10 bijzondere feiten over bier 14
Saved Read later
Deel dit bericht

10 bijzondere feiten over bier

Bier, het gele goud is natuurlijk het lekkerste wat er is. Het drinken van bier is “the meaning of life.”  Hoewel de geschiedenis van bier vrij bekend is, zijn er nog wel wat bijzonder feiten te vinden over bier. Hier zijn 10 bijzondere feiten over bier!

10 – Bier is zo geweldig, er is zelfs een bier godin

Ja je leest het goed, bier heeft een eigen godin. Lang geleden in Mesopotamië (huidig Irak, Iran) brouwde men geregeld een prachtig biertje. Omdat mensen voor vrijwel alles een god of godin bedachten kreeg bier er natuurlijk ook een. De godin Nin-kasi was de eerste bier godin! Over deze godin is best veel geschreven, ze was populair en dat is natuurlijk begrijpelijk aangezien het de godin van bier was. Helaas zijn er geen beelden of afbeeldingen gevonden van deze geweldige godin. Ik zou zeggen drink een biertje en kijk naar een willekeurige vrouw en je krijgt vast een idee van hoe ze er uit zou hebben kunnen zien.

9 – Er is een reden dat het beer heet in Engelstalige gebieden

Bier heette niet altijd beer, toen de Noormannen Engeland hadden veroverd sprak men alleen nog maar van Ale. Beer komt waarschijnlijk van het Latijnse bibere wat om te drinken betekend. Er zijn er echter ook die van mening zijn dat beer komt van het proto-Germaanse beuwoz, maar het zijn vooral de Duitsers die er zo over denken dus wij gaan voor de Latijnse optie. Natuurlijk komen we in Italië, Duitsland en Frankrijk allemaal een woord tegen wat erg lijkt op beer. Er is een link zou je haast zeggen. Wij hebben in Nederland in plaats van beer het woord bier, want beer dat was al de naam voor de beer (dier). Natuurlijk is er nog een andere reden dat wij het bier noemen, bier is namelijk simpelweg de beste naam voor een drankje!

8 – De oudste brouwerij staat in Duitsland

De oudste brouwerij staat in Duitsland, misschien zat er dan toch wat in dat beuwoz als naam voor bier. Weihenstephan is de plaats in Duitsland waar je de Weihenstephan brouwerij kunt vinden. Dit is de oudste brouwerij ter wereld. Al in 1040 kon je er een lekker biertje drinken, geweldig natuurlijk. De oudste brouwerij in de Verenigde Staten opende haar deuren in 1829, daar moest je dus nog zo een 789 jaar wachten op een biertje. Er is trouwens ook een andere brouwerij in Waltenburg en ook deze zegt de oudste te zijn. Hoe dan ook, in Duitsland genieten ze dus al bijna 1.000 jaar van het beste drankje ter wereld.

7 – De langste kater duurde een half jaar

In 2015 liep een man in Glasgow het ziekenhuis binnen. Hij vertelde dat hij slecht zicht had en barstende koppijn. Na een serie testen bleek zijn bloeddruk en lichaamstemperatuur normaal te zijn. Hij kon zich alles herinneren en had geen trauma opgelopen. Na nog meer testen kwam er uiteindelijk een oogarts die naar de man keek. Deze concludeerde een kater als veroorzaker van de klachten. De man gaf na de diagnose toe dat hij in de dagen ervoor 28,4 liter bier had gedronken. Hij had al dat bier in slechts vier dagen gedronken! De man kwam er uiteindelijk weer bovenop maar het duurde maar liefst zes maanden voor alle effecten van zijn kater waren verdwenen.

6 – In Duitsland is er een wet voor de kwaliteit van bier

In 2016 was het precies 500 jaar geleden dat ze het Reinheitsgebot invoerde. In 1516 bepaalde ze in Duitsland namelijk dat bier bij wet enkel gebrouwen kon worden met:

  • hop
  • water
  • en gerst

In de 17e-eeuw kwam ook gist op het lijstje te staan na de ontdekking daarvan. De reden voor de wet was waarschijnlijk om te voorkomen dat brouwerijen graan zouden gebruiken waar toen een tekort aan was. Momenteel zijn er in Duitsland nog veel brouwerijen welke met veel trots bier maken volgens het Reinheitsgebot. Wat ons betreft een prima keus want zeg nou zelf, als je kersensap met je bier gaat mengen dan begrijp je het leven niet!

