5 trends voor de horeca in 2020 12
Saved Read later
Deel dit bericht

5 trends voor de horeca in 2020

De horeca branche is volop in beweging. Dit brengt kansen en bedreigingen met zich mee. Weten wat u als horecaondernemer absoluut niet mag missen dit jaar? Horeca apparatuur leverancier Gastrodeals spotte deze vijf belangrijke trends voor 2020.

1.      Vega en vegan

Het zal inmiddels geen verrassing meer zijn: vega en vegan are here to stay. Dit foodthema stijgt al jaren in populariteit. Tijdens de Horecava was deze populariteit goed te merken. Diverse leveranciers spelen in op vegetarische of plantaardige alternatieven. Van vega frituursnacks, burgers gemaakt van oesterzwammen en zeewier tot vegan mayonaise en ijs. De vraag naar dit soort alternatieven stijgt, nu steeds meer gasten vegetarisch of veganistisch eten. Het restaurant van de toekomst speelt hier op in door een brede variatie vegetarische en plantaardige opties op het menu aan te bieden.

2.      Duurzaamheid is hot topic

Duurzaam ondernemen wordt steeds meer de standaard, ook in de horeca. Nu Nederland de ambitie heeft om in 2050 klimaatneutraal te zijn, zal dat ongetwijfeld ook impact hebben op de horeca. De overheid neemt een sturende rol in wat betreft duurzaamheid. Zo zijn horecabedrijven die meer dan 50.000 kWh aan elektriciteit of meer dan 25.000 m3 gas per jaar verbruiken, verplicht om zich te registreren bij het eLoket Informatieplicht Energiebesparing van de overheid. Ondernemers moeten hierin aangeven welke energiebesparende maatregelen zij genomen hebben of nog gaan nemen. Energiezuinige horeca apparatuur speelt een belangrijke rol in het verduurzamen van de keuken. Ook alternatieven voor wegwerpplastic en het tegengaan van voedselverspilling zijn belangrijke thema’s voor de horeca.

Bekijk ook:
Goedkoper boodschappen doen: deze 5 sites helpen besparen

3.      Alcoholvrij

Alcoholvrije (speciaal)bieren, wijnen en mocktails zijn een must op de menukaart. Geheel in lijn met de groeiende bewustwording rondom alcoholische dranken en een gezondere levensstijl, neemt de vraag naar alcoholvrije dranken toe. Niet alleen in Dry January laten gasten alcohol links liggen, alcoholvrije alternatieven zijn het hele jaar door gewild. Bovendien wordt de smaak van alcoholvrije dranken steeds beter door innovatieve technieken.

4.      Fast casual

Er is een verschuiving gaande in horecaland. Van uitgebreide vijfgangendiners naar snel, gezond, betaalbaar en vooral vaak uiteten. Gevoed door de millennial, rukken steeds meer fast casual concepten op. Deze generatie is altijd druk, eet vaak buiten de deur en let daarbij op gemak en  gezondheid. Geen avondvullend programma maar snel een gezonde hap eten. Van fast food naar fast casual. De nieuwe generatie gasten houdt zich minder vast aan de drie traditionele eetmomenten op vaste tijdstippen. Tussen de maaltijd door wordt genoeg gezond gesnackt. Het succesrecept voor fast casual concepten zijn naast snelheid en een gevarieerd aanbod vooral het continu blijven vernieuwen en verrassen.

Bekijk ook:
Dit is de reden waarom kipnuggets bij McDonalds 4 verschillende vormen hebben

5.      Toenemende concurrentie

Last but not least: de horeca krijgt te maken met concurrentie uit verrassende hoeken. Het wordt de consument zo makkelijk mogelijk gemaakt. Vers belegde broodjes bij het tankstation, een ontbijtje scoren bij de supermarkt en maaltijden thuis laten bezorgen: het wordt steeds normaler. De horeca concurreert indirect met al deze non-horeca bedrijven. De strijd om het maagaandeel barst los. Zelfs supermarkten springen in op maaltijdbezorging. Anderzijds wordt de restaurantgast steeds kritischer. Goed eten kunnen we tegenwoordig ook thuis. Uiteten gaan moet dus een feestje zijn, beleving speelt hierin een belangrijke rol. Dit zien we o.a. terug in de vraag naar ambachtelijke producten en restaurants die zich in één specifiek type gerecht specialiseren. Beleving en aandacht zijn onmisbaar voor horecazaken die ook in 2020 willen (blijven) opvallen.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.