Koffie: alleen lekker als deze vers is

0 Shares

Voor veel mensen is een kopje koffie niet weg te denken uit hun ochtendroutine, of genieten zij er graag in de loop van de (werk)dag één of meerdere keren van. Wat overduidelijk is, is dat koffie alleen lekker is als deze vers is. Oude koffie gaat snel in smaak achteruit, en is bepaald geen traktatie.

Van een groot pak koffie naar losse verpakkingen

Nog niet zo lang geleden was filterkoffie nog vrijwel de enige soort koffie die we kenden. Deze werd doorgaans verpakt in een behoorlijk grote verpakking. Fabrikanten en consumenten deden er alles aan om deze licht-en-luchtdicht te verpakken. De binnenste verpakking was doorgaans gemaakt van een luchtdichte verpakking van plastic en zilverfolie, die ook het licht tegenhield. Belangrijk, want beide hebben een negatieve invloed op koffie. Door de goede verpakking was deze koffie redelijk lang houdbaar, maar verloor deze vaak wel snel aan kwaliteit zodra de verpakking eenmaal geopend was. Want al kon je deze weer dichtvouwen of met klemmen extra goed sluiten, er kwam toch zuurstof bij, en dit kwam de inhoud niet ten goede.

Bekijk ook:
Wat is een unboxing video en waarom is het zo populair?

Ook als de gemalen koffie eenmaal was omgezet in het drankje dat we kennen, was het vers houden ervan belangrijk. Een flinke pot koffie die op een warmhoudplaatje werd gezet, zodat er heel de dag van kon worden gedronken kennen we bijna allemaal nog wel. Net als de smaak van de koffie in de tweede helft van de dag: bepaald geen aanrader. Koffie wordt zuur, oud en minder smakelijk als hij te lang staat. Niet zo vreemd dat we het tegenwoordig meestal anders doen, en ieder kopje vers zetten. Ook dan blijft de houdbaarheid echter een aandachtspuntje.

Ieder kopje apart verpakt

Ons kopje koffie is steeds individueler geworden, net als zijn verpakking. Dat begon met de introductie van koffiepads, die vaak nog wel in grote hoeveelheden in een verpakking zaten. Ook hier is het gevaar aanwezig dat de koffie zijn kwaliteit verliest zodra deze verpakking geopend wordt.

Een betere manier om altijd verse koffie te kunnen garanderen, is het gebruik van koffie capsules. Deze zijn individueel verpakt, en blijven dus vers tot zij gebruikt worden. In een goede cup is geen zuurstof aanwezig, waardoor de koffie lang in topkwaliteit blijft; tot ongeveer een jaar na de productiedatum. Eenmaal gezet blijft natuurlijk de noodzaak bestaan om het kopje snel leeg te drinken, want ook deze koffie wordt niet lekkerder naarmate hij langer staat. Al deze apart verpakte kopjes koffie kennen natuurlijk ook een nadeel, in de vorm van veel afval. Het is daarom zeker zaak om de capsules te verzamelen en recyclen, iets waar gelukkig op veel plekken goede programma’s voor bestaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: