Thaise koning maakt het steeds bonter 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Thaise koning maakt het steeds bonter

Koning Maha Vajiralongkorn is na het overlijden van zijn vader in 2016 officieel de monarch van Thailand geworden. Zijn rol is vooral een symbolische die vergelijkbaar is met die van koning Willem-Alexander in ons land.

In 1932 is de koning in Thailand van absoluut heerser verandert in staatshoofd van de democratisch land. Het respect voor het koningshuis onder de bevolking in Thailand is erg groot en op majesteitsschennis staat maximaal 15 jaar gevangenisstraf.

Het wordt zelfs als beledigend gezien als iemand met zijn voet op een bankbiljet gaat staan met de afbeelding van de monarch of een insect mept met een krant met de foto van de koning op de voorpagina. Sinds het koningschap in de 12e eeuw in Thailand is ingevoerd, hebben de koningen zich naar verluidt altijd ingezet om het lot van hun onderdanen te verbeteren.

Dapper en onvoorstelbaar rijk

De Thaise koning is extreem rijk, zijn vermogen wordt geschat tussen de € 30 miljard en € 60 miljard en hij kan zich derhalve alle luxe permitteren die hij maar wenst. De koning heeft in het verleden ook laten zien dat het hem niet aan moed ontbreekt. Hij vocht als helikopterpiloot in de jaren 70 van de vorige eeuw daadwerkelijk in de oorlog tegen communistische opstandelingen.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 leukste bordspellen aller tijden

Waar andere zonen van koninklijke bloede vaak wel hoge militaire rangen kregen, werden ze altijd verre gehouden van een slagveld. De Thaise koning heeft wellicht door zijn oorlogservaringen een eigen kijk op het leven gekregen.

Excentriek en eigenzinnig

De koning heeft 64 jaar moeten wachten totdat hij de troon kon bestijgen. Zijn vader had in Thailand de status van een halfgod, terwijl de zoon als excentriek en eigenzinnig gold. Zo benoemde hij zijn favoriete poedel officieel tot luchtmaarschalk waardoor iedere militair met een lagere rang voor het dier moest salueren. Ook zijn hofhouding die uit beeldschone jongedames bestaat, heeft hoge militaire rangen gekregen.

Ze worden overigens wel met nummers aangeduid. De vier vrouwen van de koning hebben eigen woningen. Bij de crematie van zijn vader werd hij vergezeld door de ‘eerste officiële maîtresse’ die de rang van generaal had verworven. Deze jongedame verdween daarna echter snel uit beeld omdat ze zich als een koningin gedroeg.

Bekijk ook:
Zo creëer je thuis de ultieme luisterervaring

Thaise koning maakt het steeds bonter 16

Buitenlands verblijf

Hoewel koning Rama X (officiële naam) over enkele prachtige paleizen in Thailand beschikt, verblijft hij in het algemeen liever in het buitenland. Duitsland schijnt daarbij favoriet te zijn. In dat land heeft hij een groot landhuis gekocht met de allures van een kasteel, waarbij hij het grootste deel van het jaar verblijft met zijn zeer aantrekkelijke entourage.

Bij het begin van de coronacrisis vertrok hij naar een luxe Duits hotel dat hij exclusief huurde voor zijn gezelschap. Dat leidde tot protesten bij de bewoners van de streek die de koning en zijn dames liever zagen vertrekken. De Duitse politiek maakte duidelijk dat de koning en zijn gasten welkom waren indien ze zich aan de regels zouden houden. Dat de koning zich niet veel gelegen laat liggen aan de mening van burgers, maakte hij weer duidelijk door tijdens het mooie weer een fietstochtje te gaan maken, uitsluitend gekleed in een kleine zwembroek.

Dergelijk nieuws wordt in Thailand zorgvuldig uit de media gehouden.

Bekijk ook:

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

One Comment

 1. Wil Reply

  Ik woon zelf meer dan de helft van het jaar in Thailand met mijn vriendin.
  Wij zijn al 11 jaar samen en zodoende ken ik natuurlijk ook veel vrienden en vriendinnen van haar.
  De laatste tijd hoor je toch besmuikt opmerkingen over de nieuwe Koning maar veel durven ze er niet over te vertellen, bang voor de sterke arm.
  Mijn vriendin zelf kan hem niet uitstaan maar bespreekt dit alleen met mij en dan noch als we samen thuis zijn. Ik heb toch het idee dat er ondergronds toch iets aan het varanderen is wat wel eens een gevaarlijke wending kan nemen daar de homogene samenleving in welke onder de vorige Koning
  leefde wel eens in gevaar kan komen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.