Waarom TikTok het meest problematische platform is 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Waarom TikTok het meest problematische platform is

TikTok is in een mega korte tijd een van de populairste Social Media platforms geworden. Het is een app waar je alle soorten mensen terug kan vinden en eindeloze soorten content. Het is entertainend,  vernieuwend en het is veel makkelijker om viraal te gaan dan op andere platforms. Dit samen is een goed recept voor een nieuw en succesvol platform. Maar er zitten helaas ook wat keerzijdes aan TikTok die je niet of in mindere mate hebt op andere platforms. In dit gaan we wat dieper in op een aantal van die keerzijdes die ervoor zorgen dat TikTok het meest problematische platform is.

Eetstoornis- Community

Het eerste probleem is de Eetstoornis- Community. Dit zijn creators die filmpjes plaatsen waarin ze ‘tips’ en ervaringen delen die te maken hebben met hun eetstoornis, dit doet sterk denken aan de pro-ana Community. Veel creators lijken ook normale accounts en maken video’s van wat ze op een dag eten. Dit is dan alleen veel te weinig calorieën om als normaal mens te kunnen functioneren. Ook zijn er andere ‘tips’ over hoe je bijvoorbeeld kan doen alsof je zwaarder weegt als je gewicht gecontroleerd moet worden. Al deze video’s zijn extreem schadelijk en gevaarlijk en delen ‘tips’ die fatale gevolgen kunnen hebben.

Bekijk ook:
De 10 beste tips tegen hooikoorts

Racistische indruk

Nog een groot probleem is dat het platform volgens velen een racistische indruk maakt. Dit omdat racistische content (bijvoorbeeld mensen die grappen maken over slavernij) niet wordt verwijderd of pas na een hele lange tijd en nadat men veel moeite heeft moeten doen om de content onder de aandacht te brengen. Ook hadden mensen opgemerkt dat in het algoritme vooral blanke, dunne, knappe mensen worden gepusht en maar heel weinig gekleurde mensen of mensen met bijvoorbeeld een lichamelijke beperking. De ‘Renegade’ (misschien wel het bekendste dansje van TikTok) is zelfs bedacht door een donker meisje maar dit weten heel weinig omdat ze hier nauwelijks credits voor heeft gekregen. Dit komt voor veel mensen over alsof TikTok haar ‘favorietjes’ heeft en dat mensen met een andere huidskleur hier niet altijd bij horen.

DIY Drugs

Er ging ook een tijdje een trend rond waarbij creators je leerden hoe je ‘DIY Drugs’ kon regelen. Oftewel, hoe je met dingen die je thuis hebt liggen voor een high kan zorgen. Dit deden ze bijvoorbeeld met gigantische hoeveelheden kaneel. Dit is natuurlijk ontzettend gevaarlijk omdat deze mensen geen idee hebben wat ze aan het doen zijn en wel dit als leuk idee verkondigen aan hun jonge publiek.

Bekijk ook:
Schermtijd verminderen? Dit doe je met deze drie praktische tips!

Seksueel getinte video’s

Een andere issue is dat er ontzettend veel seksueel getinte video’s opstaan van minderjarigen. Dit zijn dan sexy dansjes, met een seksueel nummer erachter of bepaalde POV’s (Point Of View’s). Het is erg verontrustend om te zien hoe veel 12/13/14 jarigen dit soort video’s maken en dat al deze video’s gewoon op Social Media blijven staan. Deze kinderen hebben ook vaak een open account waardoor werkelijk iedereen met toegang tot het internet deze filmpjes kan bekijken.

Al deze problemen hebben een nog negatievere impact omdat de gebruikers van deze app over het algemeen erg jong zijn. Er zijn wel statistieken die dit enigszins toelichten maar het is ook belangrijk om te bedenken dat erg weinig kinderen hun echte leeftijd op zullen geven, hier door zijn statistieken dus niet helemaal accuraat.

Al met al heeft TikTok dus zeker zijn keerzijdes die we ook niet hoeven te negeren. Het is alsnog een vermakelijke app maar het kan niet kwaad om ons ook bewust te zijn van de gevaren en nare kanten die Social Media met zich mee kan brengen.

Wat vinden jullie van de genoemde problemen? Zijn jullie nog meer shocking video’s tegengekomen? Laat het ons weten!

One Comment

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.