is” gaf Spivey aan in een Polygon interview. “Een van mijn doelen is altijd om de geschiedenis toegankelijk te maken voor de lezer, het begrijpen van de geschiedenis is belangrijk in het echte leven en ook voor Dune.” De wereld van Dune heeft verschuivende politieke allianties, machten die strijden en hoewel de boeken vooral erg “blanke-cis-man” gefocust zijn gaf Spivey aan dat hij altijd probeert om meer diverse groepen aan het licht te brengen. “Mijn doel was altijd om de geschiedenis van de mens meer inclusief in beeld te brengen en te laten zien dat we samen moeten werken om succesvol te zijn.”

Andere teamleden

Andere teamleden zijn onder andere:

 • Nathan Dowel (Infinity, Star Trek Adventures)
 • Adam Koebel (Dungeon World)
 • Andrew Peregrine (Doctor Who)
 • Jason Durall (Conan: Adventures in an Age Undreamed Of, A Game of Thrones)
 • Mari Tokuda (Homeworld: Revelations, Dishonored)
 • Rachael Cruz (Conan: Adventures in an Age Undreamed Of, Star Trek Adventures)
 • Jack Norris (John Carter, Marvel Heroic, Mutants & Masterminds)
 • Banana Chan (Dads on Mowers, Terrors Below)
 • Peter Wright (John Carter of Mars)
 • Helena Nash (Runequest)
 • Richard August (John Carter of Mars, Conan: Adventures in an Age Undreamed Of)
 • Ben Woerner (7th Sea, Warhammer 40,000)
 • en Simon Berman (Eclipse Phase, Iron Kingdoms)

Modiphius kon momenteel niet aangeven hoe het spel en de film samenhangen wat betreft release datum. De film Dune zal in ieder geval in de Verenigde Staten op 17 december in de bioscoop te zien zijn.

Bekijk ook:

Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.