Een echt wondermiddel: zeewier 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Een echt wondermiddel: zeewier

Wondermiddelen bestaan niet! Of toch wel? Zeewier komt erg dicht in de buurt in ieder geval.

Misschien denk je bij zeewier vooral aan een luxe restaurant dat iets bijzonders op het bord moet leggen en daar zeewier voor kiest. De praktijk is echter dat ook jij beslist al wel kennis zal hebben gemaakt met producten waar zeewier in wordt gebruikt. Het zit bijvoorbeeld als verdikkingsmiddel in tandpasta, als smaakmaker in bouillonblokjes en wellicht verrassend ook in chocolademelk. Ben je misschien vegetariër en vraag jij je af waar het velletje van een vegetarische worst van is gemaakt? Zeewier zorgt voor die ‘knak’ die je hoort bij het bijten.

Zeewier wordt behalve voor voeding ook gebruikt als basis voor medicijnen en cosmetica, er kan textiel van de vezels worden gemaakt en zelfs kan het dienen voor de productie van bio-plastic en chemicaliën. Wat niet wordt gebruikt voor andere doelen dient als veevoer of brandstof. Maar dat is beslist nog niet alles.

Zeewier, de redder van het milieu

Er bestaan geen wondermiddelen. Zeewier is een ‘gewone’ plant en gebruikt zonlicht, CO2 en voedingstoffen om te groeien. Maar groeien is iets dat zeewier dan ook uitstekend kan en daar kunnen we als mensen gebruik van maken.

Bekijk ook:
Nederlanders consumeren jaarlijks gemiddeld 75 kilo vlees

Het zou voor Nederland niet moeilijk zijn om zeewier-boeren op een efficiënte manier dit gewas te laten kweken voor de kust tussen de windmolens. Een simpele rekensom leert dat 10 miljoen ton per jaar mogelijk is zonder veel inspanning. Deze hoeveelheid neemt 3,3 miljoen ton CO2 op en dat staat gelijk met de uitstoot van een kolencentrale gedurende een jaar.

De voedingsstoffen die nodig zijn, komen overeen met het overschot dat jaarlijks via rivierwater wordt afgevoerd naar de Noordzee. Het zeewier zal daardoor ervoor zorgen dat het water schoner wordt en het milieu in de zee niet aantasten. Hoeveel voordelen willen we eigenlijk nog meer?

Een echt wondermiddel: zeewier 14

Zijn er geen risico’s met het kweken van zeewier?

De experts hebben een aantal richtlijnen opgesteld waaraan het bedrijfsmatig kweken van zeewier moet voldoen:

  • Het gekweekte zeewier mag niet meer voedingsstoffen uit het water halen dan er door mestinspoeling in de Noordzee terechtkomt. Hierdoor heeft het zeewier uitsluitend een reinigende werking.
  • Er mag uitsluitend worden gezaaid en geoogst op momenten dat er geen overlast is voor de fauna in de zee. Tijdens het kraamseizoen van kwetsbare zeedieren liggen de werkzaamheden stil.
  • Er wordt onder geen enkele voorwaarde gebruik gemaakt van aanvullende meststoffen
Bekijk ook:
De week zonder vlees: Ga jij de uitdaging aan?

De teelt van grote hoeveelheden zeewier zou het ecologisch evenwicht kunnen verstoren. Als er sprake is van verstoring moet de uitrol van zeewier-teelt stoppen.

Heeft het invloed op de natuur?

Het Wereldnatuurfonds is een van de voorstanders van grondig onderzoek naar de toepassing van het kweken van zeewier. Ook bij deze organisatie staat dan voorop dat het kwetsbare evenwicht in de Noordzee niet mag worden verstoord. Nederlandse experts steunen hierin het WNF.

Aquacultuur is op den duur alleen houdbaar als dit niet tot verstoring leidt. Momenteel is -volgens hen- de mens al op het verkeerde pad met overbevissing, windparken, olie-en gasboringen en transport op die kwetsbare zee.

Zal de mens deze kans op een (bijna) wondermiddel benutten?

Bekijk ook:

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.