Wierook erg schadelijk voor gezondheid 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Wierook erg schadelijk voor gezondheid

De Belgische consumentenclub heeft onderzoek gedaan naar wierook. Het blijkt dat wierook nog altijd stoffen bevat die schadelijk zijn voor de volksgezondheid en daarmee zelfs even schadelijk is als een sigaret. Eerder in 2004 en 2013 werd dit ook al bekend gemaakt. Toen zijn er Europese regels opgesteld voor de testmethoden van producenten die geuren verspreiden na verbranding en voor het interpreteren van de resultaten. Het blijkt nu dat die niet worden nageleefd.

Hars van de wierookboom

Wierook kan worden gemaakt uit verschillende geurende ingrediënten. Voorbeelden hiervan zijn harsen, zoals olibanum (van de wierookboom Boswellia) of dennenhars, rozenblaadjes of schors van de berk. Eventueel kunnen er etherische oliën aan worden toegevoegd. De oorspronkelijke betekenis van het woord wierook is “wijrook” (rook om te wijden).

Wierook wordt al sinds 1700 voor Christus gebruikt, oorspronkelijk als reukoffer. Een reukoffer had tot doel de goden gunstig te stemmen. De geur en het gebed stijgen met de rook omhoog. Een praktisch gebruik van wierook was het verdrijven van rottingslucht. De geur van het geofferde bloed en de restanten van dieren, werd zo gemaskeerd.

Bekijk ook:
De 10 beste tips tegen hooikoorts

In Europa werd wierook vooral gebruikt in kerken. Sinds de jaren 1960 groeide bij veel mensen de belangstelling voor oosterse culturen en religie. Er werd gekeken naar landen als China, India, Tibet en Japan. In deze landen is wierook net zo gewoon, als in de westerse wereld bloemen in huis of het gebruik van zeep of parfum. Met de belangstelling groeide daarmee de import en het gebruik van oosterse wierook in onze landen.

Hoofdpijn, duizeligheid en irritatie

Uit laboratoriumtesten blijkt nu dus dat in wierook kankerverwekkende stoffen zoals benzeen, formaldehyde en naftaleen zijn verwerkt. Bovendien komt er bij de verbranding ook fijnstof en koolstofmonoxide vrij. Schadelijke stoffen, die kunnen leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en irritatie van ogen en longen.

Heerlijke aangename sfeer

De consumentenclub Test Aankoop selecteerde steekproefsgewijs een aantal wierookproducten. Er is een enorm aanbod van wierook, zowel online als in winkels te verkrijgen. Hoewel het producten zijn die voor een heerlijke aangename sfeer zouden moeten zorgen, kwamen er in elk van de wierrookproducten schadelijke stoffen vrij. De organisatie wil een verbod op de verkoop van de geteste producten en eigenlijk een verbod op wierookstokjes aan personen onder de 18 jaar. Net zoals het voor de verkoop van sigaretten geldt.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.