in

Personeelstekort in de horeca stijgt naar recordhoogte

Komt de ober nog?

serveerster

Het personeelstekort in de horeca stijgt naar recordhoogte. Maar liefst 35 procent van de horecabedrijven heeft te maken met personeelstekort. Een absoluut record. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stond het ondernemersvertrouwen in de horeca aan het begin van het vierde kwartaal op 1,9. Dit is de laagste stand in bijna zes jaar.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en vakbonden FNV en CNV hebben een nieuwe cao voor de horeca afgesloten. De nieuwe cao gaat per 1 januari 2020. Er is onder andere een loonsverhoging van 3 procent afgesproken. Of dat gaan helpen, we zullen het zien.

Hotels, restaurants en cafés

Het tekort aan arbeidskrachten is duidelijk terug te zien in de ruim 23.000 openstaande horecavacatures. Waarbij er een verschil zit tussen logiesverstrekking en eet-en drinkgelegenheden. Over het komende jaar zijn de ondernemers in ieder geval iets positiever dan een jaar geleden.

Waar komt het personeelstekort door

Het meeste personeel ziet een baan in de horeca als iets tijdelijks. Het is een favoriete bijbaan voor veel studenten. Maar hebben ze eenmaal hun studie afgerond, dan zijn ze weer weg. In tegenstelling tot andere landen, wordt een baan in de horeca niet als een echt beroep gezien.

Bekijk ook:
6 x eetbaar goud, heb jij dit wel eens geproefd?

Daarbij moet de hele horecabranche natuurlijk ook goed naar zichzelf kijken. Ze moet zorgen dat het interessant blijft voor medewerkers. De afgelopen jaren is de horeca niet het toonbeeld geweest van goed werkgeverschap. De horecabranche moet haar best doen om mensen (weer) verliefd te laten worden op het vak.

Ook is er een wildgroei in horeca ontstaan. Iedereen verkoopt tegenwoordig koffie en broodjes. Dat is oneerlijk. Denk bijvoorbeeld aan winkels. Zij houden zich aan veel minder horecaregels, hoeven minder investeringen te doen, verdienen hun geld eigenlijk met spijkerbroeken verkopen. De concurrentie is daardoor te groot, het kannibaliseert elkaar.

Enthousiast maken voor de horeca

Waar zit dan de oplossing? Een dag per week minder open? Helemaal sluiten? Personeel uit het buitenland aannemen? Ondernemers proberen krampachtig oplossingen te bedenken. Koninklijke Horeca Nederland heeft zelfs een Nationale Horecadag in het leven te roepen. Alles om mensen te enthousiasmeren voor de horeca. Zo willen ze ervoor zorgen dat meer jongeren een horecaopleiding gaan doen.

Bekijk ook:
Voeding uit mythes en fabels, wat weten we erover en hoe speciaal is het?

Alles om ervoor te zorgen dat jij de volgende keer weer lekker je biertje kunt bestellen. En geen uur hoeft te wachten op het serveren van je hoofdgerecht!

Contributor

Geschreven door Bianca

AuteurTrendwatcherToplijst ingezonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

      3 tips voor motorrijden in de winter!

      Peter Pannekoek roast of Ali B