We kopen meer rechtstreeks bij de boerderij dankzij coronavirus 14
Saved Read later
Deel dit bericht

We kopen meer rechtstreeks bij de boerderij dankzij coronavirus

Dat de uitbraak van het coronavirus een drastische wijziging in ieders leven heeft bewerkstelligd is inmiddels wel duidelijk. Waar dat ook is te merken is bij de verschillende boerderijwinkels die ons land rijk is. Om de drukte, en daarmee een potentieel besmettingsrisico, in de supermarkt te vermijden hebben veel mensen deze winkels en stalletjes, rechtstreeks bij de boer, ontdekt. Maar blijft dat ook zo wanneer we uit deze crisis zijn gekomen?

Kwartaalomzet binnen een maand

Joop Singer, eigenaar van landwinkel De Versboerderij, vlak buiten Hoofddorp, verkoopt onder meer aardappelen, groenten en fruit, boerenkaas, eieren, biologische wijn en sap. “In april heb ik mijn gebruikelijke kwartaalomzet in een maand gehaald”. Maar ook bij andere boerderijwinkels door het hele land werd het merkbaar drukker. Sommige boerderijwinkels verkochten zelfs meer dan drie keer zoveel producten als tijdens een gemiddelde week vorig jaar.

Supermarkt heeft strengere regels

Boerenkaasmaker Geke Schoonvelde van boerderijwinkel ‘t Vershuus in Ruinen geeft aan er toch wel een dubbel gevoel aan over te houden, want je wil eigenlijk geen slaatje slaan uit een vervelende situatie. Maar tegelijkertijd geeft zij ook aan dat het natuurlijk wel fijn is dat mensen je nu weten te vinden. En omdat in de supermarkten lang niet iedereen de anderhalve meter afstand bewaart zoeken mensen naar een alternatief. Bij ons is gelukkig nog meer ruimte en kunnen we makkelijker afstand bewaren. Dat wij ook lokale produkten verkopen maakt het ook nog eens persoonlijker.

Bekijk ook:
Dit is de reden waarom kipnuggets bij McDonalds 4 verschillende vormen hebben

Steun voor lokale ondernemers

Sommige nieuwe klanten verklaarden dat zij met het bezoeken van de boerderijwinkels ook de lokale ondernemers wilden steunen. Joop Singer heeft daar wel een mening over: “ Ik geloof dat niet helemaal, want dan waren ze al wel voor corona naar de winkel gekomen. Ik denk eerder dat ze de supermarkt niet in willen.” Tineke van Rijsewijk, die met haar man Frans een landwinkel in het dorp Helvoirt runt met onder andere roomijs, boter, jams, muesli en eieren herkent zich hierin. Er kwam wel al meer aandacht voor lokaal eten, maar het gaat nu wel heel hard. Tineke en Frans hopen uiteraard dat het blijft, maar mensen kunnen uiteindelijk toch voor het gemak van een supermarkt kiezen.

Hoe nu verder?

Joop Singer geeft aan dat hij tevreden is wanneer 10% van de nieuwe klanten terug blijven komen, simpelweg omdat het niet is te doen om de winkel alleen draaiende te houden. Kaasmaker Schoonevelde hoopt dat mensen terug blijven komen. “Rechtstreeks van de boer, zonder tussenhandel is het veel verser. Dat zie en dat proef je. Als je eenmaal aan die kwaliteit gewend bent wil je daar graag aan vasthouden”.

Marco

Hallo, mijn naam is Marco en sinds 2019 schrijf ik over verschillende onderwerpen en zaken die mij interesseren. Ik ben geboren in Amsterdam, maar woon inmiddels al meer dan 30 jaar in Zoetermeer. Ik ben een groot liefhebber van Amerikaanse sporten (m.n. Honkbal en Basketbal) en schrijf hier bij gelegenheid ook graag over.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.