Leesbrillen trends
Saved Read later
Deel dit bericht

Leesbrillen: dit zijn dé trends van 2021

De wereld is veranderd door de uitvinding van de leesbril. Uiteraard hadden mensen ook in het verleden een probleem met het zicht, zeker als ze wat ouder werden. Er wordt beweerd dat keizer Nero een edelsteen had laten uitslijpen. Hij bekeek hierdoor naar verluidt de gevechten van gladiatoren. Hierdoor werd zijn oog beschermd tegen uv-straling en het beeld van de gevechten vergroot. Waarschijnlijk was dat de eerste ‘leesbril'.

Hoe is de leesbril ontstaan?

De eerste echte leeshulp is ontwikkeld in de Arabische wereld in de 13e eeuw. Een geleerde beschreef in een boek hoe een uitgehold stuk beryl (een halfedelsteen) de letters vergrootte als je die op een bladzijde van een boek legde. Het beryl werd daarna ook in Europa toegepast en daar komt waarschijnlijk ons woord bril vandaan. Toen duidelijk werd dat ook andere doorzichtige materialen, bijvoorbeeld geslepen glas, gebruikt kon worden voor vergroting, zocht men naar een methode om die goed voor de ogen te kunnen houden. Na de knijpbril, het lorgnet en een monocle werd in de 18e eeuw voor het eerst een model met poten voor achter de oren ontwikkeld. Dit model gebruiken we ook in 2021 nog.

Bekijk ook:
De meest opvallende brillentrends van 2023

Welke leesbrillen zijn trendy in 2021?

In de leesbril voor 2021 zijn er diverse trends te ontdekken die we even voor je op een rijtje zetten.

1. Retro

Sommige vormen zullen nooit uit de mode raken en dat geldt zeker voor de ronde glazen. Denk hierbij aan het model dat door John Lennon wereldberoemd is gemaakt. Voor het montuur kan je kiezen uit diverse materialen. Goud(kleur) is een optie. Als jij wel van een beetje dramatiek houdt, is de butterfly ook weer in. Die herinnert meteen aan blonde filmsterren in de jaren 50 en 60 die overigens zelden leken te lezen in de films in die betreffende tijd.

2. Doorzichtige monturen

Een doorzichtig montuur kan je vrijwel kiezen bij ieder model glazen. Een doorzichtig montuur geeft een bril een klassieke look die ook elegant overkomt. De poten van de bril zijn vaak nauwelijks zichtbaar bij een wat langere haardracht. Door de glazen kan je ook voor een stoere bril gaan met bijvoorbeeld vierkante glazen of een hexagon-model.

3. Kleuren

De kleuren voor je leesmontuur zijn warm dit jaar. Er zijn diverse tinten die lente-achtig aandoen. Een leuke keuze is bijvoorbeeld champagne. Daarmee kan je je zowel in de bieb melden als op het strand. De menukaart bestuderen in dat chique restaurant is uiteraard ook mogelijk. Het kaarslicht maakt je ogen dan nog mooier dat ze al zijn.

De zonne(lees)bril, een bijzondere ontwikkeling

Wist je dat zonnebrillen eigenlijk pas sinds de jaren 30 van de vorige eeuw populair zijn? De eerste officiële zonnebril werd gemaakt in China en deze had niets met de zon te maken. Misschien heb je wel eens beelden van een pokertoernooi gezien. Sommige spelers verbergen daar hun ogen achter een donkere bril. Dat deden rechters in China ook in de 13e eeuw. Hun ogen en (gevoelens) bleven verborgen achter rookkwarts. Dat hielp niet tegen UV overigens. Ook een donkere bril in de 19e eeuw die in Engeland werd ontwikkeld was bedoeld om alle licht te dempen. De uitvinder dacht dat minder licht goed zijn voor de ogen en de gebruikers van zijn bril beter zouden kunnen lezen op latere leeftijd. Waar je vroeger vooral opzetbrillen zag voor de eigen bril, kun je vandaag de dag ook gewoon een zonneleesbril aanschaffen.

Zonneleesbril

De leeszonnebril van 2021

De moderne zonnebril is vooral bedoeld om je ogen te beschermen tegen uv-straling. Maar het is lastig om van bril te moeten wisselen als je in de zon wilt lezen. De zonnebril op sterkte of de zonneleesbril is er in twee soorten. Een waarbij alleen het onderste gedeelte op sterkte is omdat je daar immers doorheen kijkt bij het lezen. Ook een volledig glas op sterkte is mogelijk als jij dat prettiger vindt. Tegenwoordig kun je gewoon een zonneleesbril online kopen. Ze zijn er in vele modellen en kleuren.

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.