Deze etenswaren zijn vernoemd naar mensen 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Deze etenswaren zijn vernoemd naar mensen

Je kent het misschien wel. Je loopt door de supermarkt en je komt wat lekkers tegen met een naam die vraagtekens bij je oproept. Dat kan natuurlijk. Op zichzelf is dat ook helemaal niet raar, want hoezo eet een appel: Granny Smith? We gingen eens op onderzoek uit en kwamen erachter dat er best wel veel etenswaren vernoemd zijn naar mensen. Dus: speciaal voor jullie een bijzonder rijtje die je niet iedere dag tegen zult komen.

Sandwich

Het verhaal van de sandwich is waarschijnlijk bij de meeste mensen wel bekend. Maar toch. Sandwiches zijn vernoemd naar een Engelse regio. Maar dat heeft een reden. De graaf van deze regio was behoorlijk gokverslaafd. John Montagu, zoals de graaf officieel heette, vroeg zijn bediende om twee sneetjes brood met vlees er tussen. Eigenlijk precies zoals wij tegenwoordig een boterham eten. Doel: kunnen blijven gokken terwijl hij kon eten.

De geboorte van de ‘boterham nieuwe stijl' bleef niet onopgemerkt onder de bevolking en binnen korte tijd groeiden de sandwiches behoorlijk in grootte.

Deze etenswaren zijn vernoemd naar mensen 17

Carpaccio

Het verhaal achter carpaccio, om precies te zijn rundercarpaccio, is ook een bijzondere. Bijzonder detail, het gerecht bestaat nog niet eens zo heel lang. In de herfst van 1950 kwam gravin Amalia Nani Mocenigo in Harry's Bar in Venetië. Veel beroemdheden kwamen in deze tijd op deze plek. Het werd als het ware een ontmoetingsplek.

De gravin was door haar dokter op een enorm streng dieet gezet en mocht geen gebakken vlees meer eten. Ze vroeg daarom de eigenaar om een oplossing. Deze vertrok naar de keuken en kwam terug met een gerecht dat we vandaag de dag als carpaccio kennen.

De naam van het gerecht bedacht de uitbater van de bar ook ter plekke. Rundercarpaccio. Hij kwam met deze naam omdat er in datzelfde jaar een grote tentoonstelling was in zijn Venetië van schilder Vittore Carpaccio.

Bekijk ook:
Dit is de reden waarom kipnuggets bij McDonalds 4 verschillende vormen hebben

Pralines

Pralines, of bonbons, zijn natuurlijk heerlijk om op te eten. De zoetigheid die omhuld is door chocolade is een waar succes gebleken. De verhalen omtrent de praline gaan terug tot de 17de eeuw. César de Choiseul du Plessis-Praslin is naar alle waarschijnlijkheid de naamgever van het heerlijke snoepgerecht. De maarschalk, graaf en hertog had meerdere koks in dienst. Welke precies deze uitvinding heeft gedaan is tot op de dag van vandaag nog niet duidelijk.

In 1680 verscheen de naam ‘praslines' voor het eerst in de Franse woordenboeken, omdat de gasten van de hertog de snoepjes zo noemden. Echter verdween de ‘s' uit de naam en werd het uiteindelijk pralines.

De persoon die deze letter uit de naam heeft weten te krijgen was een apotheker in Brussel: Jean Neuhaus. De pillen van de farmaceut sloegen niet echt aan in de Belgische hoofdstad, totdat deze er een laagje chocolade omheen deed. Kleinzoon Jean Neuhaus veranderde uiteindelijk in 1912 het hele concept en begon chocolade te verkopen met een heerlijke romige vulling.

Deze etenswaren zijn vernoemd naar mensen 18

Granny Smith

We kennen de knalgroene en iets zure appels allemaal. Granny Smith. De appels zijn van oudsher afkomstig uit Australië. In het jaar 1838 verhuisden Maria Ann (Granny) en Thomas Smith naar Australië vanuit het Verenigd Koninkrijk. Een kleine vijftien jaar later kochten ze een groot stuk grond en begonnen een eigen boomgaard.

Al het fruit dat ze produceerden werd verkocht op de markt, alsmede de heerlijke vruchtentaarten van mevrouw Smith. De schillen en klokhuizen die overbleven met het bakken van taarten werden op een composthoop gegooid. Uiteindelijk groeide een boom op deze plek. Uiteindelijk bleek de appel, die groeide aan deze boom, een kruising te zijn tussen een wilde en een tamme appel.

Bekijk ook:
Nul alcohol, volle smaak: een dubbele ervaring met Heineken en Liefmans 0.0.

Granny Smith overleed helaas een paar jaar nadat de boom was ontkiemd, waardoor ze nooit het succes echt heeft mogen meemaken van “haar” appel.

Earl Grey

Ook de wereldberoemde Earl Grey thee is vernoemd nar een echt persoon. En niet zomaar een willekeurig persoon. De thee zelf is een zwarte thee die geparfumeerd is met bergamotolie. Naamgever van de thee is Earl Grey. Earl is de Engelse benaming voor graaf. Graaf Grijs dus. Deze man is onder andere premier van Engeland geweest.

Tijdens een staatsbezoek in Azië zag een van de personeelsleden van Grey een man in nood. Wanneer het personeelslid niet had ingegrepen had deze man de verdrinkingsdood niet kunnen ontlopen. Achteraf bleek deze man de zoon te zijn van een hooggeplaatste Chinees. Als cadeau kreeg Grey de thee. Na zijn dood werd de thee ook daadwerkelijk als “Earl Grey” aangemerkt.

Benaming van etenswaren en gerechten

Natuurlijk zijn er nog wel meer gerechten en etenswaren die vernoemd zijn naar mensen. Met zoveel etenswaren in omloop is dat ook niet anders te verwachten. Wil je weten waar die ene appel of bijzondere thee naar is vernoemd? Doe wat onderzoek en kom erachter. Zo heb jij de volgende keer tijdens een verjaardag, borrel of feestje weer een bijzonder verhaal te weten.

Interessant? Lees dan ook:

Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.