Bekijk ook:
Wat heb je nodig om zelf bier te brouwen?

5 – Bier is goed voor je

In bier kan je polyfenolen vinden, dit heeft de Universiteit van Western Ontario geconcludeerd. Erg goed werken de polyfenolen als antioxidant, tegen zwellingen en nog een paar andere zaken. Bier is dus goed voor je, de Universiteit liet trouwens wel weten dat je niet veel bier moet drinken. Een biertje is gezond, drink je meer dan verliest het al de gezondheidseffecten ten opzichte van de schadelijke effecten. Gelukkig is dit een detail wat je natuurlijk snel vergeet na het wegtikken van je 7e biertje dus wat ons betreft is bier mega gezond.

4 -De Honeymoon (huwelijksnacht) is vernoemd naar bier

De huwelijksnacht heeft een connectie met niets minder dan een biertje. Hoewel bier natuurlijk hier en daar wel een huwelijk kapot maakt heeft het ook een positieve bijdrage geleverd aan het huwelijk. In de 5e-eeuw waren er redelijk wat culturen waar men het bruidspaar mead gaf om te drinken tijdens de huwelijksnacht. Mead is een honingbier, natuurlijk jammer dat ze honing in je pils gooide maar je kon in ieder geval bier drinken. Dit honingbiertje zou goed zijn voor de vruchtbaarheid en als je dan mead en nacht (honing en maan) bij elkaar gooit dan krijg je de honeymoon! Gelukkig leven we niet meer in de 5e-eeuw dus je hoeft je bier op je huwelijksnacht nu niet meer te verzieken met een scheut honing.

3 – George Washington dronk graag een wijntje…

Wijntje?!, nee een biertje! In de tijd van George was sterke drank helemaal hip, veel hipper dan bier zelfs. Het was 1783 en de Britten verlieten New York (je weet wel het vroegere Nieuw Amsterdam). George Washington liep vervolgens de Old Bulls Head Tavern in en bestelde een biertje. Washington was vooral fan van donkere English porter ale, een bier wat toch wat schaars raakte na het vertrek van de Engelsen. Voor de revolutie kwam Washington graag bij de Engelse brouwmeester Robert Hare. In 1774 maakte deze Hare de eerste American Porter. Washington was zo een fan dat hij zelfs een eigen recept had voor het maken van bier. Zijn stalen lever zorgde ervoor dat hij tot aan zijn dood een liefhebber was van het beste drankje ter wereld!

Bekijk ook:
De beste bierfestivals van Nederland en België

2 – Je kreeg vroeger de doodstraf als je water bij je bier gooide

In het oude Babylon was er ooit een heerser genaamd Hammurabi. Hij maakte erg strenge wetten, de Code of Hammurabi. In zijn tijd was het “normaal” voor de eigenaren van brouwerijen en tavernes om wat extra water aan het bier toe te voegen. Ook slecht graan kwam je redelijk vaak in je bier tegen. Hammurabi een liefhebber van bier bedacht daarom een passende straf: de doodstraf! Water bij je bier gooien, slecht graan gebruiken koste je dus het leven. De manier waarop ze de crimineel in kwestie naar de andere wereld hielpen was dan weer redelijk ironisch. Ze verzopen de persoon in zijn eigen verdunde of met slecht graan gebrouwen brouwsel!

1 – Het ontbijt van de kampioenen?

Bier als ontbijt was heel gewoon, als je in Engeland woonde in de jaren 1800. Thee of koffie om wakker te worden, dat was natuurlijk dodelijk saai. In plaats van die verschrikkelijke dranken waar geen bier aan te pas komt dronken ze gewoon een geweldig lekker biertje! Bier was in die tijd trouwens mega gezond, je kon het drinken zonder dood te gaan. Als je bijvoorbeeld in de zelfde tijd een glas water dronk dan was het zeer de vraag of je de avond wel zou halen.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.